Tuesday, December 22, 2009

:: Alya Qaisara - 7 bulan ::

Alhamdulillah...
semalam..21/12/2009 genap sudah 7 bulan umur anak dara ku itu..wahh..tiap2 bulan kira umur sara..mcm tak percaya die dah 7bulan..kejapnye masa berlalu..bila tgk perkembangan die sekarang ni..seronookkk sangat..yelah..makan dah berselera..dah try mcm2 food..then, skang ni dah tak boleh tinggal sorg2..kompem merata die merayap..huhuhu..
so, ni lah antara perkembangan baby sara setakat ni..

Perkembangan sara 7 bulan
1. Makan - ohhh..sangat berselera,hokeyy..skang ni aku dah try bagi die makan ayam..buat bubur ayam..or aku goreng ayam ngan sikit minyak, then aku blend kering..so,masa nak bagi die bubur,aku tabur kan ayam tu..wahh
..sangat suke!saje nak pelbagaikan..sebelum ni aku just try ikan bilis je..hmm..lepas ni nk try ikan plak..dr segi sayur-sayuran tu, aku dah pelbagaikan..carrot (paling die suke), bayam hijau/merah..brokoli.. then,buah-buahan lak..aku dah kasik die epal,try skit anggur merah..limau,dan jugak papaya..alhamdulillah..die mcm excited nak cuba makanan2 tu..
sebelum ni aku kasik die cereal beras merah kan?ohhh..die takmoo..tak sedap katanye..(eh,bila pulak die ckp??haha) die kureng aa dengan beras merah..so,aku tukar kepada beras+soya..yes,she likess it! juge..biskut farley rusk..tak penah tinggal..hmm..(manala tak semangatttt)

2. Berat badan - ohh..belum timbang..ingat nk timbang d
ie la bulan depan..masa die 6bulan aritu..berat die 7.78 kg..skang ni,xtau la..sbb die dah kuat makan..then,aku mmg tak larat daa nak dukung die..nak kata montel, x juga..tapi badan die pejal2 laa..huhuhu...

3. Susu - masih breastfeed..sama je mcm sebelum2 ni..fully waktu malam..masa aku g keje..bekalkan dlm 5-8 oz EBM..susu formula dah minum anmum stage 2..sama je rase die..(yang aku rasa la..)

4. Perkembangan - skang ni die dah pandai menyusur (merayap)..ohh..sangat laju ok..kemana die nampak aku..die akan ikut..aritu ade insiden kelakar..menggelabah aku cari si sara ni,sbb tetibe je die hilang dr ruang tamu..sekali aku pusing,bawah kerusi daaa..ting
gal kepala je..tgh tersengih2..ntah cemana die bole reverse..aku pun xtau daaa..nnt aku cari gamba die..rasenye ade snap aritu..
so,skang ni..secara tak langsung,die sama2 tolong ibu bersihkan lantai..ohhh..sabo je laa..so skang ni..kene la selalu make sure segala kotoran sume xde kat atas lantai umah tu..juge...duit syiling..ayah selalu letak syiling merata..takutt masuk mulutt..nauzubillahh!!

- dah pandai sebut banyakkkk perkataan..dah banyak kali dengar die sebut "ayah"..ohh..ibu jelesss..
- skang ni asyikk nak ajak berjalan..kalau aku ambik die dari umah akak pengasuh, mata die terus pandang ke pintu..apakah maksudnye??kalau sempat
, aku bawak la die p singgah padang mainan kat area umah tu..tapi skang ni asyik ujann je..sian anak ibu ni..kalau die dok dlm carseat, aku nk kuarkan die..mesti die takmo..tau2 je aku nak tinggalkan die..isk!

hmm..byk lagi sebenanye..tapi ape2 pun..alhamdulillah..perkembangan die mengikut pada tahap umurnye..ibu sentiasa doakan sayang ibu ni sihat sentiasa, dan menjadi anak yg baik..insyaAllah..
love u,sara!



luv your smile...



ha..nilah gamba nye..tgk,ntah cemana die reverse..bole la pulak rilex je die bawah kerusi..isk isk isk.. (sorry ye..gamba amik dengan hp ibu..xberapa clear daa..malam lak tu..)

Friday, December 04, 2009

:: Al Fatihah.. ::

Semalam, pakcik kpd en.hubby telah kembali ke rahmatullah pada jam 11 pagi..beliau pergi disebabkan oleh kanser paru2 dan telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di PPUM..en.hubby turut sama menguruskan jenazah di PPUM, mandikan dan juga solat jenazah..kemudian, jenazah dibawa pulang ke bota kiri,perak dan disemadikan di sana..en.hubby ikut balik ke bota kiri, mulanya en.hubby ajak aku balik,tapi memandangkan ade si little sara tu, aku rasa better aku stay umah je..

aku sedih dengan pemergian allahyarham..sbb die lah pakcik yang paling dekat dengan kami..(kota damansara) dan umah yg agak selalu jugak la kami jengah..tak sangka..dengan umurnya yg baru 55tahun (sebaya abah) beliau telah pergi meninggalkan kami semua..
hmm..ajal maut tu di tangan tuhan kan..yang lagi sedih, beliau meninggalkan isteri tanpa anak disisi..

semoga Makcik Rose tabah menjalani kehidupan seharian dan juga semoga roh Pakcik Baharom dicucuri rahmat..aminnn...

Monday, November 30, 2009

:: Mari Menabung ::

u all mesti dah ada plan utk tabungan anak masing2 kan?aku aritu masa peknen,sangatla bersemangat nak buat tabung utk sara, tapi bila dah lahir..asyik tertangguh je (plus duit sara byk yg dah ibu terguna..hikss..dah bayar balik,ok...) dari sejak lahir,sedekah dari org yg datang melawat, then raya lagi..byk tau..so,last week aku pegi jugak bank time lunch hour, utk bukak akaun utk si kecik ni..dah puas aku surf actually, bank mana yg ok utk aku bukak simpanan utk sara..at last, aku pilih AKAUN SIMPANAN NURI..



ini adalah antara hadiah yg sara dapat masa bukak akaun aritu..skang ni,sempena cuti sekolah, bank rakyat menawarkan hadiah2 menarik utk kanak2,sekiranya mereka membuka akaun nuri. hadiah2 ni semua akan diberi mengikut simpanan yang dibuat. mcm sara aritu, aku simpan almost 1k, dan hadiahnya adalah sling bank,jam, dan jugak tabung nuri..kalau aku jadi kanak2, memang aku akan seronok menabung, utk grab hadiah2 yg kiut miut tu..selain dr yg aku sebutkan, ade jugak hadiah seperti mug, pen, towel, key chain..beg pelbagai jenis..hmm..mcm2 lah!!

at the same time, kanak2 tu jugak automatically akan jadi ahli kelab nuri..dengan manjadi ahli kelab,kanak2 tersebut akan dapat menikmati diskaun utk beberapa barangan dan jugak tempat2 percutian dan lawatan yg terpilih..byk aktiviti yg boleh anak2 join masa cuti sekolah, yg dianjurkan oleh kelab nuri..tapi kalau mcm sara, ape la yang die tau kan..apa yg penting, aku nak kan die senang dikemudian hari..dengan adanya simpanan die seawal umur 6 bulan!
actually byk lagi benefits nye..pada aku,aku jugak menitik beratkan urusniaga islamic dalam urusan banking ni..aku pun byk berurusniaga ngan bank rakyat, mcm akaun simpanan, personal loan, kad kredit..so far aku puas hati,cuma cash deposit die susah sket nk jumpe.tapi xpe, sbb skang ni sume pun online kan.. :)
so, untuk details, bolehla pergi ke link bank rakyat, kelab nuri ataupun pergi sendiri kaunter2 bank rakyat berdekatan anda...(wah..promotion percuma nih!!hehehe)

:: Selamat Menyambut Aidil Adha.. ::

Isk,aku lambat lagi..xsempat nk online kat kampung..menantu mithali la katakan..ahakss!!
tapi xpe, selagi masih dalam bulan Zulhijjah ni, selagi masih dlm musim haji, aku nak ucapkan kepada seluruh umat Islam tak kira dimana anda berada...

SELAMAT MENYAMBUT AIDIL ADHA..
semoga amalan2 dibulan mulia ini dirahmati dan diberkati oleh Nya..aminn..

cerita pasal raya..xde apa yang menarik sangat..balik kampung mertua kat teluk intan..kami gerak balik ari khamis pas keje.actually aku plan nk balik awal sket ari khamis, sekali tu ade keje nk kene setelkan, so penyudahnye, kene la en.hubby tgu aku kat umah..die dah sampai umah pkul 2 lagi..huhuhu..kesian..tapi nasib baik jalan balik teluk intan xjam pun..alhamdulillah..
raya kali ni sume adik beradik en.hubby ada, 6 org beserta 11 anak sedara..wuishh..mcm nak runtuh umah mak aritu..huhuhu..lepas semayang raya, makan2 then aku,en.hubby ngan si kenit tu jalan2 kat giant teluk intan..huhuhu..saje je jenjalan..lagipun aku mmg nak cari susu sara,stok dah habis..
mak tak ikut, sbb abah sakit..kene serang ngan gout..dah la kencing manis + darah tinggi pun ada..sian aku nengok nye..abah ni jenis yg taknak susahkan anak2..so,die tak inform pun en.hubby yg die sakit,awal2 lagi..ntahlah..tu yg aku takde memberontak pun nak balik mana raya ni,walaupun hati aku nakkkk sangat balik pahang, since all my siblings ada kat umah mama...waaaaa..

cume yg best ari sabtu aritu, bila kami balik kampung umah opah kat bota kiri..sampai2 je, tgk2 bergayutan je buah rambutan,pulasan,duku,langsat,manggis,durian (dah last2) menyambut kedatangan kami!!..hmm..aku mcm org jakun lak..sbb dah lama tak tgk buah2 mcmni,sejak kebun wan aku dah takde org usahakan..aku gian nk panjat manggis,sekali tu tak bole daaa..si kecik sape nak jaga??so, terpaksa la aku lepak dalam umah je..sbb nak bawak keluar sara pun,nyamuk punyelaa excited nk kerumun si kecik nih..ohh..tidakkk..no way ye!aku rela dok dlm umah je,sambil dr jauh aku dok perhati en.hubby panjat pokok langsat..hiks!

balik ke kl smlm, alhamdulillah..xde jem pun..kami tak naik hway pun, ikut sungkai,tanjung malim,terus rawang..alhamdulillah..selamat sampai ke umah pkul 9 mlm.. :) ohh..kali ni aku tak amik gamba pun..sbb nye kamera aku xingat letak mana,then dah sampai kampung pun tak teringat nak snap gamba buah2an..hmm..xpelah..
ape2 pun,semoga u all gumbira dengan aktiviti percutian masing2 dan alhamdulillah..sume selamat sampai ke destinasi masing2 kan..

Thursday, November 26, 2009

:: Cup Cake Cheese ::

Baru je semalam ckp pasal cup cake,tetibe teringin..pulak tu,teringin yg ada cheese..bedesupp aku pegi ke giant kelana jaya, g cari bahan..pastu mlm tadi lepas masak dinner, aku dengan jayanye melancarkan projek cup cake aku..hahaha..kesian sara mlm tadi,ibu tak layan pun die..dok main golek2 ngan ayah depan tv..dahla die tido maghrib,pastu bangun semula 9lebih, pastu tido semula bila aku dh nak masuk tido..adela pkul 12 lebih..penyudahnye,die tak bangun masa aku siap2 g keje pagi tadi..siap kene kejutkan lagi tu!

ehh..melalut cite pasal si kecik tu pulak..mmg kalo cite pasal si kenit ni,xkan habis!! mcm2 ragam die..hehehee..ok..ni aku nak share resepi cup cake cheese ni..actually resepi ni aku dah lama sangat simpan,dan tak i
ngat pun mana ade copy..ape2 pun,sape penciptanye, diucapkan jutaan time kasih ye.. :)

Resepi Cup Cake Cheese

Bahan A
250gram krim keju lembut (cream cheese)
1 biji telur dipukul lembut (lightly beaten)
1/2 cawan gula halus
secubit garam

Bahan B
1 cawan gula halus
3 cawan tepung
1/2 cawan serbuk koko - aku pakai vochelle
2 sudu teh soda bikarbonate

1 sudu teh garam
2 cawan air
3/4 cawan minyak masak
2 camca cuka - aku pun xtau nape kene pakai cuka..aku pakai je la..hik
2 sudu teh vanilla
100gram choc chips

Cara membuatnye : Campurkan semua bahan A. tapi make sure sebelum tu,kuarkan cream cheese tu dari peti ais awal,bagi die lem
but dulu..nnt beketul2 pulak..
kemudian,masukkan semua bahan B dalam bowl..then,gaul je
sampai rata..aku xpakai mixer pun..senang. then,masukkan adunan B tadi dlm paper cup, dalam anggaran 1/2 cup je..sbb die akan naik masa masak nnt..pastu, letakkan satu sudu adunan cheese tadi,dlm paper cup kat atas adunan B tu..maksudnye lapisan atas kek la..susun dlm loyang or dlm dulang pembakar..bakar dlm oven, dalam 180 degree..selama 20-25 minit..kalu tak sure dah masak ke belum, mcm biasa, cucuk ngan lidi, kalau lidi bersih, means dah masak lah..ok..sejukkan dan ngapp!!!

hehehe..yg aku buat mlm tadi mcm kurang manis sket..tapi ok la kan..tak elok manis2..


sebelum bakar..oh,aku taburkan sket ngan choc rice..sorry ye..kualiti gamba kurang memuaskan..almaklumla..aku masak dalam suasana yg romantik gitu!ahaksss




taraa!! hahha..ni lah hasilnye..

sangat kembang cantik, tapi rupenye xde la lawa dan kemas sangat..hmm..sbb nye..aku terpaksa himpit sket2 dlm loyang,aku nak kejar masa..sbb dah lewat malam..huhuhu..tu yg senget benget..lantaklah..janji sedap..ngeee..puji diri sendiri! :p
so,dapatla aku bawak balik untuk ibu mertuaku kat kampung tu balik raya ni..aku dah plan..kalo tak sedap/tak jadi..aku simpan je kat umah,xmo bawak balik..hahahahaa..jahat kan?

Wednesday, November 25, 2009

:: Dadih ::

Last week, masa aku balik kampung aritu, aku sempat singgah giant, borong barang2 nak buat dadih..yes,adik2 aku suke sangat makan dadih..so, since diorg pun dah nak cuti sekolah aritu, aku belikan bahan2..so, adik aku si una tu yg buat..aku jadik mandur..huhuhu..bukan apa..time2 cuti sekolah mcm ni kan,daripada diorg rilex2 tgk tv..tak pun asyik main ps2 je..baik aku isi masa diorg ngan mende2 berfaedah sket..mcm adik yg form 4 tu, aku dah pesan kat mama,ajar die masak..at least yg basic2..jgn nnt org suruh siang ikan pun tak tau..huhuhu..

oklah, untuk buat dadih ni, aku gunakan 2 cara..satu aku gunakan susu kotak dutch lady..satu lagi aku pakai ready made punye dadih,cume campur susu cair tu..yg ni senang sangat,sbb belakang pack pun dah ada cara nak buat..jom kita tgk satu2 cara buat dadih ni..

Resepi dadih (1)
1 liter susu kotak dutch lady (depends nak perisa apa..choc ke,strawberry ke..)
1 liter air masak
2 sudu besar serbuk agar2
1 cawan gula (terpulang ikut suke nak manis sedang mana)

Caranya : masak air + serbuk agar2..sampai mendidih..make sure agar2 hancur..then,masukkan gula,kacau hingga larut. pastu masukkan susu,biar sampai mendidih..then tutup api.kemudian,masukkan dalam cawan kecil, simpan dalam

Resepi dadih (2)
1 paket dadih segera (apa sahaja perisa)
100gram gula
3000ml air
1 tin susu cair (aku gunakan Ideal)
Buah buahan (jika suka)

Caranye : Masukkan air, susu dan gula dalam periuk..kacau sampai mendidih..then,masukkan serbuk dadih segera dan kacau..sampai larut..kalau suke,masukkan buah2an..tapi aku xsuke..just buat plain je..then,masukkan dlm peti ais semalaman..esoknye aku sarapan dengan dadih..hahahaa..

try lah..mmg sangat mudah! :D

adik aku buat perisa mangga..yummyy
lepas ni aku nk tunjuk kan adik aku buat cuppies lak..sedapnye cup cake cheeseeeeee...!
biar cuti sekolah ni,die buat aktiviti memasakkk.. je..huhuhu..
ok,lain pulak aktiviti adik bongsu aku..roy nama nye..hik hik.nama glemer u..si roy ni pulak, masa nak balik kampung aritu aku bekalkan die ngan 20 paket anak benih sayur.haaa..amekk ko!mcm2 ade..kangkung,sawi pak choy,carrot,petola,peria,jagung manis,tomato,terung,cili,kobis bulat..isk,mcm2 laa..seronokk..sbb kawasan umah mama ngan abah ni luas..so,adik aku buat batas,utk semai sayur2 ni..bukan apa,at least xde la die bosan, disamping bole jugak mama aku masak kan..kalau lah aku dapat dok kampung...tanam sayur2..hahahahaa..
hmm..aku lupe nak snap gamba batas sayur aritu..anyway,aku harap aku balik lagi nnt,adalah hasilnye ye...hik!!

Tuesday, November 24, 2009

:: Happy Birthday Mama ::

20/11/2009

Mama, selamat menyambut ulangtahun ke 50..angah sentiasa doakan yang terbaik buat mama..angah jugak sentiasa doakan semoga mama dipanjangkan usia,dirahmati Allah selalu dan sentiasa menjadi peneman setia kepada anak2 mama..sayang mama hingga hujung nyawa!


This song is specially dedicated to my beloved mama...

A Song For Mama
You taught me everything
Everything you've given me
I'll always keep it inside
You're the driving force in my life, yeah
There isn't anything
Or anyone that I could be
And it just wouldn't feel right
If I didn't have you by my side
You were there for me to love and care for me
When skies were gray
Whenever I was down
You were always there to comfort me
And no one else can be
What you have been to me you will always be
You will always be the girl
In my life for all times
Mama, Mama you know I love you
Mama, Mama you're the queen of my heart
Your love is like tears from the stars
Mama I just want you to know lovin' you is like food to my soul
Yes it is, yes it is, oh, yes it is, yes it is, yes it is oh
You're always there for me
Have always been around for me even when I was bad
You showed me right from my wrong
Yes you did
And you took up for me
When everyone was downin' me
You always did understand
You gave me strength to go on
There was so many times
Looking back when I was so afraid
And then you come to me and say to me
I can face anything
And no one else can do
What you have done for me
You'll always be, you will always be
The girl in my life, ooh oh
Kalini xdapat nak celebrate sesama ngan mama..aku just post card, and give her present, satu blender philips..(sbb die admire blender philips aku yg boleh bled ice ituuu..huhuhu..) dan jugak 2 bekas makanan yg org buat catering tu..mahal jugak mende alah tu rupenye ek? tapi it's ok..since mama dah lama 'mengidam' nk kumpul brg2 catering tu kan..
xpe,aku selalu terpikir..mama kadang2 je mintak ngan aku nk something..itu pun,kalau aku ade duit katanye..tapi kalau diingat kan balik masa aku kecik2 dulu..aku nak mcm2!! even time tu mama tgh penat..mama mesti buat jugak apa yg aku nak..pengorbanan ibu,kan?skang bila aku sendiri dah jadi ibu..baru lah aku tau..mcmane perasaan seorg ibu terhadap anaknye..sanggup bergadai nyawa beb..so,selagi aku hidup..aku akan berjasa pada mama..dan jugak aku mestilah bersyukur..aku masih ada mama utk jadikan tempat mengadu..alhamdulillah..semoga tuhan panjangkan umur mama...amin...

Saturday, November 21, 2009

:: Alya Qaisara - 6 bulan ::

Alhamdulillah..harini.. 21hb November 2009..genapla 6 bulan umur anak kesayangan ibu ni..huh,rasa mcm kejappp sangat masa berlalu..tak tau mcamana nak express, betapa sayang+bangga+syukur yang tak terhingga diatas kurniaan rezeki Tuhan kepada aku dan en.hubby ni..walaupun aku agak ralat,sbb xdapat nak bagi die exclusive bfeed kat die..(sempat sampai 4 bulan lebih je..sbb susu tak cukup..) tapi aku still bekalkan susu aku hari2,at least 5oz setiap hari sampai skang..serius,aku jeles ngan mama liza sbb bole bfeed hadif sampai skang..huhuhu..tapi takpelah..aku bersyukur..sekurang2nye sara masih bfeed ngan ibu sampai skang.. :) kadang aku pikir..ada lagi yang lebih tidak bernasib baik..langsung xdapat nak bfeed baby sejak lahir..atas sebab2 tertentu..kesian kan? hmm..isk,bersyukurlah ain! :)

Perkembangan sara 6 bulan
1. suke bercakap! yes,sara suka bercakap skang ni..using her own words..dadada..tatatat.. babababa..kadang kalau aku lambat sket prepare her food, ha,mula laa..mcm2 words yg kuar dari mulut die..tapi kan,satu mende yang aku musykilkan..tiap kali sara pandang ke arah en.hubby, die akan sebut "ayah.." satu kebetulan kah?? tapi serius aku ckp...setiap kali die pandang ayah die,ok..yes,en.hubby mmg sentiasa ajar die sebut perkataan ayah tu..tapi,bukan ke terlalu awal untuk die pandai sebut perkataan yg kita ajar?entahlah..yang pasti,aku jeles..hahaha..dan tak sabar nak dengar perkataan "ibu..." kuar dari mulut comel die!!

2. dah makan bubur ibu buat,mcm2 sayur..cereal nestle brown rice dan jugak biskut farley rusk..alhamdulillah..satu perkara baru yang die belajar..dan aku suke dengan reaksi die, bila diajak makan..yes,die suke..sangat suke makan!hahaha..

3. dah pandai kuarkan mcm2 bunyi, yg berbeza..menterjemahkan apa yang die nak..haaa..yg ni,aku tak tau la kot aku sorg je yg perasan kan..mmg salah satu perkembangan baby,die akan kuarkan bunyi bila nak kan sesuatu..contohnya..nak tidur, die akan buat bunyi mcm aku selalu buat utk tidurkan die..aku akan selawat, (agak mendayu2)dan die akan tiru bunyi yg sama kalau die nak tido..kalau die nak susu,die akan kuarkan bunyi excited..hmm..cemana ntah aku nak explain..hahaha..then,kalau die nak kan sesuatu barang,tak sampai dek tangan die,mula la kuar bunyi mintak tolong..aku yg tgh masak pun bole perasan bunyi ni...amazing kan? :)

4. kaki die sangat kuat..even doktor pun ckp cmtu..kalau die tendang perut aku, ya rabbi..senak!kalau kita diri kan dia..die boleh stand by herself..tapi still aku kene pegang la kat pinggang die kan..sbb part tu tak kuat lagi..hmm..tak sabar nak tunggu die boleh duduk sendiri..boleh ibu belikan high chair kat ikea!hik!

5. suke berjalan..kalau aku bawak die berjalan naik kete..then,nk kuarkan die dari carseat,nnt die akan pandangg je aku..muka kesian..then,masuk je umah,mesti mulut die bising sambil pandang ke arah pintu..iskk..anak ibu nihhh....

so far,prkembangan lain,alhamdulillah..sumenye mengikut carta perkembangan seusia die..ibu doakan sara sentiasa sihat,dilindungi Allah selalu,menjadi anak yang baik,bijak dan sentiasa menjadi penyeri kehidupan ibu dan ayah..amin...



love u sayang..

muah!!

:: Makan timeee!! ::

Suke betul aku tengok si kecik ni makan..seriuss!!aku sikit pun xde rasa penat,sbb kene bangun pagi2 nak siapkan nasik die..mmg berbaloi2..hahaha..lepas beberapa hari bagi die makan nasi+carrot+ikan bilis,so aku tukar pulak sayur nye, daripada lobak kepada kentang..mmg berselera sungguh die makan..aku kene stick dengan kentang utk a few days, nk tgk die alah ke tak..dah 2 hari aku bagi ni..alhamdulillah, tgk poo poo die pun ok je..xde gatal2 ke apa..skang ni masa utk die tidur siang lebih panjang dr biasa..dapatla ibu rilex2 sket,nk mengemas sume..skang ni pun die tgh tido kekenyangan..so,ibu mengambik kesempatan menghapdet blog..hik! so lepas ni ibu nk try sayur lain pulak..bayam ke,brokoli ke.. :) buat masa skang ni,waktu petang aku bagi die makan farley rusk..tapi at the same time,aku standby die Nestle cereal brown rice..kenapa beras merah/perang?sbb nye..byk web yg aku jumpe,menyarankan supaya ibu2 perkenalkan bijirin beras merah kepada anak2,sbb khasiatnye lebih tinggi daripada beras putih..sorry,aku tak dapat nak cari web2 nye,sbb masalah internet yg sangat la slow kat umah ni..

pic taken from here

mmg aku tak mau perkenalkan makanan yg banyak kepada sara dlm satu2 masa..tapi,aku kene jugak bagi die this cereal sbb aku takut kalau2 aku tak terbangun nak masakkan die bubur kan..silap2 kang bangun2 je dah pkul 6.30..huhuhu..mana sempat beb..bak kata kak mai die suruh aku beli slow cooker..hmm..cadangan yang baik tuh..hehehe..boleh la ngendeng kat en.hubby nanti kan.. :p so far aku tgk sara ok je ngan cereal ni..alhamdulillah..senang kalau nak pegi mana2 kan?yelah..buatnye aku tak sempat nak masak utk die,bole je bagi cereal ni kan..
ohh..untuk beberapa hari ni aku cuti..sbb kak yani,pengasuh si sara ni mintak cuti,die nak setelkan pasal persekolahan anak die..oklah,nak wat cemana kan..it's ok..boleh la sara bermanja2 sket ngan ibu kan?:P so,dapatla aku gunakan masa ni dengan sebaiknye..masakkan utk die,feed her..hmm..direct bf diwaktu siang..hmm..heaven!(bestnye kalo dok umah jeee..xyah keje..jaga anakkk jeee...isk!)

i'm ready to eat la ibu...

wah,looks sooo yummmyy!! (tgk betapa excited nye si kecik nih!)

:: Follow up check up at PPUM ::

Khamis lepas aku cuti..sbb bawak my lil qaisara g check up kat PPUM. kali ni ngan paed, dr. priya..pakar kanak2 kat child development clinic..aku suke the way doctor ni explain pasal sara..yelah,die monitor dr awal sara masuk ppum aritu..
so,keputusan nye, alhamdulillah..syukur ke hadrah Ilahi..sara semakin sihat, dan semakin bijak! apa yang doctor cakap kat die,sume di tegurnye, die senyum..gelak2..lompat2..doktorpun suke tgk gelagat die yang happy sangat tu..doctor ckp, itu menunjukkan yg die getting better, dan takde ape yang perlu dirisaukan.. alhamdulillahhhh...syukur!!
cumee...aku still kene monitor perkembangan die..kalau demam,aku tak boleh ambik mudah,sbb takut kalau2 kene fits lagi.(mintak dijauhkan....) dan jugak,mende yang paling penting,kepala die..aku kene jaga betul,jgn die terhantuk, jatuh or apa2 jelah yg melibatkan kepala..insyaAllah..aku akan buat yg terbaik utk anak aku..
alhamdulillah!!

Monday, November 16, 2009

:: Makanan pertama sara ::

Yes!sara dah makan solid food..alhamdulillah,so far so good, xde masalah pun dia untuk makan dan jugak poo poo..asalnye,aku nak buat sendiri kat umah..sekali tu,en.hubby ajak balik temerloh,sbb nak g kawan baik nye bertunang kat lepar..so,selepas pegi kenduri bertunang tu,aku terus prepare bubur nasi utk si dobot ni, guided by my mum..hahaha..kelakar kan?nak masak bubur pun, nak kne guide ke?serius!aku dah byk masak makanan2, lauk pauk..tapi aku tak pernah masak bubur,hokey..padahal,mende paling senang..ngee~ wat malu je ibu nih.. :p

so, bahan yg aku gunakan :

segenggam beras
air secukupnya sampai beras kembang
carrot - dicincang/potong dadu
ikan bilis - 3-4 ekor dibuang tulang dan dicuci bersih

cara nye,mcm biasa..macam masak nasi,tapi air nye kene byk, sampai beras kembang dan menjadi bubur..masukkan carrot dan ikan bilis..then,dah siap tu,blender kasi halus..kalau msih pekat,boleh tambah air panas sket..disebabkan ini 1st makanan sara,so aku bagi die cair2 -xdela cair sangat,sbb nnt die tak kenyang pulak kan..oh,cerita pasal blender,aku terpaksa beli baru sbb blender kat umah tu dah aku lenjan utk blend mcm2 bende,termasuk la cili kering+rempah ratus segala..last friday,g jenjalan kat giant,ade promosi philips,ice breaker rm109, ade 2 jug besar dan 1 blend kering..yes,haruslah aku grab!hehehe..satu,ibu khas kan utk blend bubur sara..satu lagi, ibu nak khaskan utk buat ice blended!tralalala~

hasilnyaa..sara sukeee!!mcm xsabar2 pulak nk aku suapkan die..pantang lambat sket,mengomel je mulut kecik die tu..hehehe..aku suke!excited tgk my lil one dgn pengalaman baru die.. :) ohh..aku x snap gamba pun,sbb terlalu excited menyuap sara..hehehe

pagi tu,masa aku g kenduri, sara aku tinggalkan ngan mama..tok mama nye mmg dah lama ngendeng ngan aku,nak jaga cucu nye tu..hehehe..aku mmg dah awal2 lagi standby biskut farley rusk..mama bancuh dengan susu,then try bagi dia makan..sekejap je licin..yg kelakarnya,1st tu mama just try bancuh separuh keping..sekali tu..tak cukup daa..si sara dah bising2..by the time mama bancuh lagi, die dah merajuk..tanak dah..hahaha..lawak betul..pandai merajuk anak ibu nihhh..

so skang ni, apa yg aku tgk..die ok dengan makanan2 ni..tgk poo poo die pun xkeras, means mcm biasa je..ok la kan..then,lepas makan die tido dengan lenanye..hahaha..lepas aku tgk die berselara makan ni,mula la semangat aku utk prepare solid food utk die hari2..biarpun aku terpaksa bangun 5.30am mcm pagi tadi,utk prepare makanan die..it's ok..aku sikit pun tak kisah korbankan masa tido aku..hm,pasni bolehla try bubur +bayam ke..kentang lenyek+susu ke kan?xkisah,kalo blur pun,bersepah2 resepi kat internet ni..taip je apa nak..hik!

she loves this! credit to google

oklah,ibu dah nak balik ni..tak sabar nak p amik si kecik kat umah pengasuh tu..daaa~

Wednesday, November 11, 2009

:: Cemana nak deal ngan childish adults? ::

situasi 1 : ada 3 beradik..bila ada news dr kampung, mak ayah lebih suke utk cerita/update kepada anak kedua dulu..bukan nk belakangkan anak pertama,tapi anak pertama agak bz ngan anak2nya..tepon pun jarang angkat..then,anak pertama ni jugak agak 'hangin'. anak ke 2 ni lebih cool..lebih rasional..dan jugak pendapat2nye agak bernas..so,yang si anak pertama ni hangin kalo dapat tau yg adiknye lebih awal tau apa2 berita dari kampung..die akan merajuk..marah2..bengang2..dan tak pasal2 adik keduanya akan jadi mangsa keadaan....

situasi 2 : kat opis,bila ada masalah dlm team,berlakulah sindir menyindir, kata mengata, umpat mengumpat..bukannye nak ckp terus terang..ape la salahnye kalau ckp terus terangkan?bgtau apa masalah..then,bole setel dengan cara yang lebih 'dewasa'..yes,bukan semua org perfect,hokey...sometimes bila ade buat silap,tegurla..ni tak..penyudahnye..org yg diumpat dan dikeji tu mcm kera sumbang..seolah2 hilang kwn,mkn pun sorg2..hilang dah keseronokan utk bekerja..end up..berlaku lah 'looking for the better place and environment...'

korg mesti penah berdepan dengan masalah2 seperti yang aku bagi kat atas ni kan? aku tak point kat sape2, tapi seriously aku penah deal dengan mende2 mcm ni. kadang tu mende ala,remeh la sesangat..tapinye kalau dah nama pun 'childish' kan..mmg kebudak2 budakan la even dah jadi bini org,or even dah ade anak 5 sekali pun..xpe, aku cool je..(eceh!) yelah..pada aku,aku tak rugi apa2 pun..lantaklah kan..

hokey..bila aku google, aku jumpe ini..dan kalo korg nak baca dengan lebih detail..pergi ke sini
kat sini aku list kan a few steps how to deal ngan mereka2 yang childish ni..


Throwing Temper Tantrums
Like two-year-olds, people who throw temper tantrums believe they are entitled to get their own way. They therefore feel free to abuse anyone who thwarts their desires. Unfortunately, this group often includes immature high-level executives who believe that having power gives them the right to treat others any way they like.

The Proper Response
The best response to a tantrum is no response at all. Stay quiet and calm until the tantrum thrower calms down enough to have a civilized conversation. If it goes on too long, politely excuse yourself and leave. Never show fear, anger, or any other emotional response, since that will be very rewarding to the tantrum thrower. When someone acts this childish, you must be the adult. --->> yes,aku penah deal ngan org mcm ni..sememangnye aku blah!

Craving Attention
Some people are attention junkies who want all eyes and ears focused on them. This behavior is actually rather pathetic, since it usually reflects a deep-seated lack of self-worth and self-confidence. But although it may be pathetic, it can be very annoying.

The Proper Response
The worst thing you can do is give an attention junkie more attention, since that just rewards their self-centered behavior. So when they begin to go on and on about their problems or accomplishments, you need to change the subject. Or politely excuse yourself. If you get hooked into these conversations, you may never escape. But don’t expect the person to become less self-absorbed. Attention junkies seldom change. -->> penat nk layan org cenggini tau..adeehhh..

Sibling Rivalries
When unhealthy competition develops between coworkers, everybody suffers. Some people always have to prove that they are better, smarter, or more successful than others. Of course, anyone with a minimum of psychological insight will immediately conclude that these braggarts actually feel very inadequate.

The Proper Response
Never get trapped in a “my dog is bigger than your dog” conversation with a braggart. They will always find a way to top your best story, even if they have to stretch the truth. If it’s just harmless bragging, say “that’s nice” in a sincere manner and change the subject. But if you believe that the rival might actually take devious actions to get ahead of you, then watch your back. -->> hmm..yg jenis ni,aku tak layan..lantak ko la labuuu...as long as ko tak nyusah kan akuu...

Crybabies
Crybaby colleagues may not actually cry. But they are always whining or complaining about something. Nothing is ever quite right and they are never completely happy about anything. If you say that it’s a nice day, they’ll reply that it’s probably going to rain tomorrow. Crybabies invented the half-empty glass.

The Proper Response
You don’t want to reward crybaby behavior. So don’t join in with the complaining or start whining yourself. If you do, you’ll soon become the crybaby’s complaint buddy. Just change the subject and try to shift the focus from past problems to future goals. If the behavior persists, you may simply want to avoid these people.

Forming Cliques
In some work groups, a little group will decide that they are the “insiders” and refuse to admit anyone else to their exalted circle. They may eat lunch together or play golf together or talk exclusively to one another. But the point is that they’re special. They probably did the same thing when they were in middle school.

The Proper Response
These people are silly and childish, so find a more mature and rewarding group to interact with. Be friendly to clique members when you have to work with them and just ignore them the rest of the time.
Childish adults are annoying, but don’t get upset about them. Just be glad that you are a mature person yourself.

-->> yang ni mmg la lawak gila..mcm budak skolah!huh!


apa2 pun..kita kene tgk diri memasing..kalo mereka2 ni bertindak jadi 'childish' disebabkan kita, try to look into yourself..kalau ada yg tak betul, perbetulkan la kan?mmg,kita bukan perfect..tapi,pleaseee la wey..byk lagi cara lain yg kita boleh buat,selain dari bersikap 'childish' nihh..aduhhhh...

* peringatan utk diri sendiri dan jugak utk kawan2.. :)


credit to Google

Tuesday, November 10, 2009

:: Alya Qaisara - 5 bulan ::

Haha,anak ibu dah 5 bulan..bukan 5 bulan sebenanye..dah lebih dr 5 bulan setengah dah ni..actually next week - 21/11/2009 sara dah masuk 6 bulan!isk,teruknye ibu ni kan..lupe nak update perkembangan si dobot ibu ni..

perkembangan sara 5 bulan
1. dah terer sangat dah meniarap.pantang diletak,lepas penat die lepak2 tgk tv,lepas tu mesti nak tertiarap..then,utk 5 bulan ni, die dah pandai berguling2..adoyai..kalau dulu,dah tertiarap,tak reti dah nak baring semula..skang ni dah merata die pegi..tak main dah la tilam kecik, ayah die beli tilam besar,bentang tgh umah..haa..gasak la kamu nk berguling kemana pun..huhuhu..instead of guling2,die jugak dah pandai pusing..arah jam/lawan jam..kepala pun dah tegak..
2. dah pandai main..maksudnye,kalau kita hulurkan mainan,die akan capai,samada sebelah tgn,dua2 belah dan terus goncang.sangat suke goncang rattle, sambil menjerit gembira..iskk..bising dah mulut makcik nih!erkk..mana nak tumpah kuah kan..hahaha
3. suka sangat dgn kaler2 terang..yang ni,aku beli buku haiwan yg kaler2 tu..ha,die tgk je tanpa kelip..suke tgk gelagat die time ni..tak pun,aku akan bukak dvd tom n jerry..senyap je die tgk kartun..hahaha..sempat la aku mandi ke,solat ke..

4. suka menyembur..sangat suke!adoii..bersepai2 la air liur nye..skang ni g memana mmg nak kene standby tuala kecik..kadang tu suke buat belon..isk, pengotoq anak ibu nih!
5. dah kenal org..so,die akan nak ngan ibu+ayahnye sahajor..huhuhu..part ni susah jugak la..actually die start jadi mcm ni lepas kuar sepital aritu..seems like die fobia ngan strangers..even ngan tok mama n tok abah..dah lama sikit,baru die ok ngan mereka2 ni..tu pun ibu mesti ada sebelah die..hmm..anak ibu ni..tapi,aku rasa normal budak kecik mmg cmtu kan?even anak sedara aku pun sampai skang ni kalo jumpe mama abah pun die mcm takes time utk mesra..memula jumpe..haram nak dukung ngn mama abah..huhuhu

6. skang ni sara masih breastfeed..alhamdulillah,setakat ni susu masih ada..cumaa..tak cukup utk aku fully bfeed.hmm..sedih gak la..tapi nk wat cmne..skang ni kalo ofc hour, aku cume bole pam xsmpai 10 oz..kalo dulu,dekat 20oz time ofc hour sahaja..malam mmg akan direct ngan aku..so skangni terpaksa la campur daa..aku bagi die anmum stage 1.alhamdulillah, die ok ngan susu ni..even die minum susu formula,aku akan make sure, everyday aku mesti nak kene bagi jugak susu ebm waktu siang..at least 5oz..

7. sara masih belum makan makanan pejal..aku ada plan nak bagi die solid food,lagi2 mgu depan dah nak 6 bulan..tapi aku rasa utk permulaan ni, aku nak masak sendiri,means buat masa ni xmo lagi la nestum ape sume tuh..so, aku nak kene standby termos yg bole aku bagi kat pengasuh,supaya sara dapat makan makanan yg aku masak,suam2 lagi..insyaAllah..berazam nih..hehehe..actually aku kesian kat die..everytime kitorg makan,die akan tgkkk je mcm teringin benor nak rasa apa yg kami makan..huhuhu..aku penah baca,itu adalah salah satu sign yg baby tunjuk,menunjukkan yg die dah bersedia utk makan..hahaha..betul ke eh?

hmm..so far..alhamdulillah..apa yg aku tgk,development die ok,aku refer pada mana2 carta perkembangan baby 5 bulan..syukur..yg pasti..ibu tak sabar nk tgk sara berjalan! ohh..jauhnye angan ibu..... :D

gamba terbaru sara kat tasik s.alam..jalan2 ngan ibu ayah..

especially dedicated to auntie zura..miss u la auntie! :)


with ibu and ayah..we love u so much, dear...

Friday, November 06, 2009

:: kisah raya - part 2 ::

Salam sume..
dah boring kan..asyik entry cerita je..arini jom kite layan entry gamba pulak..raya part 2..even syawal dah lamaaa abis..dah nak masuk bulan zulhijjah dah pun..hmm..tak kisah la kan..layan je lah gamba2 nih ekk..


ini adalah sewaktu persediaan nak memasak juadah raya..hmm..tension je nana ngan pakcu nak wat keje sbb kene kacau ngan anak sedara..huhuhu..

Sesi bersalam-salaman dipagi raya..teringat zaman kanak2 dulu..saat ni la yg paling aku takut.ntahla..takut ke,segan ke..mcm tak reti nk ckp ape time salam ngan mana abah tu..hahaha...lawak2..skang lainla..nk segan ke hapenye..dah tiap kali pisah mesti salam peluk cium sume siap..huhuhu..

ibu + ayah + sara..sangat best,sbb sara sangat la baik di harai raya..huhuhu..tak meragam langsung walaupun cuaca sangat la panas!tgklah..comel tak sara berbaju gaun di pagi raya?hehehe..

lagi gamba si kecik ni ngan ibu ayah,juga ngan tok abah ngan tok mama..

beramai2..ni la wajah2 adik beradik aku..comel2 tak kami?hahaha..yg gamba 1st tu,adik beradik pompuan..upss..yg tgh2 pakai baju kuning tu bukan ye..tu mama..then,belah kanan tu adik2 aku..kami ber 5 semuanya.. bawah tu family along..then,mama abah bersama cucu2 nye..eh,cucu tak cukup sorg..tgh kejar ayam agaknye..


ha,ini pulak anak sedara ku 2 org yang boleh menyebabkan dinding umah tok mama sedikit bergegar..apelagi kalo bukan disebabkan jeritan ibu nye..keh keh kehh..yang sulung tu Ameera Batrisyia, yang kedua ni Adreanna Daniaa


Raya ke 3 lepas lunch we all gerak ke teluk intan..naseb baekk jalan tak jem..so our journey sangat la smooth and steady..eceh..sara pun suke la..even 4jam perjalanan pun..die takde la meragam pun..alhamdulillah..dah besar anak ibu ni.. :) ni yg best nk bawak g holiday ni..ecehh..

kat teluk intan ni,gamba tak byk..then,kitorg ade jugak amik gamba kat studio..tapi,org kedai tu punyela kedekut..die tak bagi cd..ape daaa..xdapek la nak upload kat sini..tapi gamba nye mmg puas ati la..mabeles!


antara gamba2 family akak2 ipar ku..gamba kami,adoss..si kecik lena tido time nih..huhuhu..mak ngan abah posing maut gitu..hehhee

huhuhu..penat sehh nak mengupload gambo2 ni sume..oklah..nak balik dah ni..see u soon! :)

Thursday, November 05, 2009

:: SBS - Shaking Baby Syndrom ::

salam sume..
ni aku nak share info pasal SBS..memandangkan my lil sara dah disahkan doktor die ada syndrom ni, (mild) so,aku kene ambik precaution dan aku jugak nak kene inform pengasuh die utk sama2 monitor perkembangan sara..

aku kene intebiu dek pegawai kebajikan masyarakat - pn yati dan jugak pakar kanak2 - dr priya tu,diorg ada explained kat aku pasal syndrom ni.tabiat orang kita, suka lambung baby,goncang baby bila nak tidurkan dia, tak kira sambil baring,atas bahu or atas riba..timang2, goncangan kuat atau berterusan masa dalam buaian (especially yang pakai rocker) atau apa jua yang menyebabkan kepala baby bergoncang adalah salah dan boleh menyebabkan pressure dalam kepala baby, yang menyebabkan pendarahan dalam kepala/otak..

yes, sara ada syndrom ni,aku sendiri tgk mcmane pendarahan dlm kepala dia after ct scan..sebijik sama mcm sample SBS yang dr priya tunjukkan kat aku. penyebab? don't know..adakah disebabkan jatuh katil? doktor priya said, no..syndrom ni akan takes time utk menyebabkan pendarahan..means, seems like sara penah jatuh before this..tapi bila???? hanya tuhan yang mengetahui..

yang menyebabkan aku terduduk sekejap bila doktor ckp ini : "i terpaksa bgtau u,if your baby fits again in 48hrs, we need to re-scan and if the bleeding become worse, we need to do an operation untuk keluarkan darah tu..."
if u were in my shoes,apa yang u all akan fikirkan? operation kepala..wire berselirat sana sini..oxygen,susu,luka operate..masyaAllah!!baby sekecik itu.....
tapi aku sangat2 bersyukur..during the monitoring period..doctor said that..nothing to worry..alhamdulillah!!

so, langkah pertama yang aku ambil lepas keluar spital aritu..no cradle pleaseee...! mr.hubby bukak buaian and simpan bwh katil.mmg,memula mmg sangatlah susah nak biasakan die tido sendiri without buaian..tapi lama2..alhamdulillah..skangni mesti dia akan tetido sendiri lepas penat golek2 sana sini..

ok..ni ada sikit info about the SBS.. credit to Wikipedia boleh google lagi kalo nak further details..


Shaken baby syndrome (SBS) or Battered Baby Syndrome is a form of child abuse that occurs when an abuser violently shakes an infant or small child, creating a whiplash-type motion that causes acceleration-deceleration injuries. The injury is estimated to affect between 1,200 and 1,600 children every year in the USA.[1] It is common for there to be no external evidence of trauma.[2]
The concept of SBS was initially described by Dr. John Caffey, a radiologist.
[3][4]
SBS is often fatal and can cause severe
brain damage, resulting in lifelong disability. Estimated death rates (mortality) among infants with SBS range from 15 to 38%; the median is 20–25%.[2] Up to half of deaths related to child abuse are reportedly due to shaken baby syndrome.[5] Nonfatal consequences of SBS include varying degrees of visual impairment (including blindness), motor impairment (e.g. cerebral palsy) and cognitive impairments

Signs and symptoms
Subdural hematoma (arrow), bleeding between the dura mater and the brain, commonly occurs in SBS.
SBS is accompanied by a variety of signs, which range from mild to severe and nonspecific to obviously head trauma related.
[2] There is no single symptom that defines SBS.[6] The characteristic injuries associated with SBS include retinal hemorrhages, multiple fractures of the long bones, and subdural hematomas (bleeding in the brain).[7] These signs have evolved through the years as the accepted and recognized signs of child abuse and the shaken baby syndrome. Medical professionals strongly suspect shaking as the cause of injuries when a baby or small child presents with retinal hemorrhage, fractures, soft tissue injuries or subdural hematoma, that cannot be explained by accidental trauma or other medical conditions. About three quarters of cases involve retinal hemorrhaging.[6] Additional effects of SBS are diffuse axonal injury, oxygen deprivation and swelling of the brain,[6] which can raise intracranial pressure and damage delicate brain tissue.
Victims of SBS may display irritability,
failure to thrive, alterations in eating patterns, lethargy, vomiting, seizures, bulging or tense fontanels (the soft spots on an infant's head), increased size of the head, altered breathing, and dilated pupils.[8]
Fractures of the vertebrae, long bones, and ribs may also be associated with SBS. [9][10][11] Dr. John Caffey reported in 1972 that metaphyseal avulsions (small fragments of bone had been torn off where the periosteum covering the bone and the cortical bone are tightly bound together) and "bones on both the proximal and distal sides of a single joint are effected, especially at the knee".[12][13]


Subdural hematoma (arrow), bleeding between the dura mater and the brain, commonly occurs in SBS.

Thursday, October 29, 2009

:: kisah Qaisara ::

alahaiii..anak ibu..poor dotter..kesian sangat aku nengok si kecik ni..mcm2 dugaan die ni..disebabkan kecuaian org lain (read sume org disekeliling die) nape aku ckp mcmtu?ok..ni aku citekan rentetan kisah qaisara dari die jatuh katil, sampai la masuk sepital..hmmmm..

30/9/2009 (rabu)
seperti entry aku yang lepas, baby aku jatuh katil,sbb aku tertido lepas menyusukan die..mende yang aku sesalkan sampai bebila.. :( tapi yang tu alhamdulillah la..nothing to worry..mcm yang doc ckp,xde ape2 sbb lepas 24hrs die jatuh tu,die ok je..means takde demam,muntah,ape sume..
02/10/2009 (jumaat)
aku ade meeting akt AG putrajaya..dah nak abis meeting,babysitter call,bgtau yang sara demam tersangat panas..mata die ke atas..kaki die kejang..aku tergamam!die kene fits??masyaAllah..kenapa??tak sedar air mata dah mengalir dah..since meeting pun dah nak abis,aku mintak permission utk balik..diorg sume suruh aku cepat,sbb fits tersangat la bahaya..aku drive balik ke umah mcm jalan tu aku yang punye..kak melly kat sebelah berkali2 tenangkan aku..yelah,kalo jadi kat sape2 pun..mesti akan buat perkara yang sama..

sampai je,pengasuh sara dah bwk sara ke klinik.masa aku pangku sara kat klinik,doc kata die masih tak sedar..mmg,mata die melilau2..badan die lembik!ya Allah...aku terus bawak die ke KJMC,kak melly pangku sara..doc pesan,jgn bagi die tido,sentiasa kejutkan die..aku dah tak tau dah cemana nak gambarkan perasaan aku masa tu...

sampai kjmc,terus masuk emergency..dan confirm die kene admitted.sekali tu,diorg dtg balik kat aku,diorg bgtau yang katil penuh!! satu lagi dugaan utk aku..then diorg suruh aku decide nak bwk g spital mana..diorg nak buat ref letter.aku tak bole nak pikir..at last, aku suruh anta ke ppum..sampai je ambulans,kecoh lagi sekali..pasal payment..gile ke hape!sebok2 nak suruh aku bayar dan2 tu jugak!aku mmg admit la..aku takde cash that time,xsampai rm100 pun..cost ambulans tu dlm rm270..aku mintak bayar kat ppum nnt since en.hubby pun otw ke ppum from bank negara..pastu kecoh lagi,nnt nak cash lah ape lah..aku gerammmm sangat2..end up, aku teringat kan kad kedit aku (cemana la aku bole lupe ada kad kredit) aku campak je depan receptionist tu,aku suruh die pegang.lantaklah ape nak jadi,asal anak aku selamat bawak ke ppum..merasalah aku naik ambulans for the 1st time..(hopefully ini jugak utk terakhir kalinye!!)

sampai ppum,terus sara dibawak ke emergency room utk baby..checkup bagai..kesian sangat aku tgk wayar disana sini..cucuk kiri kanan..then,doc kata sara kene buat ct scan,utk check brain..time tu en.hubby dah sampai..cume sorg je dibenarkan masuk ke bilik scan tu..nasib baik time tu sara dah tido..mungkin die penat nangis kene cucuk sana sini..so,after scan,tunggu lagi utk dptkan keputusan doktor..at that time,sara mcm merengek2..nangis,tapi suara die halusss sangat..ya Allah..aku tak tau dah bape byk air mata aku mengalir..sedih sgt tgk baby sekecik ni dibuat mcm2..tapi aku kuatkan jugak hati..aku sentiasa doa,moga2 keputusan nye nnt -ve..means takde ape2 kat brain dan jugak tengkorak kepala die..

tapi....aku diuji lagi..doktor priya bgtau yg dlm kepala die ada bleeding..Allah..terduduk aku..tapi,yang memusykilkan aku,en.hubby dan jugak doktor adalah : kesan bleeding tu kat tgh kepala ngan kat belakang kepala..doktor pelik,sebab sara jatuh tertiarap..sepatutnye kesan die ada kat depan kepala..so,doktor needs to do some further investigation..so,sara kene admit a few days kat ppum tu..

bermulalah episod kehidupan sara kat hospital..aku agak cuak sbb on the same day,die muntah banyak..tapi doktor karmila kata (doktor yang akan buat daily checkup sara),mungkin sbb perut die kosong sebelum menyusu menyebabkan angin masuk n tolak susu tu keluar..then,die nak aku monitor samada die muntah lagi ke tak lepas menyusu nnt.Alhamdulillah..lepas tu xde lagi dah..cume die still lemah..

malam tu sara tak tido.aku risau,takut die lagi lemah esok,sbb tak cukup rehat..tapi,aku tenangkan hati,aku pikir yang sara maybe tak bole tido sbb xde buai..hmm..logik la jugak kan.sampai pkul 5 die still xtido..kalo tak tido, tapi tak menangis,xpe lagi..ni menangis..nak berdukung..aduhai nakk..awak tu dah la semangattt..at last,ade sorg nurse india dtg,die tanye aku kenapa sara menangis.aku ckp la..maybe sbb nak buaian kot.then,yang kelakarnye, nurse tu try buat buai,pakai selimut! ikat kat kepala ngan hujung katil..jadi mcm hammock.yes, my lil qaisara tido dengan nyenyaknye sampai pkul 8.30!iskk..anak ibu..

03/10/2009 (sabtu)
harini kami dibawa ke bilik x-ray utk xray badan sara.ape lagi..die menangis sekuat hati.dah la mata mengantuk tak cukup tido..aku pun mcm nak menangis sama..yelah,procedure tu dh la lama..xray dr hujung kepala sampai ujung tapak kaki..aku lak kene pegang badan die,jgn bagi bergerak.adoii...kesian nye anak aku..dah la kene bukak baju..sejukk..

dah siap tu..die tidoooo je..penat. then,arini ada a few kawan2 abg dtg tgk sara..doktor pun kejap2 dtg check sara. alhamdulillah..doktor kata so far everythings ok..hopefully ok sampai ke akhirnye!

tapi kan..bosan laaa..sorry to say ye..aku tak suke ngan doktor2 pelatih yg dtg check anak aku..seingat aku la kan..sepanjang kat ppum, 4-5 kali aku kene cerita kisah sara dr a-z.iskkk..kat rekod kan dah ade..refer je la kat situ..bosan tau..pastu ade sorg doktor laki ni,aku tau die pelatih..ade ke die nak ukur tinggi sara, die ukur mcm ukur kain pasang tu..sabo je la..aku sentiasa awasi anak aku,jgn la anak aku kene inject atau apa2 yang menyakitkan,oleh doktor2 pelatih ni..hmm..

harini jugak my mum,dad, along ngan abg dtg..with their little kiddos..batrisyia ngan adreanna.kecoh jap wad pead 2 tu..huhuhu..ajis pun dtg bawak baby, adik abg,rudy pun dtg bwk awek nye..mmg penuh dengan visitor je katil sara ni..alhamdulillah..malam die tido dengan nyenyaknye..bangun sesekali utk menyusu je..aku pun syok la..dpt tido ngan lena..legaaa... :) aku suka..sbb satu perkembangan yang baik!!

04/10/2009 (ahad)
aku hopee sangat arini bole bawak my lil qaisara balik umah..tapi doctor karmila still tak benarkan sampai la doktor priya,pakar kanak2 check sara.hmm..oklah..terpaksa la tgu lagi sehari..harini, doktor tgk perkembangan die,alhamdulillah ada improvement..die dah boleh gelak2..tapi, ade procedure yang menyakitkan! aduhaiii..doktor helen dtg, check mata sara.katanye,nak kene check belakang anak mata,takut ada pendarahan belakang mata yang boleh menyebabkan die buta..nauzubillah..so,sara dibawak ke satu bilik.dibedung, then dititiskan ubat bius dlm mata.sebelum2 tu nurse dah titiskan ubat utk besarkan anak mata.everytime nurse dtg, die akan menangis sekuatnya..fobia..tapi nak buat cemana..procedure,kan..

masa dlm bilik pemeriksaan tu..aku nampak all the equipments yang akan doktor guna.klip mata - besi! ya Allah..sumpah aku tak boleh tgk..even anak aku sendiri..tapi aku tak sampai hati..aku tau, doktor akan bukak mata anak aku tu guna klip,utk die check dlm anak mata sara..sungguh aku tak boleh tgk..aku ckp ngan doktor, die suruh aku tunggu luar,2 nurses akan assist dia.kat luar aku dengar sara menangis,menjerit sakit..ya tuhan..tak sabar aku nak tunngu proses ni selesai.kesian sangat kat sara..bila dah setel,nurse panggil, aku ambik sara yg still tersedu2..tgk kat mata die ade kesan klip..mengalir air mata aku..isk!sabar ye sayang..sara mesti kuat!

harini..katil sara sangat kecoh,ramai sangat visitor..1st yang aku dah lama tak jumpa..feiyah ngan abg zan..thanks ye yang..sanggup die dtg dari jauh.. 2nd,ana, kawan lama aku..dtg ngan yong..ni kawan2 masa mude remaja..main futsal sesama..huhuhu..then, kak zura dtg ngan kawan die..masa ni mama abah ajis sume pun dtg..termasuk la along, abang..said ngan wife-yan pun dtg..even yan dah sarat sangat menunggu hari je nak besalin..thanks all..time kasih atas sokongan kalian... :)

malam tu..aku just sembang2 ngan en.hubby..satu yang aku salute kat die, die tenang je ngan sume ni..itu lah penguat semangat aku..alhamdulillah..aku rasa aku takkan dpt hadapi sume ni tanpa en.hubby kat sisi aku..luv u dear!

05/10/2009 (isnin)
pagi ni..ada lagi check mata..oleh pakar mata pulak.doktor taju.aduhaiii..dahla masa ni en.hubby tak sampai lagi..so,pegawai perubatan tu bawak kami ke klinik mata..aku tgk, kat situ sangatla menakutkan..lautan manusia yang sakit mata!masyaAllah..dah la sara baby lagi..seb baik nurse kt situ suruh kami masuk ke bilik rawatan.then,bila doktor taju smpai,terus die check sara..same procedure mcm semalam.aku mmg tak boleh stand.sorry sayang..ibu mmg tak sanggup nak tgk keadaan anak ibu mcm tu..selesai je, dr taju inform kat aku yang belakang mata sara, ada satu dot bleeding, tapi agak jauh dr anak mata. insyaAllah,hopefully dot tu akan hilang..so doc bagi appointment next month, utk dia check lagi..

sampai kat wad,dr priya pulak dtg..die check sara..alhamdulillah..katanye sara getting better..tapi, aku ngan en.hubby kene interview oleh puan yati dr jab.kebajikan masyarakat pasal pengasuh sara..aku malas nak selindung..terpaksa inform pegawai tu yang pengasuh aku agak tamak (sorry to use this word) yela..die jaga baby sampai 3 org hokey! 2 bulan, 3 bulan and 4 bulan..then toddlers sampai 2 org..anak sendiri 2 org..kalo ikutkan mmg die salah..jaga budak melebihi had..

satu perkara yang aku agak terkilan..doktor priya ckp, kes anak aku termasuk dlm kes kabjikan masyarakat,sbb seems like pendarahan dlm kepala tu disebabkan shaking. Mesti penah dengar SBS kan?aku akan cite dlm entry akan dtg..SBS kalo ikutkan termasuk dlm kes penderaan..sian sangat anak aku ni..so,mcm2 aku disoal..cemana cara penjagaan sume..frankly speaking, aku mmg aware ngan syndrom ni,since aku peknen lagi..penah terbaca kes ni..tapi xsangka lak terkena pada anak aku sendiri... :(

so,today we all dibenarkan balik..bermacam2 pesanan yang doktor bagi, cara penjagaan sume..pegawai kebajikan tu nasihatkan kami utk hantar sara ke kampung.biar mama jaga..tapiii...aku tak sanggup...cemana aku nak hadapi bila balik keje je..umah aku sepi je..oh,tidakkk...boleh demam aku kalo mcm tu..alhamdulillah..akhirnye..sara dah bole balik umah!sukeee..tapiii..sara berubah jadi sangat la penakut dengan strangers..die akan menangis,kalo ade je org yg tegur dia..yes,masa dlm spital lagi aku dah perasan keadaan die mcm tu..die fobia..it's ok dear..hope die mcm tu for temporary je..

so,kisah qaisara kat hospital dah pun berakhir..hehehe..mcm cite kanak2 lak..insyaAllah,kalini aku akan lebih hati2, take more precaution for my lil qaisara..ibu janji sayang!

ibu nak sayang ibu ni sihat dan aktif mcm selalu ye!

Friday, October 16, 2009

:: sakit mata ::

salam semua..
aduhh..almost 2 weeks tak update blog ni..
dengan kisah raya yang tergendalanye..
hmm..actually,ade kisah kenapa aku dah lama tak online..
bukan setakat tak online..tapi tak masuk keje pun..dah 2 minggu..
sebabnye..my lil qaisara kene admit kat ppum..kisahnye,nnt lah aku bukak entry khas utk dia..
kesian..tak boleh aku ingat balik kisah die ni..mesti nak mengalir je air mata ni.. :(

hah,arini,genap 2 minggu aku cuti..bukan bersenang lenang tau..aku cuti sakit mata!
haiyaaa..bukan setakat sebelah mata tau..tapi 2-2!! tuhan je yang tau cemana sakitnye..mcm nak terkeluar bijik mata nih! 2 kali aku g klinik..then, aku dapat mc seminggu..ni pun,skang ni mata tgh merah menyala..bak kata doktor.."dah mcm hantu raya dah saya tgk nih!!" iskk..doktor nih biar benarr...hahaha..aku takut minggu depan tak bole masuk keje lagi je..dah bape lama pending keje kat opis tu..seb baik aku ada team mate yang sangat laa memahami...thanks ye kak mell ngan kak liza..luv u!huhuhu..

so,sape2 ada petua penawar sakit mata ni..tolong share ye..tak larat dah! :(

Thursday, October 01, 2009

:: tragedi 30th september ::

Salam to all..

semalam aku sedih sangat..sedih yang teramat!!
aku rasa mcm aku failed jalankan tanggungajawab aku as a mummy, as a protecter to my lil baby..
dengan rasa sedih dan dukacitanye nak bagitau yang my baby, yang baru 4 bulan ++ itu, telah jatuh dari katil!! masyaAllah..ngeri bila aku nak ingatkan balik.... :(

as usual..sara akan bangun menyusu almost 2 jam sekali..pagi tu, around 4.30 am, die kejutkan aku utk menyusu (die kejutkan tau..pusingkiri,pusing kanan..dengan tangan mengusik2 ibu..) so,aku alih position aku utk berada in the middle of en.hubby n sara..(actual position,sara kat tgh antara ibu ngan ayah) so, after menyusu...aku tak sedar apa...sampai lah aku bingkas bangun bila aku terasa cadar ditarik dan "BUMMMM!!!" masyaAllahhh!! aku terjerit dan terusss angkat sara yang jatuh dlm keadaan tertiarap..terkedu aku..tak tau nak ckp apa..aku hanya mampu ucap "Allahu Akbar.." byk kali sambil dukung dan peluk utk tenangkan sara yang tgh menjerit (tekejut + sakit)..mengalir air mata aku tau..en.hubby dengan muka cemasnya bangun bila dengar bunyi kuat, dan sama2 peluk si kecik tu..

aku blur..kosong!!

aku baringkan sara bila dia dah tenang..aku check kepala,mulut,badan..alhamdulillah xde apa2, cuma dlm mulut die nampak mcm terbelah sket..hidung telingan x berdarah..xmuntah..aku agak lega bila die nak menyusu..but still..aku tak bole nak sambung tido dr masa kejadian..sampai la ke pagi..aku decide to see the doctor, tapi en.hubby not available since his pm (i hate her,tak bole tolerate langsung!) suruh jugak en.hubby g bank negara.aku nak bwak sendiri, tapi memandangkan car seat baby tak install lagi dlm kete,nak bawak cemana kan?cemana aku nak drive dlm keadaan baby kat sebelah lagi tangan?isk!

end up aku dok je umah,monitor sara..alhamdulillah..aku check satu badan die during bath time,xde ape2 injury..but still..takut dalaman die..sampai pkul 11 lebih, aku hantar umah pengasuh, die ok je..but still..kat opis aku rasa xsedap ati even kak liza pengasuh bgtau yang sara ok.aku balik awal..plan ngan en.hubby to bring our lil qaisara jumpe doc.however..aku tunggu2 die, pkul 6 lebih gak baru sampai..aiyaaa..seb baik..sampai je klinik, doc syikin terus check sara..mata, kepala,tulang belakang, dan die kata xde pape,cume bengkak sket kat kepala..mmg aku ade nampak ijau sket kat situ..aduhaiii..anak ibu..

sampai skang aku nyesal..napelah aku bole tetido lepas menyusukan sara?sebelum2 ni, mesti aku akan pindah semula kat tepi lepas susukan die..dan en.hubby pulak..balik dr klinik, terus die cabut katil, and at last, kami tido atas tilam sahaje..no more katil, until kita move ke umah baru nnt..ibu pasangkan sara punye play pen ye sayang..skang ni xbole..xmuat nak bukak playpen tu..insyaAllah..this time aku jadikan satu pengajaran utk diri aku! i will make sure, perkara ni xkan ulang lagi!promise!

my love..muahhsss!!

Tuesday, September 29, 2009

:: kisah raya - part 1 ::

Salamz..
harini dah raya ke 10..baru nak update pasal raya..huhuhu..tapi xpelakan..xbasi pun lagi..since skang ni pun masih dlm bulan syawal..org sibuk nak beraya lagi..

18/9/09 - Jumaat

MEPS problem!
arini aku cuti! yeay! syoknye lahai..sara,aku hantar umah pengasuh,sbb kalo die ada,mmg aku tak jadi ngemas..then, pkul 11 pagi..baru aku teringat,duit raya singgit tak tukar lagi!duit rm10 ngan rm5 en.hubby siang2 lagi dah tukar..hmm..aku pun start kete, pi bank kat kota damansara..hmm..ade kisah yang tak best masa nih..since en.hubby dah pegi cimb kd,katanye takde duit singgit,so aku pun terusla ke ambank..masa nak tukar tu, rupenye cash pulak takde..aiseymen..tanpa pikirpanjang,aku terus la withdraw kat ambank,pakai cimb atmcard..transaction failed la pulak..terus resit nye aku campak..ingat kot xde ape la kan..aku pun pegi la jugak kat cimb, kene cross jalan, cari parking ape sume..malas!pastu aku withdraw,pelik..apesal duit aku short 700 hengget?baru aku teringat..tadi cobaan aku utk kuar duit kat ambank dengan nilai 700..gagal..uisk..xbole jadi..aku jumpe officer..then die ckp,mmg dekat raya ni,meps problem..aku hanginla jugakkan..ape pasal bank tak advertise kan kat user..then die kata bank xde hak nak iklan kan mende tu..patut meps yang kene inform sume org..aduhhh..so,tepaksalah aku buat report kat 2-2 bank..mmg malang betul aku harini..cis!

Tudung De Zahra...

demi mengobat hatiku yang luka ini..(eceh ayattt) aku terus drive ke mutiara damansra,cari tudung..hahaha..dahla duit 700 dah hilang,sempat lagi shopping..lantaklah,aku tak kira..aku nak cari gak tudung..sampai2 je seb baik x ramai org..dapatla aku pilih2 tudung dgn amannye..de zahra dah bukak kedai baru..sangat cantik kedainye..eksklusif! se eksklusif harganye..hehehee.. ni aku bergaya sket ngan tudung de zahra..

Tudungnye mmg aku suke!material die best..asalnye aku suke bila tgk pembaca tv3 azlina a'ala tu pakai..cantik je..then,harus la aku pegi cari ngan opismate..jumpe,tapi masa tu dezahra xde kedai lagi..skang dah ade kedai cantik...eh,merapu pasal tudung lak aku nih..oklah, kalau sesapa berminat nak tgk koleksi tudung dezahra,bole g kat website dezahra

Bertolak balik ke pahang..

Malam tu lepas bebuka ala kadar, kami gerak balik ke temerloh,pahang..adik aku siang2 lagi dah balik..so, sempatla aku mintak die bawakkan separuh barang kami..lepas buke, kami terus gerak..alhamdulillah..sikitt pun tak jem..okla kan..xdela sara boring..die ok je..tido je sepanjang masa..tapi,lepas tol gombak,en.hubby ngadu sakit kaki..krem katanye..so,harusla aku drive sampai pahang..xpe,seb baik tak jauh..sampai umah mama,wahh..1st time aku nengok umah baru diorg ni..actually da tgk,tapi ni 1st time aku balik siap decorate sume..cantik!

Monday, September 28, 2009

:: Alya Qaisara - 4 bulan ::

Alhamdulillah..masa raya ke 2 aritu.. (21hb sept) si comel ibu ni dah genap 4 bulan..rasanye..cepat sangat masa berlalu..rasa mcm baru je bersalin kan si kenit ni aritu..terasa lengkap hidup aku skang ni dengan kehadiran sara dalam keluarga kecil kami..sorry ye sayang..sara belum bole makan kek,so,ibu tak celebrate ape2,cume ibu ngan ayah doakan semoga sara sihat sentiasa,dilindungi Allah selalu dan jadi anak yang baik..ibu ngan ayah sayaaanngg sangat kat dobot nihhh..muuaaahh!! (ohh..untuk pengalaman bersalin..nnt aku akan bukak satu entry khas ye..)



sara 4 bulan


Perkembangan 4 bulan

1. Dah pandai meniarap!!haaa..yang ni ibu tak sempat nak snap gambau..excited sangat kan..3 hari lepas..masa sara lepak2 atas katil ngan ibu,tetibe ibu dengar "ehh..ehhh.." teruss..zzuuppp ibu pandang sara,dah telangkup!wahh..harusss la ibu panggil ayah,kami terus tepuk tangan tgk perkembangan si dobot ni..seronok!!hehehe..tapi tak bole lama..dah beberapa minit tu,mulut dah bising mintak dibaringkan semula..alahaiii...anak ibu..then,2-3 kali gak la die cuba2 dan berjaya meniarap..alhamdulillahh..so,lepas ni dah tak bole la sara tido atas katil dengan ibu+ayah kan..bahaya! :) kang tak pasal2 tegolek bawah katil..nauzubillah...

2. dah takmo baring sorang2 tgk tv..alaaa..yang ni ibu tak suke..sbbnye skang ni dah tak bole lagi dah ditinggalkan sorang2..letak depan tv, a few minutes pastu,mula la bising takde kawan..kalau ibu lalu lalang depan die..mula la merengek..bukannye mintak dukung ke ape..nak ade orang duduk sebelah je..isk isk iskkk..ni mesti kat umah pengasuh asyik berteman je..almaklumlaa..kawan ramai..

3. senang sangat nak dibawak ke mana2..alhamdulillah..sara dah tak macam aritu..masa 2 bulan lebih..adala ibu ngan ayah bawak die pi jenjalan kan..tapi die ni pesen yang kalo tak dapat buai,mulala meragam..tapi skang ni..alhamdulillah..seronok kalo bawak jenjalan..kalo bawak naik kete,diam je nengok kiri kanan..dah besar anak ibu ni..nak tido pun senang..haa..part ni ibu sukeee..lagi2 nak bawak p shopping..huhuhu..

4. still breastfeed..+ susu formula sikit2..hmm..mmg aku nak fully bfeed..tapi..masa puasa aritu aku ade masalah susu tak cukupp.. :( so,penyudahnye, si qaisara terpaksa aku campurkan dengan susu tepung..anmum stage 1..alhamdulillah die xde masalah ngan susu tu..tapi xbanyak..dalam sehari ade la dalam 1-2 botol je..malam mmg fully ngan aku..hmm..skang ni, dah abis puasa,aku nak cuba buat stok ebm sebanyak mungkin..pasni no more fm ye sayang!

5. alhamdulillah...sampai skang, dari newborn sampai la dah 4 bulan lebih ni..sara tak penah kacau tido ibu..tiap malam cume bangun utk menyusu je..ibu tak kisah langsung bangun utk menyusu..jangan menangis sudah!so far alhamdulillahhh.. :) tapi xtau la dah besar sket,kot die bangun tgh malam diajaknye main..hmm..part tu kasik kat ayah lah..ibu bangun utk susukan sara je..ok?hehehe..

6. suke menyembur!aduhaii..yang ni tak larat betul ibu tau..menjejeh2 air liur tu bila die start menyembur..aritu penah dengar..kalau anak dah pandai menyembur..ibunya keguguran rambut..betul ke eh?tapi yang nyata,teori tu aku boleh pakai..utk aku laaa..mmg rambut tersangat la banyak gugurnye..masa pantang aritu pun takdela gugur sebanyak ini..ape sangkut paut menyembur dengan gugur rambut?any idea?

sara 3 bulan



sara 2 bulan





sara 1 bulan


sara newborn - 21st may 2009

ibu sentiasa doakan semoga sara membesar dengan sihat, cerdas, dan jadi anak yang bijak dan solehah..insyaAllah...amin! love you!