Saturday, November 21, 2009

:: Alya Qaisara - 6 bulan ::

Alhamdulillah..harini.. 21hb November 2009..genapla 6 bulan umur anak kesayangan ibu ni..huh,rasa mcm kejappp sangat masa berlalu..tak tau mcamana nak express, betapa sayang+bangga+syukur yang tak terhingga diatas kurniaan rezeki Tuhan kepada aku dan en.hubby ni..walaupun aku agak ralat,sbb xdapat nak bagi die exclusive bfeed kat die..(sempat sampai 4 bulan lebih je..sbb susu tak cukup..) tapi aku still bekalkan susu aku hari2,at least 5oz setiap hari sampai skang..serius,aku jeles ngan mama liza sbb bole bfeed hadif sampai skang..huhuhu..tapi takpelah..aku bersyukur..sekurang2nye sara masih bfeed ngan ibu sampai skang.. :) kadang aku pikir..ada lagi yang lebih tidak bernasib baik..langsung xdapat nak bfeed baby sejak lahir..atas sebab2 tertentu..kesian kan? hmm..isk,bersyukurlah ain! :)

Perkembangan sara 6 bulan
1. suke bercakap! yes,sara suka bercakap skang ni..using her own words..dadada..tatatat.. babababa..kadang kalau aku lambat sket prepare her food, ha,mula laa..mcm2 words yg kuar dari mulut die..tapi kan,satu mende yang aku musykilkan..tiap kali sara pandang ke arah en.hubby, die akan sebut "ayah.." satu kebetulan kah?? tapi serius aku ckp...setiap kali die pandang ayah die,ok..yes,en.hubby mmg sentiasa ajar die sebut perkataan ayah tu..tapi,bukan ke terlalu awal untuk die pandai sebut perkataan yg kita ajar?entahlah..yang pasti,aku jeles..hahaha..dan tak sabar nak dengar perkataan "ibu..." kuar dari mulut comel die!!

2. dah makan bubur ibu buat,mcm2 sayur..cereal nestle brown rice dan jugak biskut farley rusk..alhamdulillah..satu perkara baru yang die belajar..dan aku suke dengan reaksi die, bila diajak makan..yes,die suke..sangat suke makan!hahaha..

3. dah pandai kuarkan mcm2 bunyi, yg berbeza..menterjemahkan apa yang die nak..haaa..yg ni,aku tak tau la kot aku sorg je yg perasan kan..mmg salah satu perkembangan baby,die akan kuarkan bunyi bila nak kan sesuatu..contohnya..nak tidur, die akan buat bunyi mcm aku selalu buat utk tidurkan die..aku akan selawat, (agak mendayu2)dan die akan tiru bunyi yg sama kalau die nak tido..kalau die nak susu,die akan kuarkan bunyi excited..hmm..cemana ntah aku nak explain..hahaha..then,kalau die nak kan sesuatu barang,tak sampai dek tangan die,mula la kuar bunyi mintak tolong..aku yg tgh masak pun bole perasan bunyi ni...amazing kan? :)

4. kaki die sangat kuat..even doktor pun ckp cmtu..kalau die tendang perut aku, ya rabbi..senak!kalau kita diri kan dia..die boleh stand by herself..tapi still aku kene pegang la kat pinggang die kan..sbb part tu tak kuat lagi..hmm..tak sabar nak tunggu die boleh duduk sendiri..boleh ibu belikan high chair kat ikea!hik!

5. suke berjalan..kalau aku bawak die berjalan naik kete..then,nk kuarkan die dari carseat,nnt die akan pandangg je aku..muka kesian..then,masuk je umah,mesti mulut die bising sambil pandang ke arah pintu..iskk..anak ibu nihhh....

so far,prkembangan lain,alhamdulillah..sumenye mengikut carta perkembangan seusia die..ibu doakan sara sentiasa sihat,dilindungi Allah selalu,menjadi anak yang baik,bijak dan sentiasa menjadi penyeri kehidupan ibu dan ayah..amin...



love u sayang..

muah!!

4 pengomen:

fiza November 23, 2009 at 10:01 AM  

aien... cantek n comeyla baby.... kem salam...ihiksss

-inay- November 24, 2009 at 2:36 PM  

santek nye la dia

.: Ain Rusli :. November 24, 2009 at 5:00 PM  

fiza : alhamdulillah..thanks fiza..dah,ibunya dah jawapkan.. waalaikumsalammm...hikhik..

yani : thanks yani..ade mcm ibu die tak?hahahah..perasan!

.: Ain Rusli :. November 24, 2009 at 5:00 PM  
This comment has been removed by the author.