Monday, March 19, 2012

:: Cubaan pertama - Pavlova beserta resepi ::

Salam Isnin semua.. :)
Last week, along sy yang dok kat Miri tu balik semenanjung..die bercuti seminggu dikampung..sempat lagi die request daripada sy, utk buatkan pavlova..aiseh..sy dah lama dah copy resepi ni actually, tapi asyik laa tak berkesempatan..nasib baik, dalam peti ais sy sememangnya meriah dengan buah-buahan strawberry, blueberry, anggur hitam, kiwi, mangga waterlily..then, tgk resepi semua lengkap, maka tung tang saya kat dapur..alhamdulillah...tak mengecewakan!!


 inilah rupa pavlova saya haritu..mmg agak nipis, sbb satu adunan tu sy bahagi 2..means sy dapat 2 lapis base pavlova..so, lepas amik along & co kat lcct, then lepas dinner, sesampai je kat umah, sy terus hiaskan base pavlova ni dengan buah-buahan yang ada.hah, amik ko kan..selagi ada ruang..dalam gamba tu belum letak mangga lagi tu..mmg meriah betul! stok coklat mmg tak penah pupus dr umah ni..makanye, coklat pun jadi mangsa pada malam tu...sy parutkan dark coklat atas nya, tambah umpphh!! :)

rasa die, pada saya ok lah..sebagai dessert kan..base die manis, tapi nasib baik sy mmg tak derhaka awal2..resepi tu sy kurangkan kandungan gulanya..so xde laa manis sangat..tapi bila seimbangkan dengan buah2 yang masam, mmg terangkatlah! pada saya, sedapp..tapi xleh makan banyak sekaligus, nnt muak..dan jugak menggemukkan neh..hehehe..base die lembut sangat, chewy dan cair dalam mulut..tu yg specialnya pavlova ni dimulut saya..hehehee..

sekiranya anda nak mencuba, nah, saya tepekkan resepi nye ye..gula tu dh sy kurangkan dh tu..selamat mencuba!! :)
esoknya sy buat lagi..utk hidangan sy seorang..hehehe


Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula icing
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Pukul adunan sehingga berbuih. peringatan : pastikan kuning telur xde yg termasuk dlm adunan putih telur ni ye..kalau x, mmg tak menjadi laa maringue nye..satu lagi, peralatan yang digunakan harus bebas dr air! :)
2- Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan yang tinggi. Putar hingga adunan nampak berkilat. Masa ni, kalau adunan tu diangkat, ia akan mengeluarkan tanduk :)
3- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati. try angkat adunan anda.kalau sememangnya dah bertanduk, means maringue anda dah menjadi lah tu..satu lagi nak kenal maringue ni, kalau anda angkat bowl, telangkup atas kepala, kompem adunan xkan jatuh ke bawah.. :)
4- Masukkan tepung jagung dan cuka, kaup balik kan menggunakan spatula.

inilah rupanya maringue ya..sy punye comots..almaklumlaa..1st time.. :)

5- sediakan parchment paper/ kertas minyak utk memasak, atau gunakan loyang kek
6- bentukkan maringue menjadi bulat atas kertas parchment dan masukkan dlm oven yang telah dipanaskan dengan suhu 150 darjah. bakar selama 15minit, dan lepas tu turunkan suhu kepada 140 darjah dan bakar lagi selama 1 jam.
7- Bakar sehingga maringue bertukar kaler menjadi keperangan, atau hingga garing dibahagian luarnya.Tutup api, dan biarkan maringue dok dalam oven dengan keadaan pintu oven sedikit terbuka.

Cara menyediakan whipped cream :

1- Pukul whipping cream hingga kental.
2- Masukkan gula dan esen vanilla.
3- Masukkan whipped cream dalam piping bag, simpan kat tempat beku jap..nnt nak deko2 baru keluarkan.Time nak makan, barulah pipe kan whipped cream, dan hias dengan buah-buahan yang ada.. :)