Wednesday, September 01, 2010

:: ~..Here I Come..~ 1st Anniversary Giveaway!! ::

* Mode melekat sehingga 1 September 2010 ye..utk new updates, sila skroll ke bawah.. *

Yeehaaaa....
akhirnya..termakbul jugak laa niat aku nk anjurkan GA utk 1st Anniversary blog aku yg selalu bersawang neh..hehehe..eh,ni bukan 1st anniversary perkahwinan aku ngn en.hubby tau..tapi adalah ulang tahun kewujudan blog yg tak seberapa ni ha..~..HeRe i CoMe..~ .. pada 3 September 2010..actually blog ni aku buat khas utk cerita2 dan kisah2 my lil qaisara..tapi disebabkan kuasa veto ibu die ni, makanye..jadilah blog yg berbagai cerita didalamnya..kisah gembira,duka,ketawa,sedih..dan mcm2 lagi laaa..saje,utk kenangan dimasa depan..kan? dan..tujuan aku buat GA ni adalah utk mencari kenalan..dan menimba pengalaman..nnt dah ade pengalaman, baru la aku bole anjurkan contest/GA yg lebih menarik dengan hadiah yg mahal2 best2..kan? :)

(erk,xmenarik betul banner aku neh..belasah je la eh kawan2..)

ok..syarat2 penyertaan..senang..sangat..ikut je la langkah2 yg aku kasik ni haa..


1. Be my follower sepanjang Giveaway ini berlangsung. (lepas tu terpulang korang still nak follow atau tak :) )
2. Listkan  ~..HeRe i CoMe..~ dalam bloglist anda.. http://ainielie.blogspot.com/
3. Buat satu entri tentang GA nih dan perlu link terus ke entri ini. Tak yah karang panjang2..sempoi je..jgn lupa ajak la beberapa member anda utk join eh?The more..the merrier!
4. Letakkan banner ~..HeRe i CoMe..~ 1st Anniversary GA di sidebar blog anda dan linkkan terus ke entri ini.
5. Tinggalkan ID follower anda, url entri GA dan email di ruangan komen entri ini sahaja. (di shout box tak akan diambik kira ye kawan2...)
6. GA ini akan bermula dari sekarang sehingga 1 September 2010 (11.59malam).
7. 3 pemenang akan dipilih berdasarkan kekdah Lucky Draw dan akan dipilih oleh my lil Qaisara pada 2 September 2010 dan senarai pemenang akan diumumkan pada 3 September 2010 (anniversary blog)

Hadiah??
oho..dah namanye GA..mesti la ada hadiah kan..ok..hadiah nye..aku xdapat nk tepek gamba skang ni..sebab hadiah belum ada lagi..hahaha..tapinye..aku pasti,ianya menarik dan mesti korang suke..apakah??ianya adalah 'wangi-wangian...' haaa..korang pikirlah sendiri..!hehehe...gamba hadiah akan di tepek kan kat sini dlm mgu depan ye..disebabkan kesuntukan masa utk g beli..huhuhu..
so...ape lagi!jomla join ramai2..dan Good Luck buat semua yg join ye.. :)

:: List peserta GA dah keluar!! ::

** Mode melekat jugak sampai 1 September 11.59pm ye..any updates, sila scroll ke bawah selepas entry ini..harap maklum...

Salam merdeka buat semua....

Berpinau mata aku nak g terjah blog peserta2 GA..ape tak nye..99 peserta..wah..sangat bagus dan aku sangat bersemangat nak anjurkan GA lagi pasni..hehehe..anyway, utk semua peserta..thanks so much sbb sudi meluangkan masa utk join GA yang tak seberapa ni..hope our friendship last long ya.. :)
Oklah..ni die list nye..sila check nama anda ye..kot2 ade yg tertinggal..

1. Eija
11. Eira
12. anin
17. Jieda
19. Qard91
22. Miza Yusof
23. Nad @ mamaZakwan
25. PuPeL
34. nadya
35. BUNGA
52. Nigina
53. irwani
61. Imaan
68. NoreLL
73. nur
81. SuZiE
82. juniza
85. AYU
86. sofiah
87. mama
98. ogy
99. sarah

fuhhhh..99 peserta dah dilistkan..ade sape2 nak jadi peserta ke 100?still sempat lagi ni..esok tarikh tutup!
so sesapa yg dah join, dah kasi komen kat entry GA, tapi takde list kan kat sini,bgtau cepat2 eh..mana la tau kot mata aku kero ke time tu..ataupun problem kat blog ni sendiri..bgtau je..xpe,nnt aku update list neh...

terharu ngan sokongan kawan2..kepada sesapa yg aku still x follow,insyaAllah lain masa aku dtg lagi blog korg ye..bukan xnak tau..tapi kadang tu network problem la..followers tu tak kuar langsung kat blog korang laa..then,aku jugak kejar masa actually..tapi jgn risau..list aku simpan elok2..nnt free, satu2 blog aku dtg jenguk nnt eh? korang pun,jgn jemu2 dtg sini even GA dah abis nnt tau..eh..lupe nak ckp.ade satu lagi GA la pasni..hmm..bile eh aku nak update..esok or luse kot..nnt aku announce.. :) (baik ati dibulan ramadhan..huhuhu..)


update list ..ade sesapa lagi yg tertinggal..mintak inform cepat ye?haa...dah ade peserta ke 100 ni..


:: Projek biskut raya ke 2! ::

Akhirnya menjadi jugak la projek biskut raya yg aku nak! aku  nak sangat buat biskut ni! Snow Almond namanye..aku buat isnin lepas..alhamdulillah,menjadi la pulak dengan sedapnye!hahaha..bukan nak puji diri sendiri..tapi dah resepi tu yg sememang nye sedap!

yummeh!

Rasa biskut ni, ade rasa kopi..sbb sememangnye bahan die ade campur perisa kopi,tapi kalau korg taknak,boleh tukar..aku penah makan yg rasa oren..pun sedap..rasa ferrero rocher oren!hehehee..biskutnye rangup..ditambah dengan rasa coklat n bread crumbs n almond nips kat luarnye..taknak benti makan beb..
utk resepi ni,aku dapat 2 botol besar..tapi aku sempat coating separuh je sbb coklat masakan pulak abis..adoiii..tapi xpelaa..aku dah standby biskut banyak2..nnt tinggal coat ngan coklat,breadcrumb ngan almond je..korang nak resepi?mestilah kan..ade yg request suruh aku kasik resepi kalau biskut tu menjadi..ok..here it goes..

Resepi Snow Almond
Bahan A :

110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi
1/2 bj kuning telur

Bahan B:
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate (aku gantikan dgn susu tepung)
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

Bahan Hiasan :
serbuk roti putih [breadcrumb]
coklat masakan
almond cincang

Cara-cara:-
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih dan jugak almond nips.
biskut dlm oven..

Ok, utk resepi ni kalau korang tgk,banyak pakai separuh2..kuning telur pun separuh..apehal kan?so,aku double kan resepi ni..dapat bykla jugak..cukupla utk dibawak ke kampung..huhuhu..
Resepi ni sangat senang buat. Gelek-gelek, pastu gunting-gunting. Biarkan dia kecil-kecil sebab nanti nak dicoat dengan choc dan serbuk roti, jadi besar. Untuk cairkan choc, instead of guna kekdah double boiler, boleh jugak masukkan dalam Microwave dalam 30 secs. Then,kalau korang cairkan choc tu, jangan cairkan sekali banyak, buat sikit-sikit. xnak membazir..lagipun coklat tu cepat beku..

Ok..itu sahaja..sangat senang kan?kalau korang tak rajin nak buat, boleh order..nnt aku buatkan..hik!raya tinggal bape hari je ni lagi wehhh..

plan aku,pasni nak wat tart nenas kerang, nestum florentine, ngan cornflakes madu or choc cornflakes..tgklah cemana..jgn tak buat sudah!barang2 sume dah ada..huhuhu..

:: Nak cari baju anak murah2? Jom pegi Camy Babyland ::

Tadi waktu lunch aku gi Sunway Giza kat Kota Damansara..hajatnye nak g farmasi..nak beli 'ubat'..hehehe..ubat Yasmin laaa..  :) sekali tu kan..kat sebelah farmasi tu mmg ada kedai brg2 baby..Camy Babyland nama die..korang penah pegi x?aku xsure kat mana lagi cawangan die..yg aku tau, kat kota damansara ni ada 2..dan salah satunye kat Sunway Giza ni lah..

actually ni dah kali ke 10 kot aku dtg sini..(ye ke 10?ntah2 lebih!)mmg rajin benar dtg sini sbb nak cari barang2 sara..serius murah!mcm diapers sara pakai Huggies Dry yg biru tu kan..kalau kat Giant/Tesco, harga die rm44.90 rasenye..tapi kalau kat sini, rm30.95..percaya x?huhuhu..percayalah korang..sbb aku lah pelanggan setia kedai ni..lagi satu..sara minum susu Enfagrow A+, kat sini murah jugaklaa..rm68 utk satu kotak (2 paket 650g) yg ni kira murah gak laa..tapi kalau nak cari susu aku prefer g Econsave Kg melayu subang..murah! satu kotak yg ada 3 peket, rm85..

bukan brg yg aku sebut je murah2..byk lagi sebenanye..stroller, walker,baby cot..breast pump..mainan,baju2..botol,puting..senang cite sume kelengkapan baby lah..yg sangat best sbb murah..korang try la usha..

sambung balik cite aku tadi..haa..aku terrrr singgah kat sini sbb diorg siap bukak booth kat luar kedai die..byk baju baby/todd yg cantik2..isk,tak pasal2..melayang gak duit aku..sbb dok tarik selai gown yg cantik,sepasang suit t-shirt ngan slack..pastu satu diaper huggies..aiyaaa..tapi xpe,yg ni boleh claim kat ayah sara...hik! banyak gak percent discountnye..sampai 50% pun ada..yg bestnye,kata akak salesgirl tu,die kata siap ade sorang minah ni..borong gile2 punye baju baby,mostly baby suit/jumper/romper brand carter tu..then die jual balik kat internet!tapi kalau pikir2 balik..aku tgk harga die,mmg boleh jual pun..yelah.korang bayangkan ye..romper baby tu siap ade suit ngan seluar panjang yg comel2..then ade jugak yg siap dengan hairband..brand carter, jual kat situ rm25, then ada less 20%..jadila harga die 20hengget je..kalau jual balik?jual 30 ke..35 ke..kan dah byk untung tu?huhuu..best..best..satu lagi kan, suit baju tidur budak..xde brand, tapi corak2 die comel sangat..kain pun lembut je..boleh die jual rm10 je sepasang? tapi sorry laa..yg aku sebut2 ni sume xde gamba laa..yg ni sume kat dlm kedai..aku tadi just cari baju sara kat luar kedai tu..tu yg xamik gamba..



ok,kat sini skang ni tgh buat sales la..sampai 5 Sept..tapi yg aku tgk skang ni saiz dah tak byk..tadi byk baju yg aku kenan dah takde saiz sara..tapi katanye ade stok nak sampai lagi..isk..ni yg gigil je lutut nak dtg lagi nih..hahahhaa...

:: One..two..three..errr..10 steps!! ::

Alhamdulillah...puas ibu tunggu saat2 ni tau nak oiiii....

video
location : playground dlm Giant Kota Damansara

Syukur yg tak terhingga..sara dah pandai berjalan! kawan2 sebaya die dah ramai yg dah boleh jalan,yang dah dapat lesen penuh pun ada..tapi sara ni bolehla dikategorikan sebagai lesen L lagi ni haa..still takut2 nak melangkah..kalau sebelum2 ni..takat 2-3 langkah,tersembam..tapi this time dah banyak dah langkah die..alhamdulillah...kat umah pun asyikla nak berjalan je kejenye..abis satu umah die tawaf..excited,baru dapat kaki gamaknye..

kalau g mall lagilah!penat laa nak melayannye..die takmo dukung dah skang ni..apatah lagi la dok dlm stroller..asyikla nak berjalan sendiri,sambil kita pegang sebelah tangan die..nak berpimpin..ngade betul budak kecik ni..huhuhu..but it's ok la sayang..ibu tak kisah..janji sara dah pandai jalan! raya ni bolehla melaram ngan baju kurung! (actually dah beli pun..hehehe..) iskk..excited ibu ni tau...yelah..1 tahun 3 bulan ibu tunggu,baru pandai jalan..okla kan..ayahnye pandai jalan pun masa umur 1 tahun 4 bulan..ibu je terer sket..pandai jalan masa 9 bulan!
tgk tu..sempat senyum lagi pandang kamera!

Tahniah,sayang!Ibu n ayah luv u sooo much...muahhss!!