Wednesday, September 01, 2010

:: Projek biskut raya ke 2! ::

Akhirnya menjadi jugak la projek biskut raya yg aku nak! aku  nak sangat buat biskut ni! Snow Almond namanye..aku buat isnin lepas..alhamdulillah,menjadi la pulak dengan sedapnye!hahaha..bukan nak puji diri sendiri..tapi dah resepi tu yg sememang nye sedap!

yummeh!

Rasa biskut ni, ade rasa kopi..sbb sememangnye bahan die ade campur perisa kopi,tapi kalau korg taknak,boleh tukar..aku penah makan yg rasa oren..pun sedap..rasa ferrero rocher oren!hehehee..biskutnye rangup..ditambah dengan rasa coklat n bread crumbs n almond nips kat luarnye..taknak benti makan beb..
utk resepi ni,aku dapat 2 botol besar..tapi aku sempat coating separuh je sbb coklat masakan pulak abis..adoiii..tapi xpelaa..aku dah standby biskut banyak2..nnt tinggal coat ngan coklat,breadcrumb ngan almond je..korang nak resepi?mestilah kan..ade yg request suruh aku kasik resepi kalau biskut tu menjadi..ok..here it goes..

Resepi Snow Almond
Bahan A :

110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi
1/2 bj kuning telur

Bahan B:
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate (aku gantikan dgn susu tepung)
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

Bahan Hiasan :
serbuk roti putih [breadcrumb]
coklat masakan
almond cincang

Cara-cara:-
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih dan jugak almond nips.
biskut dlm oven..

Ok, utk resepi ni kalau korang tgk,banyak pakai separuh2..kuning telur pun separuh..apehal kan?so,aku double kan resepi ni..dapat bykla jugak..cukupla utk dibawak ke kampung..huhuhu..
Resepi ni sangat senang buat. Gelek-gelek, pastu gunting-gunting. Biarkan dia kecil-kecil sebab nanti nak dicoat dengan choc dan serbuk roti, jadi besar. Untuk cairkan choc, instead of guna kekdah double boiler, boleh jugak masukkan dalam Microwave dalam 30 secs. Then,kalau korang cairkan choc tu, jangan cairkan sekali banyak, buat sikit-sikit. xnak membazir..lagipun coklat tu cepat beku..

Ok..itu sahaja..sangat senang kan?kalau korang tak rajin nak buat, boleh order..nnt aku buatkan..hik!raya tinggal bape hari je ni lagi wehhh..

plan aku,pasni nak wat tart nenas kerang, nestum florentine, ngan cornflakes madu or choc cornflakes..tgklah cemana..jgn tak buat sudah!barang2 sume dah ada..huhuhu..

10 pengomen:

Aizura September 1, 2010 at 6:35 PM  

ain apsal rajin sangat ni.. akak jeles laaa.. naper akak malas dan takder hati nk wat kuih raya.. huhuhu..

Diyana Zulkifli September 2, 2010 at 8:08 AM  

ain!rjnnye ko!jeles jgk

mamaqari September 2, 2010 at 8:09 AM  

nampak pn mcm sedap je=)

Anonymous September 2, 2010 at 8:28 AM  

kak Ain,
apasal rajin beno ni.
jeles plak kite.
kite ni tatau la smpt ke tak ni. rasanya buat dessert sajalah kot. tak pun buat kek batik kots. hahahaa...

kalau ada lebih2 tu post la ke penang ni skek ;)




~coffeeaddicts~

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 2, 2010 at 12:29 PM  

kak zura : rajin ke?ntah lah kak..tetibe mcm nak buat..so beli bahan,buat..hehehe..

donat : jgn la jeles donat...eh,ko kan cikgu..buat la biskut raya waktu petang lepas balik dr skolah..ngee~

mamaqari : mmg sedap..rangup lak tu..try la mamaqari..

eyda : hehehe..saje je eyda..dah bape taun akak dok beli je biskut raya..cam eyda,umar kecik lagi kan..xpelaa..taun lepas pun masa tu sara kecik lagi, akak tak buat pun..sume biskut tunjuk je..huhuu

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. September 3, 2010 at 12:01 AM  

ainie..rajin nye awak..rasa nak gi beraya rumah awak je!hahaha bole tapau biskut bawak balik kedah skali!huhuhu

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 3, 2010 at 9:13 AM  

lin,jom..sy tunggu awak!hehehe..ari rabu sy dah balik shah alam..meh singgah meh.. :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. September 3, 2010 at 11:42 AM  

kalau abg nik nak, sy singgah ye..nanti saya roger2 awak..dah lama tak jumpeeeeeeee...tggu awak lajak ke utara, ntah bila la.. :P

si biskut September 4, 2010 at 4:02 PM  

nak rase sket...

Q'ein November 17, 2010 at 8:00 AM  

salam, my fav cookies this year. minta izin nak copy respi year. trima kasih sebab sodapppppp sgt2