Monday, November 16, 2009

:: Makanan pertama sara ::

Yes!sara dah makan solid food..alhamdulillah,so far so good, xde masalah pun dia untuk makan dan jugak poo poo..asalnye,aku nak buat sendiri kat umah..sekali tu,en.hubby ajak balik temerloh,sbb nak g kawan baik nye bertunang kat lepar..so,selepas pegi kenduri bertunang tu,aku terus prepare bubur nasi utk si dobot ni, guided by my mum..hahaha..kelakar kan?nak masak bubur pun, nak kne guide ke?serius!aku dah byk masak makanan2, lauk pauk..tapi aku tak pernah masak bubur,hokey..padahal,mende paling senang..ngee~ wat malu je ibu nih.. :p

so, bahan yg aku gunakan :

segenggam beras
air secukupnya sampai beras kembang
carrot - dicincang/potong dadu
ikan bilis - 3-4 ekor dibuang tulang dan dicuci bersih

cara nye,mcm biasa..macam masak nasi,tapi air nye kene byk, sampai beras kembang dan menjadi bubur..masukkan carrot dan ikan bilis..then,dah siap tu,blender kasi halus..kalau msih pekat,boleh tambah air panas sket..disebabkan ini 1st makanan sara,so aku bagi die cair2 -xdela cair sangat,sbb nnt die tak kenyang pulak kan..oh,cerita pasal blender,aku terpaksa beli baru sbb blender kat umah tu dah aku lenjan utk blend mcm2 bende,termasuk la cili kering+rempah ratus segala..last friday,g jenjalan kat giant,ade promosi philips,ice breaker rm109, ade 2 jug besar dan 1 blend kering..yes,haruslah aku grab!hehehe..satu,ibu khas kan utk blend bubur sara..satu lagi, ibu nak khaskan utk buat ice blended!tralalala~

hasilnyaa..sara sukeee!!mcm xsabar2 pulak nk aku suapkan die..pantang lambat sket,mengomel je mulut kecik die tu..hehehe..aku suke!excited tgk my lil one dgn pengalaman baru die.. :) ohh..aku x snap gamba pun,sbb terlalu excited menyuap sara..hehehe

pagi tu,masa aku g kenduri, sara aku tinggalkan ngan mama..tok mama nye mmg dah lama ngendeng ngan aku,nak jaga cucu nye tu..hehehe..aku mmg dah awal2 lagi standby biskut farley rusk..mama bancuh dengan susu,then try bagi dia makan..sekejap je licin..yg kelakarnya,1st tu mama just try bancuh separuh keping..sekali tu..tak cukup daa..si sara dah bising2..by the time mama bancuh lagi, die dah merajuk..tanak dah..hahaha..lawak betul..pandai merajuk anak ibu nihhh..

so skang ni, apa yg aku tgk..die ok dengan makanan2 ni..tgk poo poo die pun xkeras, means mcm biasa je..ok la kan..then,lepas makan die tido dengan lenanye..hahaha..lepas aku tgk die berselara makan ni,mula la semangat aku utk prepare solid food utk die hari2..biarpun aku terpaksa bangun 5.30am mcm pagi tadi,utk prepare makanan die..it's ok..aku sikit pun tak kisah korbankan masa tido aku..hm,pasni bolehla try bubur +bayam ke..kentang lenyek+susu ke kan?xkisah,kalo blur pun,bersepah2 resepi kat internet ni..taip je apa nak..hik!

she loves this! credit to google

oklah,ibu dah nak balik ni..tak sabar nak p amik si kecik kat umah pengasuh tu..daaa~

7 pengomen:

Aizura November 17, 2009 at 10:03 AM  

sara.. nnt request kt ibu mskkan ayam golek tau.. sajer jer ibu tu mls nk google resepi ayam golek kt tenet kan.. babap sikit ibu tu..

.: Ain Rusli :. November 17, 2009 at 11:15 AM  

erk,ayam golek? ibu kata nnt ibu bawak auntie zura ke pantai dalam,makan ayam golek situ..hehehe..
ibu punye oven cinonet jela..xleh masak ayam golek..tak mcm auntie punye..canggihhh... :D

Mazatul Azura Muhamad November 17, 2009 at 3:01 PM  

Ain.. kalu nak save masa, beli jer slow cooker.. mlm before go to sleep terus masukkan semua bhn utk bubur tu.. the next morning, insya-Allah dah jadi bubur nasi.. hehehe..So tak dek la rushing bangun awal sgt...

Aizura November 17, 2009 at 3:31 PM  

tp kan sara.. ari tu aunty yg tolong belikan oven tu.. muat la ayam sekor.. ibu sara tu sajer nk ngelat la tu.. ahaksss..

congrats sara.. mesti best kan dpt mkn nasik.. suruh ibu masak sedap2 lg tau.. :D

-inay- November 17, 2009 at 4:51 PM  

wa,sonoknye bila anak selera nk makan kan

.: Ain Rusli :. November 17, 2009 at 5:20 PM  

kak mai : slow cooker?haa..ok gak kan?tapi yg ni nk kene pow che din laa..hmm..best gak nih!hehehe..skang ni bgn 5.30..nk siapkan bubur die..

kak zura : erkk!kantoi daa..hahaha..lupe pulakk..hehhe..muat ke?mcm takk je..nnt la ain cube eh..

yani : yes yani..aku excited gile..sbb ni something new utk die kan..suke nengok si kecik ni makan..berselera sungguh! :D

.: Ain Rusli :. November 17, 2009 at 5:20 PM  

kak mai : slow cooker?haa..ok gak kan?tapi yg ni nk kene pow che din laa..hmm..best gak nih!hehehe..skang ni bgn 5.30..nk siapkan bubur die..

kak zura : erkk!kantoi daa..hahaha..lupe pulakk..hehhe..muat ke?mcm takk je..nnt la ain cube eh..

yani : yes yani..aku excited gile..sbb ni something new utk die kan..suke nengok si kecik ni makan..berselera sungguh! :D