Tuesday, December 22, 2009

:: Alya Qaisara - 7 bulan ::

Alhamdulillah...
semalam..21/12/2009 genap sudah 7 bulan umur anak dara ku itu..wahh..tiap2 bulan kira umur sara..mcm tak percaya die dah 7bulan..kejapnye masa berlalu..bila tgk perkembangan die sekarang ni..seronookkk sangat..yelah..makan dah berselera..dah try mcm2 food..then, skang ni dah tak boleh tinggal sorg2..kompem merata die merayap..huhuhu..
so, ni lah antara perkembangan baby sara setakat ni..

Perkembangan sara 7 bulan
1. Makan - ohhh..sangat berselera,hokeyy..skang ni aku dah try bagi die makan ayam..buat bubur ayam..or aku goreng ayam ngan sikit minyak, then aku blend kering..so,masa nak bagi die bubur,aku tabur kan ayam tu..wahh
..sangat suke!saje nak pelbagaikan..sebelum ni aku just try ikan bilis je..hmm..lepas ni nk try ikan plak..dr segi sayur-sayuran tu, aku dah pelbagaikan..carrot (paling die suke), bayam hijau/merah..brokoli.. then,buah-buahan lak..aku dah kasik die epal,try skit anggur merah..limau,dan jugak papaya..alhamdulillah..die mcm excited nak cuba makanan2 tu..
sebelum ni aku kasik die cereal beras merah kan?ohhh..die takmoo..tak sedap katanye..(eh,bila pulak die ckp??haha) die kureng aa dengan beras merah..so,aku tukar kepada beras+soya..yes,she likess it! juge..biskut farley rusk..tak penah tinggal..hmm..(manala tak semangatttt)

2. Berat badan - ohh..belum timbang..ingat nk timbang d
ie la bulan depan..masa die 6bulan aritu..berat die 7.78 kg..skang ni,xtau la..sbb die dah kuat makan..then,aku mmg tak larat daa nak dukung die..nak kata montel, x juga..tapi badan die pejal2 laa..huhuhu...

3. Susu - masih breastfeed..sama je mcm sebelum2 ni..fully waktu malam..masa aku g keje..bekalkan dlm 5-8 oz EBM..susu formula dah minum anmum stage 2..sama je rase die..(yang aku rasa la..)

4. Perkembangan - skang ni die dah pandai menyusur (merayap)..ohh..sangat laju ok..kemana die nampak aku..die akan ikut..aritu ade insiden kelakar..menggelabah aku cari si sara ni,sbb tetibe je die hilang dr ruang tamu..sekali aku pusing,bawah kerusi daaa..ting
gal kepala je..tgh tersengih2..ntah cemana die bole reverse..aku pun xtau daaa..nnt aku cari gamba die..rasenye ade snap aritu..
so,skang ni..secara tak langsung,die sama2 tolong ibu bersihkan lantai..ohhh..sabo je laa..so skang ni..kene la selalu make sure segala kotoran sume xde kat atas lantai umah tu..juge...duit syiling..ayah selalu letak syiling merata..takutt masuk mulutt..nauzubillahh!!

- dah pandai sebut banyakkkk perkataan..dah banyak kali dengar die sebut "ayah"..ohh..ibu jelesss..
- skang ni asyikk nak ajak berjalan..kalau aku ambik die dari umah akak pengasuh, mata die terus pandang ke pintu..apakah maksudnye??kalau sempat
, aku bawak la die p singgah padang mainan kat area umah tu..tapi skang ni asyik ujann je..sian anak ibu ni..kalau die dok dlm carseat, aku nk kuarkan die..mesti die takmo..tau2 je aku nak tinggalkan die..isk!

hmm..byk lagi sebenanye..tapi ape2 pun..alhamdulillah..perkembangan die mengikut pada tahap umurnye..ibu sentiasa doakan sayang ibu ni sihat sentiasa, dan menjadi anak yg baik..insyaAllah..
love u,sara!



luv your smile...



ha..nilah gamba nye..tgk,ntah cemana die reverse..bole la pulak rilex je die bawah kerusi..isk isk isk.. (sorry ye..gamba amik dengan hp ibu..xberapa clear daa..malam lak tu..)

5 pengomen:

azzamoro December 22, 2009 at 2:45 PM  

heheh.. syokkan cube pelbagai resepi makanan untuk baby. aku pun suke campur2 dulu. lagi suke tengok dia selera makan, makanan yang kite masak...

.: Ain Rusli :. December 22, 2009 at 2:52 PM  

betul!seronok tgk die makan..hasil dr apa yg kita masak..air tangan ibu la katakan..hehehe..
skang ni, apa yg aku makan,die nak jugak..so,mana2 yg aku rasa die boleh rasa..aku cecah je la kat mulut die..takat rase je la kan..hehehe..
kalau mama aku tau..mampus kene leter.. :p

Mazatul Azura Muhamad December 24, 2009 at 3:00 PM  

Eeee... bila nak belanja auntie makan nie alya??? heheh

.: Ain Rusli :. December 24, 2009 at 3:51 PM  

erk! auntie mintak ngan ayah ye?hehehehe..jom pow ayah makan seafood nak? :D

Aizura December 30, 2009 at 10:08 AM  

nk join gk mkn seafood.. :)