Thursday, October 29, 2009

:: kisah Qaisara ::

alahaiii..anak ibu..poor dotter..kesian sangat aku nengok si kecik ni..mcm2 dugaan die ni..disebabkan kecuaian org lain (read sume org disekeliling die) nape aku ckp mcmtu?ok..ni aku citekan rentetan kisah qaisara dari die jatuh katil, sampai la masuk sepital..hmmmm..

30/9/2009 (rabu)
seperti entry aku yang lepas, baby aku jatuh katil,sbb aku tertido lepas menyusukan die..mende yang aku sesalkan sampai bebila.. :( tapi yang tu alhamdulillah la..nothing to worry..mcm yang doc ckp,xde ape2 sbb lepas 24hrs die jatuh tu,die ok je..means takde demam,muntah,ape sume..
02/10/2009 (jumaat)
aku ade meeting akt AG putrajaya..dah nak abis meeting,babysitter call,bgtau yang sara demam tersangat panas..mata die ke atas..kaki die kejang..aku tergamam!die kene fits??masyaAllah..kenapa??tak sedar air mata dah mengalir dah..since meeting pun dah nak abis,aku mintak permission utk balik..diorg sume suruh aku cepat,sbb fits tersangat la bahaya..aku drive balik ke umah mcm jalan tu aku yang punye..kak melly kat sebelah berkali2 tenangkan aku..yelah,kalo jadi kat sape2 pun..mesti akan buat perkara yang sama..

sampai je,pengasuh sara dah bwk sara ke klinik.masa aku pangku sara kat klinik,doc kata die masih tak sedar..mmg,mata die melilau2..badan die lembik!ya Allah...aku terus bawak die ke KJMC,kak melly pangku sara..doc pesan,jgn bagi die tido,sentiasa kejutkan die..aku dah tak tau dah cemana nak gambarkan perasaan aku masa tu...

sampai kjmc,terus masuk emergency..dan confirm die kene admitted.sekali tu,diorg dtg balik kat aku,diorg bgtau yang katil penuh!! satu lagi dugaan utk aku..then diorg suruh aku decide nak bwk g spital mana..diorg nak buat ref letter.aku tak bole nak pikir..at last, aku suruh anta ke ppum..sampai je ambulans,kecoh lagi sekali..pasal payment..gile ke hape!sebok2 nak suruh aku bayar dan2 tu jugak!aku mmg admit la..aku takde cash that time,xsampai rm100 pun..cost ambulans tu dlm rm270..aku mintak bayar kat ppum nnt since en.hubby pun otw ke ppum from bank negara..pastu kecoh lagi,nnt nak cash lah ape lah..aku gerammmm sangat2..end up, aku teringat kan kad kedit aku (cemana la aku bole lupe ada kad kredit) aku campak je depan receptionist tu,aku suruh die pegang.lantaklah ape nak jadi,asal anak aku selamat bawak ke ppum..merasalah aku naik ambulans for the 1st time..(hopefully ini jugak utk terakhir kalinye!!)

sampai ppum,terus sara dibawak ke emergency room utk baby..checkup bagai..kesian sangat aku tgk wayar disana sini..cucuk kiri kanan..then,doc kata sara kene buat ct scan,utk check brain..time tu en.hubby dah sampai..cume sorg je dibenarkan masuk ke bilik scan tu..nasib baik time tu sara dah tido..mungkin die penat nangis kene cucuk sana sini..so,after scan,tunggu lagi utk dptkan keputusan doktor..at that time,sara mcm merengek2..nangis,tapi suara die halusss sangat..ya Allah..aku tak tau dah bape byk air mata aku mengalir..sedih sgt tgk baby sekecik ni dibuat mcm2..tapi aku kuatkan jugak hati..aku sentiasa doa,moga2 keputusan nye nnt -ve..means takde ape2 kat brain dan jugak tengkorak kepala die..

tapi....aku diuji lagi..doktor priya bgtau yg dlm kepala die ada bleeding..Allah..terduduk aku..tapi,yang memusykilkan aku,en.hubby dan jugak doktor adalah : kesan bleeding tu kat tgh kepala ngan kat belakang kepala..doktor pelik,sebab sara jatuh tertiarap..sepatutnye kesan die ada kat depan kepala..so,doktor needs to do some further investigation..so,sara kene admit a few days kat ppum tu..

bermulalah episod kehidupan sara kat hospital..aku agak cuak sbb on the same day,die muntah banyak..tapi doktor karmila kata (doktor yang akan buat daily checkup sara),mungkin sbb perut die kosong sebelum menyusu menyebabkan angin masuk n tolak susu tu keluar..then,die nak aku monitor samada die muntah lagi ke tak lepas menyusu nnt.Alhamdulillah..lepas tu xde lagi dah..cume die still lemah..

malam tu sara tak tido.aku risau,takut die lagi lemah esok,sbb tak cukup rehat..tapi,aku tenangkan hati,aku pikir yang sara maybe tak bole tido sbb xde buai..hmm..logik la jugak kan.sampai pkul 5 die still xtido..kalo tak tido, tapi tak menangis,xpe lagi..ni menangis..nak berdukung..aduhai nakk..awak tu dah la semangattt..at last,ade sorg nurse india dtg,die tanye aku kenapa sara menangis.aku ckp la..maybe sbb nak buaian kot.then,yang kelakarnye, nurse tu try buat buai,pakai selimut! ikat kat kepala ngan hujung katil..jadi mcm hammock.yes, my lil qaisara tido dengan nyenyaknye sampai pkul 8.30!iskk..anak ibu..

03/10/2009 (sabtu)
harini kami dibawa ke bilik x-ray utk xray badan sara.ape lagi..die menangis sekuat hati.dah la mata mengantuk tak cukup tido..aku pun mcm nak menangis sama..yelah,procedure tu dh la lama..xray dr hujung kepala sampai ujung tapak kaki..aku lak kene pegang badan die,jgn bagi bergerak.adoii...kesian nye anak aku..dah la kene bukak baju..sejukk..

dah siap tu..die tidoooo je..penat. then,arini ada a few kawan2 abg dtg tgk sara..doktor pun kejap2 dtg check sara. alhamdulillah..doktor kata so far everythings ok..hopefully ok sampai ke akhirnye!

tapi kan..bosan laaa..sorry to say ye..aku tak suke ngan doktor2 pelatih yg dtg check anak aku..seingat aku la kan..sepanjang kat ppum, 4-5 kali aku kene cerita kisah sara dr a-z.iskkk..kat rekod kan dah ade..refer je la kat situ..bosan tau..pastu ade sorg doktor laki ni,aku tau die pelatih..ade ke die nak ukur tinggi sara, die ukur mcm ukur kain pasang tu..sabo je la..aku sentiasa awasi anak aku,jgn la anak aku kene inject atau apa2 yang menyakitkan,oleh doktor2 pelatih ni..hmm..

harini jugak my mum,dad, along ngan abg dtg..with their little kiddos..batrisyia ngan adreanna.kecoh jap wad pead 2 tu..huhuhu..ajis pun dtg bawak baby, adik abg,rudy pun dtg bwk awek nye..mmg penuh dengan visitor je katil sara ni..alhamdulillah..malam die tido dengan nyenyaknye..bangun sesekali utk menyusu je..aku pun syok la..dpt tido ngan lena..legaaa... :) aku suka..sbb satu perkembangan yang baik!!

04/10/2009 (ahad)
aku hopee sangat arini bole bawak my lil qaisara balik umah..tapi doctor karmila still tak benarkan sampai la doktor priya,pakar kanak2 check sara.hmm..oklah..terpaksa la tgu lagi sehari..harini, doktor tgk perkembangan die,alhamdulillah ada improvement..die dah boleh gelak2..tapi, ade procedure yang menyakitkan! aduhaiii..doktor helen dtg, check mata sara.katanye,nak kene check belakang anak mata,takut ada pendarahan belakang mata yang boleh menyebabkan die buta..nauzubillah..so,sara dibawak ke satu bilik.dibedung, then dititiskan ubat bius dlm mata.sebelum2 tu nurse dah titiskan ubat utk besarkan anak mata.everytime nurse dtg, die akan menangis sekuatnya..fobia..tapi nak buat cemana..procedure,kan..

masa dlm bilik pemeriksaan tu..aku nampak all the equipments yang akan doktor guna.klip mata - besi! ya Allah..sumpah aku tak boleh tgk..even anak aku sendiri..tapi aku tak sampai hati..aku tau, doktor akan bukak mata anak aku tu guna klip,utk die check dlm anak mata sara..sungguh aku tak boleh tgk..aku ckp ngan doktor, die suruh aku tunggu luar,2 nurses akan assist dia.kat luar aku dengar sara menangis,menjerit sakit..ya tuhan..tak sabar aku nak tunngu proses ni selesai.kesian sangat kat sara..bila dah setel,nurse panggil, aku ambik sara yg still tersedu2..tgk kat mata die ade kesan klip..mengalir air mata aku..isk!sabar ye sayang..sara mesti kuat!

harini..katil sara sangat kecoh,ramai sangat visitor..1st yang aku dah lama tak jumpa..feiyah ngan abg zan..thanks ye yang..sanggup die dtg dari jauh.. 2nd,ana, kawan lama aku..dtg ngan yong..ni kawan2 masa mude remaja..main futsal sesama..huhuhu..then, kak zura dtg ngan kawan die..masa ni mama abah ajis sume pun dtg..termasuk la along, abang..said ngan wife-yan pun dtg..even yan dah sarat sangat menunggu hari je nak besalin..thanks all..time kasih atas sokongan kalian... :)

malam tu..aku just sembang2 ngan en.hubby..satu yang aku salute kat die, die tenang je ngan sume ni..itu lah penguat semangat aku..alhamdulillah..aku rasa aku takkan dpt hadapi sume ni tanpa en.hubby kat sisi aku..luv u dear!

05/10/2009 (isnin)
pagi ni..ada lagi check mata..oleh pakar mata pulak.doktor taju.aduhaiii..dahla masa ni en.hubby tak sampai lagi..so,pegawai perubatan tu bawak kami ke klinik mata..aku tgk, kat situ sangatla menakutkan..lautan manusia yang sakit mata!masyaAllah..dah la sara baby lagi..seb baik nurse kt situ suruh kami masuk ke bilik rawatan.then,bila doktor taju smpai,terus die check sara..same procedure mcm semalam.aku mmg tak boleh stand.sorry sayang..ibu mmg tak sanggup nak tgk keadaan anak ibu mcm tu..selesai je, dr taju inform kat aku yang belakang mata sara, ada satu dot bleeding, tapi agak jauh dr anak mata. insyaAllah,hopefully dot tu akan hilang..so doc bagi appointment next month, utk dia check lagi..

sampai kat wad,dr priya pulak dtg..die check sara..alhamdulillah..katanye sara getting better..tapi, aku ngan en.hubby kene interview oleh puan yati dr jab.kebajikan masyarakat pasal pengasuh sara..aku malas nak selindung..terpaksa inform pegawai tu yang pengasuh aku agak tamak (sorry to use this word) yela..die jaga baby sampai 3 org hokey! 2 bulan, 3 bulan and 4 bulan..then toddlers sampai 2 org..anak sendiri 2 org..kalo ikutkan mmg die salah..jaga budak melebihi had..

satu perkara yang aku agak terkilan..doktor priya ckp, kes anak aku termasuk dlm kes kabjikan masyarakat,sbb seems like pendarahan dlm kepala tu disebabkan shaking. Mesti penah dengar SBS kan?aku akan cite dlm entry akan dtg..SBS kalo ikutkan termasuk dlm kes penderaan..sian sangat anak aku ni..so,mcm2 aku disoal..cemana cara penjagaan sume..frankly speaking, aku mmg aware ngan syndrom ni,since aku peknen lagi..penah terbaca kes ni..tapi xsangka lak terkena pada anak aku sendiri... :(

so,today we all dibenarkan balik..bermacam2 pesanan yang doktor bagi, cara penjagaan sume..pegawai kebajikan tu nasihatkan kami utk hantar sara ke kampung.biar mama jaga..tapiii...aku tak sanggup...cemana aku nak hadapi bila balik keje je..umah aku sepi je..oh,tidakkk...boleh demam aku kalo mcm tu..alhamdulillah..akhirnye..sara dah bole balik umah!sukeee..tapiii..sara berubah jadi sangat la penakut dengan strangers..die akan menangis,kalo ade je org yg tegur dia..yes,masa dlm spital lagi aku dah perasan keadaan die mcm tu..die fobia..it's ok dear..hope die mcm tu for temporary je..

so,kisah qaisara kat hospital dah pun berakhir..hehehe..mcm cite kanak2 lak..insyaAllah,kalini aku akan lebih hati2, take more precaution for my lil qaisara..ibu janji sayang!

ibu nak sayang ibu ni sihat dan aktif mcm selalu ye!

7 pengomen:

lydzar November 5, 2009 at 2:35 PM  

alahai cian nya lil sara..harap2 dia dah semakin sihat.
so siapa jaga sara sekarang.
my personal experience kan, aku prefer anak aku dihantar ke taska daripada anta babysitter. sbb takut kes 'tamak' mcm ni jugak la. pengasuh tak terasuh sbb byk sgt nak handle, blom campur lagi ngn keje umah dia tu..
papepon, harapnya tadek lagi dugaan berat mcm ni kan. aku dulu penah join hannah warded sbb bronchilitis pon rasa tak sanggup jer, inikan lagi sara yg kena go thru macam2 check..

take care ye

lydzar November 5, 2009 at 2:36 PM  

alahai cian nya lil sara..harap2 dia dah semakin sihat.
so siapa jaga sara sekarang.
my personal experience kan, aku prefer anak aku dihantar ke taska daripada anta babysitter. sbb takut kes 'tamak' mcm ni jugak la. pengasuh tak terasuh sbb byk sgt nak handle, blom campur lagi ngn keje umah dia tu..
papepon, harapnya tadek lagi dugaan berat mcm ni kan. aku dulu penah join hannah warded sbb bronchilitis pon rasa tak sanggup jer, inikan lagi sara yg kena go thru macam2 check..

take care ye

.: Ain Rusli :. November 5, 2009 at 2:44 PM  

thanks mama lydzar..
alhamdulillah..so far so gud!
skang ade babysitter baru..ok lah..hmm..aku pulak xnak anta taska,sbb lagi la mcm2 hal..kalo dah ramai2 kan..hmm..tu la,ape yang penting,kita buat yg terbaik utk our little kiddos kan?
u take care too.. :)

Anonymous November 6, 2009 at 1:28 PM  

kak ain,
nak nangis kite baca.mesti sakit hati kan tgk anak kecil tu kene buat mcm2.
kite pn pening pk nnti nak letak mana baby ni. susah skang ni, org semua nak wang ringgit je... tak kisah dah pasal kebajikan. kalau hantar day care pun risau jugak sbb diorg ramai and ada skali ngan budak kecik. nnti sorg sakit semua kena...
syoknye kalau boleh jadi domestic engineer. boleh jaga anak sendiri; tgk derang besar dpn mata.



~coffeeaddicts~

.: Ain Rusli :. November 6, 2009 at 2:41 PM  

hmm..eyda baca pun mcm nak nangis..yang akak ni lagila..hari2 nangis!huhuhu..alhamdulillah..shes getting better now..doakan sara ye auntie eyda.. :)
hmm..tu la,skang ni susah nak pecaye kat org.akak mmg say no to daycare..skang ngan pengasuh baru pun,nampak sara agak murung aa..akak ingt nak anta balik kg la..biar die membesar dlm keluarga sendri.tapi..takut akak la pulak demam nnt..hehe..
kalau akak kan..bestnye lah kalo jadi housewife..dok umah jaga anak ngan umah tangga sahajor~ kene tunggu en.hubby gaji 10k kot?aminnn...

Mazatul Azura Muhamad November 6, 2009 at 6:05 PM  

Ain.. byk2 bersabar.. Akak pun baru tahu story nie.. tu pun tertanya khabar alya kat cik din..

CheYahChomel December 29, 2009 at 1:58 PM  

Ain....klip mata tuh di panggil 'forcep' n liquid tu dorg titik utk besarkan anak mata. selagi anak mata x besar dorg xleh tgk urat kt blkg mata tuh. Dorg check tu just to make sure anak kita xdak masalah penglihatan. No need to worry. Forcep tu sepatutnya x menyakitkan cuma membantu oph bukak kelopak mata anak bg mudah dia nk tgk jer. Sllu kalo oph yg experience dia x perlukan pun forcep tuh.
Akak go through mende ni tiap2 minggu since november'08 till january'09. yg penting mata anak elok. dia x buta or xde masalah lain.
So sorry..akak br dengar citer ni dr kak mai tp x sempat nk tny ain. bizi manjang