Tuesday, November 10, 2009

:: Alya Qaisara - 5 bulan ::

Haha,anak ibu dah 5 bulan..bukan 5 bulan sebenanye..dah lebih dr 5 bulan setengah dah ni..actually next week - 21/11/2009 sara dah masuk 6 bulan!isk,teruknye ibu ni kan..lupe nak update perkembangan si dobot ibu ni..

perkembangan sara 5 bulan
1. dah terer sangat dah meniarap.pantang diletak,lepas penat die lepak2 tgk tv,lepas tu mesti nak tertiarap..then,utk 5 bulan ni, die dah pandai berguling2..adoyai..kalau dulu,dah tertiarap,tak reti dah nak baring semula..skang ni dah merata die pegi..tak main dah la tilam kecik, ayah die beli tilam besar,bentang tgh umah..haa..gasak la kamu nk berguling kemana pun..huhuhu..instead of guling2,die jugak dah pandai pusing..arah jam/lawan jam..kepala pun dah tegak..
2. dah pandai main..maksudnye,kalau kita hulurkan mainan,die akan capai,samada sebelah tgn,dua2 belah dan terus goncang.sangat suke goncang rattle, sambil menjerit gembira..iskk..bising dah mulut makcik nih!erkk..mana nak tumpah kuah kan..hahaha
3. suka sangat dgn kaler2 terang..yang ni,aku beli buku haiwan yg kaler2 tu..ha,die tgk je tanpa kelip..suke tgk gelagat die time ni..tak pun,aku akan bukak dvd tom n jerry..senyap je die tgk kartun..hahaha..sempat la aku mandi ke,solat ke..

4. suka menyembur..sangat suke!adoii..bersepai2 la air liur nye..skang ni g memana mmg nak kene standby tuala kecik..kadang tu suke buat belon..isk, pengotoq anak ibu nih!
5. dah kenal org..so,die akan nak ngan ibu+ayahnye sahajor..huhuhu..part ni susah jugak la..actually die start jadi mcm ni lepas kuar sepital aritu..seems like die fobia ngan strangers..even ngan tok mama n tok abah..dah lama sikit,baru die ok ngan mereka2 ni..tu pun ibu mesti ada sebelah die..hmm..anak ibu ni..tapi,aku rasa normal budak kecik mmg cmtu kan?even anak sedara aku pun sampai skang ni kalo jumpe mama abah pun die mcm takes time utk mesra..memula jumpe..haram nak dukung ngn mama abah..huhuhu

6. skang ni sara masih breastfeed..alhamdulillah,setakat ni susu masih ada..cumaa..tak cukup utk aku fully bfeed.hmm..sedih gak la..tapi nk wat cmne..skang ni kalo ofc hour, aku cume bole pam xsmpai 10 oz..kalo dulu,dekat 20oz time ofc hour sahaja..malam mmg akan direct ngan aku..so skangni terpaksa la campur daa..aku bagi die anmum stage 1.alhamdulillah, die ok ngan susu ni..even die minum susu formula,aku akan make sure, everyday aku mesti nak kene bagi jugak susu ebm waktu siang..at least 5oz..

7. sara masih belum makan makanan pejal..aku ada plan nak bagi die solid food,lagi2 mgu depan dah nak 6 bulan..tapi aku rasa utk permulaan ni, aku nak masak sendiri,means buat masa ni xmo lagi la nestum ape sume tuh..so, aku nak kene standby termos yg bole aku bagi kat pengasuh,supaya sara dapat makan makanan yg aku masak,suam2 lagi..insyaAllah..berazam nih..hehehe..actually aku kesian kat die..everytime kitorg makan,die akan tgkkk je mcm teringin benor nak rasa apa yg kami makan..huhuhu..aku penah baca,itu adalah salah satu sign yg baby tunjuk,menunjukkan yg die dah bersedia utk makan..hahaha..betul ke eh?

hmm..so far..alhamdulillah..apa yg aku tgk,development die ok,aku refer pada mana2 carta perkembangan baby 5 bulan..syukur..yg pasti..ibu tak sabar nk tgk sara berjalan! ohh..jauhnye angan ibu..... :D

gamba terbaru sara kat tasik s.alam..jalan2 ngan ibu ayah..

especially dedicated to auntie zura..miss u la auntie! :)


with ibu and ayah..we love u so much, dear...

6 pengomen:

Anonymous November 10, 2009 at 4:01 PM  

waahhh cpt je dah 5bln dah sara. auntie aida tak p tgk sara pn lagi niii... aihhh.

bagus la akak still breastfeed sara... kite pn harap sgt dpt breastfeed nnti. sbb kakak kite tak byk pn susu dia... risau la plak kalau kite pn tak byk. huhuu...
ade petua ke kak ain nak bg ada susu? waahhh blom apa2 dah tanya pasal susu =P



~coffeeaddicts~

.: Ain Rusli :. November 10, 2009 at 4:11 PM  

hahaha..tu lah auntie kopi nih..sara dah nak masuk 6bulan dah mgu depan tau..
ok,jgn risau pasal tu.kalau kak syikin xbyk susu,it doesn't mean eyda pun xbyk..kene +ve..masa peknen ni pun,minum susu jgn tinggal,then,nnt lepas deliver,terus bg susu badan..mmg memula xde susu,sbb yg kuar cume kolostrum.lama2 bila baby asyik menghisap,susu tu akan kuar sendiri..makanan yg kita mkn pun ada yg boleh bantu byk kan susu.nnt lah akak buat satu entry khas utk ni.. :)

Aizura November 10, 2009 at 4:38 PM  

hi sara chomel.. rindu nyer kt sara + ibu + ayah.. nnt aunty blk kl kita jumpa eh.. nk suruh ibu msk ayam golek.. (tuntutan dr uncle awie).. hahahah..

.: Ain Rusli :. November 10, 2009 at 4:58 PM  

erk..ayam golek??hmm..nnt kite p makan ayam golek pantai dalam je la eh..hehehee..ibu xpandai masak ayam golek..keh keh kehh..
insyaAllah..nnt kalo turun kl,bgtau laa..bole kite g jenjalan.. ha..pegi jeram ke..hik!

lydzar November 10, 2009 at 11:29 PM  

hye sara..bila la nk jumpa ngn hadif kan?

hadif dh start solid pon last week, he's @5 months and half. aku start with puree apple.
aku ikut rule 4days-give same food for 4days to see if he got any allergy to the foods. so far alhamdulillah, he's ok with apple.
aku rebus, blend dan frozenkan puree tu.
tadi pulak baru buatkan carrot puree.

hehe part hadif on solid food aku blom entrykan lg kat blog..

neway, semoga sara semakin bombom bila dh mula makan nnt..

.: Ain Rusli :. November 11, 2009 at 4:56 PM  

ha'ah la..hadif kat kajang skang ek?ntah bila la bole jumpe.. :)
ooo..dah start ek..ha,samala..aku ingt weekend ni nak start bagi die makan la..sbb skang ni blender utk die belum beli lagi..huhuhu..tapi aku ingt nk wat bubur nasi+carrot+ikan bilis,then blend,buat cair2 je..ok kan?buah2 tu kemudian lah..aku nak kasik die makanan2 berasaskan sayur je dulu..
haha,bombom?hopefully laa..sejak die da pandai guling2 ni,berat tak byk pun naiknye..