Wednesday, September 22, 2010

:: Tangan sejuk ke..tangan panas.. ::

Actually tajuk di atas adalah berkisar tentang aktiviti menanam..tak kira la tanam ape sekali pun..pokok bunga ke, pokok sayur2 ke, buah ke kan..lepas Puan Lebah cerita pasal aktiviti die tanam pokok cili ngan pokok sayur pucuk manis tu, baru aku teringatkan entry ni yg dok terperam kat dlm draf entry..ni baru nak publish..huhuhu..

btw, korang dapat pastikan ke tangan korang panas ke sejuk eh?kan org2 tua ckp..kalau tangan panas, tanam ape pun tak menjadi..tapi kalau tangan sejuk, ape jua yg kita tanam, mesti hidup ngan subur..betul ke eh? mcm tangan aku ni..hmm..pokok serai, pokok daun kesum, pokok daun sup dll yg aku tanam aritu hidup subur je..hikhik.. tapi kan..pokok bunga yg aku tanam depan umah, kering! tak bersiram kah? ntahlah..so nak consider cemana tu eh? :)

ok..last week, masa kami masih lagi bercuti..telah melakukan kerja2 mengclearkan halaman rumah. asalnye, umah aku tu penuh ngan pokok2 hijau..tapi bila dah banyak sangat sampai susah nak jaga, mcm serabut mata memandang..lagipun..aku takut2 kalau2 peristiwa haritu berulang lagi..takut!! dah la umah aku tepi bukit..bahaya..

ini keadaan sebelum dikemaskini..tgkla pokok2 tepi pagar tu..semak! yg tepi belah kiri ade bykkk pokok2 hutan yg aku xtau ape nama..belah kanan pulak ade pokok keladi, pokok tajam2 yg aku xtau nama jugak..serabut betul..yg tgh2 tu rumput karpet baru ditanam..kami beli kat nursery jalan sg buloh tu..rm1.50 utk satu petak 1x2 kaki..

sesudah kemaskini..abis sume pokok2 kat tepi pagar tu en.hubby clearkan..plan nak tanam pokok renek kecik2 or pokok bunga kecik2 kat tepi2 pagar tu..tgh2 tu nnt nak biarkan lapang je..utk qaisara berlari nnt..owner umah sebelum ni banyak nau tanam pokok kat laman ni..sampai dah serabut aku rasa..itupun korg tak nampak ade pokok pisang kat laman umah ni tau!

kat kedai ni byk betul pokok2 yg cantik2..iskk..geram betul nak beli sume nih..seb baik laa pikir2 balik..halaman umah tu harus la kene clear dulu..tanam rumput..baru la boleh pilih2 pokok utk ditanam nnt...sabarrr ainnnn...huhuhu..eh,lupe la nama kedai ni apa..byk  nau kedai2 kat jln sg buloh tu..

yg ni...sempat aku rembat! tak tau ape nama pokok bunga neh..aku panggil pokok bunga gantung..hehehe..
aku beli 4 pasu ni, 2 kaler putih 2 kaler purple..harga, rm8 satu pasu ni..

dan hasilnyee..taraaaaa...tergantung elokkk je kat depan umah..tapi xtau la sampai bila bertahan..jgn ko kering sudah! hahaha..

ni jugak sempat aku rembat..pokok krismas ni aku nak letak kat sliding door kat tepi umah..nnt nak transfer ke pasu besar..tapi masalahnye..bila nak transfer tu eh? :p  kat sliding depan nnt nak beli pokok yg mcm pokok kelapa tu..ape ntah namenye..plan je laa..ohh..tu satu pasu kecik pokok cili yg aku beli, tapi tak transfer kat atas tanah lagi..ingt kot biar je dlm pasu kecik tu..boleh ke eh?

tu je lah aktiviti kami minggu lepas..mmg dah plan lama nak buat..tapi xterbuat!lagipun, en.hubby je yg bole concentrate..aku nnt nak handle si sara lagi..tapi skang ni since die da bole berjalan, aku pakaikan kasut, tutup main gate, main je la die kat car porch depan umah..sambil tolak2 basikal die..dapatla aku usik2 sket laman tu, buat ape yg patut..hope aktiviti tanam semula pokok kat halaman umah ni berjalan lancar laa..jgn sekerat jalan, sudah! hangat2 taik ayam je...huhuhu..

2 pengomen:

azzamoro September 22, 2010 at 3:41 PM  

ko jgn tanam je rajin, pastu tak siram. akekeke. last2 kang mati balik.

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 22, 2010 at 4:06 PM  

hehehe..tu la pasal..kadang xsempat nak siram laa..rushing g keje..balik pulak, dah kendong budak kecik tuh..lama2 kering pokok aku..huhuhu