Monday, June 07, 2010

:: Kedatangan yang tak diundang!! ::

wah,marah..
ye..aku marah..geram pun ada..cemana la menatang tu bole suke suki masuk umah aku dan rilexxx je boleh berehat dan bersenang lenang dalam bilik tetamu umah aku!ape menatang tuh?nanti..aku cite dari mula..

alkisahnye..adik aku dr MCKK tu sampai jumaat lepas, then en.hubby pick up die kat hentian duta.sampai umah, mandi solat sume..kami kuar p cari makan..adik angkat aku,as xmo ikut..so die siap2 kan tempat tido utk adik aku yg laki tu..

then,after makan2,jalan2 sat..ingat nak g ICT, tapi si kecik sara ni tido pulak..cis..balik umah, kitorg sembang2 kat bawah.dah pkul 12. adik aku dah ngantuk, nak tido..die naik atas..aku ngan sara masih baring2 kat ruang tamu.tibe2.. "ngah!atas tilam ade ular!!" what??? ULAR?? aku blur jap..yes,aku admit,duduk umah yg mana pemandangan tepi bukit yg cantik ala2 hillview mmg ada keburukannya..adik aku ckp, ular tu batik2, sedang muda remaja gitu, rilex tgh landing atas tilam.

en.hubby cepat2 tepon pakgad,dtg dua org bawak kayu,dengan harapan nak ketuk je ular tu.en.hubby pun ikut sama naik naik atas, nk tgk ular.penakut rupenye en.hubby tuh..ada org baru berani naik atas..hik! tetibe sume2 org turun bawah sbb katanye ular tu lak layak dipukul sbb ularnye sebesar lengan..again..what??? sebesar lengan?? danjugak ular itu adalah anak ular sawa..mata aku terjojol jap.takut.

rumah aku dah jadi mcm open house la pulak.apekejedahnye pulak openhaus pkul 12 tgh malam kan..ramai gile org dtg nak tgk ular.isk, rimas la pulak..sara pun dah tidur atas pangku aku..aku mmg tak berani nak g tgk..mmg penakut ular..aku mcm seram lak,duduk atas sofa,angkat kaki tinggi2..sbb takut ular tu tekejut ke ape kan,terus die turun kat tingkat bawah, g kat aku pulak..isk!mcm2 yg aku pikir time tu.


gamba gelap hasil dr kamera henfon cap ayam

tak lama pastu, ade satu trak JPA dtg,nenong2..ngan lampu kelip2..dtgnye smpai 4-5 org, utk tangkap ular..siap bawak perkakas2 bagai..isk,takut la kalau2 ular tu g mana2..masuk almari ke, masuk bilik aku ke, nyorok mana2 ke..tapi en.hubby ckp, die tak gerak mana2..mcm ular bodo kat zoo negara pulak.ape ke halnye terlepas ke sini kan..maybe die kenyang baru pas dinner bapak tikus kot kan? hm, few minutes je,ular dah berjaya ditangkap..alhamdulillahhhhhh..tapi bak kata org JPA tu, kene check gak satu umah kot2 ade sekutu2 die...sudahh..aku taknak buat lah..en.hubby ngan kawan2 die tolong check.alhamdulillah, xde dah..sekor tu je sesat masuk umah aku..

ni lah rupenye ular tu..gerun tgk die melilit2 kat besi tu..

glemer jap, sume org pun sibuk nak amik gamba ngan ular nih..ceh

hah..dah setel satu perkara..sudahnye adik aku ngan as xnak tido kat bilik memasing..2-2 pakat tido kat ruang tamu..takut..esoknye - sabtu dan jugak ahad adalah hari utk servis satu umah, buang apa2 yg patut dlm stor tu dan jugak keliling umah..hmm..ade kebaikannye juga ular tu masuk umah.abis sume barang lama kat umah ni en.hubby punggah dan buang..lega. lepas ni kene ade more precaution..contohnye, lubang laluan air mandi kat bilik air tu kene tutup selalu, dan sama jugak ngan laluan air mesin basuh..ular+tikus bole masuk ikut situ..

7 pengomen:

Aizura June 7, 2010 at 7:09 PM  

ain, meremang bulu roma akak baca.. pandai lak cari tempat landing atas katil lak tu.. ish ish..

kyra June 8, 2010 at 9:16 AM  

takutnyeeeeeeeeeeeeeee ainiiiiiiiiiiiiiiiii!!uhuhu...mintak2 jangan la ada sekutu2 dia kat umah kau lagi pasni...take care ok

Nani # June 8, 2010 at 11:10 AM  

scary !!!

.: Ain Rusli :. June 8, 2010 at 11:13 AM  

kak zura : tau xpe..cemana ntah ular tu bole masuk umah, siap landing atas katil!bukan main lagi....

kyra : tu lah kyra..hopefully..takut gak ni..nak masuk bilik pun, mata melilau je..takut tetibe tergantung atas pintu bilik ke.. *pengsan*

lydzar June 8, 2010 at 11:16 AM  

umah ko tu ujung sekali, pastu mcm damai je utk ular tu tumpang lalu lalang mintak air kopi ke air sirap sket kan..

ermm boleh letak something yg kita letak keliling khemah time nk camping tu kot utk halang ular masuk lagi. ape benda tu eh?

.: Ain Rusli :. June 8, 2010 at 11:22 AM  

nani : kan?sangat2 scary..

lydzar : haa..tu lah..dah la tepi bukit..pastu kadang tu weekend 2-2 sliding door tu terbukak luas je..
hmm..ape eh? belerang tu eh?boleh ke?huhuhu..ade pakcik kat umah aku ni kata kene buat majlis sket, panggil org masjid utk halang ular masuk lagi..hmm..perlu ke eh?huhuhu

Mazatul Azura Muhamad June 8, 2010 at 5:49 PM  

Nasib baik dia landing atas katil.. terus nampak.. andai kata dia nyorok kat mana2 lagi naya kan Ain..