Friday, June 04, 2010

:: Resepi Chilled Oreo Cheese Cake ::

adehh..sebu perut haku makan macam2 arini..dr pagi, makan nasi goreng kampung bekal dr umah,pastu nasi ayam kat the chicken rice shop, pastu nak kuar dr giant, nampak pulak durian yg sangat best..beli sepeket makan sorg2 dlm kete..pastu smpai opis makan la pulak coklat kinder bueno..pastu skang ni tgh melayan oreo cheese cake..perghh..heavennnn ini harii..dah la suke2 buat opis macam en rusli punye opis..(bapak aku daa..) kuar lunch patutnye 12-2 ptg, aku bantai 11.45-2.45..muahahaa..sangat suke!

oho..memandangkan ramai yg anta pm kat inbox facebook aku bertanyakan resepi cheese cake ni..mehla aku share kan kat sini..sharing is caring kan kawan2..jgn caring is sharing pulak..tak baik..  :)

Chilled Oreo Cheese Cake


1. Sediakan Bahan A,B,C,D

A) 500g Biskut Oreo (dihancurkan)

= Tapak : Gaul 300 g Oreo + 120g Butter Cair yg dh sejuk (Double Boil) <-- haku x buat pun stail double boil ni..aku masukkan je butter tu dlm kuali,cairkan dengan api slow..tak kuase den!

= Tabur : 50g Oreo buang cream tengahnye dan blend

= Tengah : 150g Oreo blend/hancurkan

** Siapkan tapak dgn ratakan pakai sudu pada kadboard/loyang kek. Masukkan dlm fridge


B) Whipped Cream 400g (putar 5minit smpai berkilat) pastu masuk fridge <--aku buat step ni last,xde putar2,aku just putar ngan tangan pakai senduk kayu sbb mixer aku menghilang kan diri lepas pindah umah aritu..

C) Double Boil (25 g Gelatin + 90g air) pastu biakan sejuk <--ni pun aku malas nak double boil..just masukkan air+gelatin dlm kuali dan kacau dengan api perlahan..make sure gelatin halal ye kawan2.. :)

D) Cheese Cream Philadephia (500g) + 120g gula halus – Putar smpai berkilat 10 minit <--ni pun aku putar pakai tangan jee..pakai senduk kayu..tapi make sure la cheese tu dah lembut..

2. Gaulkan sekali bahan B,C,D dan bahagikan 2

E- 1 bahagian tanpa oreo

F- 1 bahagian yg dicmpur 150g Oreo (untuk bahagian tengah)

3. kemudian tuang E kemudian F and lastly tabur saja serbuk oreo..simpan dlm fridge smpai agak2 keras..dan kemudian,bole la ngapp!!!


inilah rupenye kek yg dah siap tinggal nak masuk dlm peti je..aku pakai loyang ni senang..bole bukak tepi loyang tu..


inilah hasilnye..patutnye cantik lagi la kan..tapi tu la..amatur la katekan..tapi rase die mmg superb!serius..rasa mcm pure cheese cake kat resepi rahsia tu..bulat2 je rasa cheese kat tekak..suke!


So,ape lagi..gi la cari bahan and buat harini jugak..hidang utk anak2 dan suami terchenta di hari minggu..ecehh..nnt sape2 dah buat,share la kat sini result korang ye.. selamat mencuba!!

4 pengomen:

azzamoro June 4, 2010 at 5:50 PM  

banyak nyer ko melantak wey... keke


sedap siut tengok kek ni. nanti lepas aku abeh pantang ko buatkan eh. aku request ni. aku malas..:P

.: Ain Rusli :. June 7, 2010 at 10:07 AM  

tu la pasal..sebu perut haku jumaat lepas..hehehe..
mmg best - bukan sbb aku buat,tapi resepi die mmg best..oh,nk aku buatkan?no hal..dtg umah aku eh.. :D

Sophia Rani November 19, 2010 at 3:54 PM  

wahh.. bestnya... suka kek yg ada cheese n oreo. yummy.. leh try nnt.. :)

cik bella April 14, 2011 at 5:08 PM  

salam.nk tnye leh x..pukul pakai tgn pun oke ek whipping cream tu..huhu.sbb sy dh try buat pukul pakai mesin pun cair je kek sy..