Wednesday, February 02, 2011

:: Sara @ Petrosains KLCC ::

Salam semua..
Lamanye tak bersiaran..mcm biasa, bz ngan keje2 opis dan tempahan yg tak putus2..so arini barulah free sket (free banyak sebenanye sebab developer dah ramai yg cuti..hehehe..) coklat utk tempahan sebelum raya cina pun semua dah siap, alhamdulillah...

ni nak cite sket pasal aktiviti kami last 2 weeks..ha, amik ko! last 2 weeks lagi haa..hehehe..xpelah..kalau tak post nnt, xde pulak kenangan kan..hehehe..actually ini adalah sinambungan daripada entry sara 1st time naik lrt aritu..ha, puas hati..dapat naik komuter - putra lrt - gondola..haaa...gondola? kat mana tu? haaa..nnt2..kita cerita dari mula laaa..haaa..kami ke petrosains klcc..actually, kami plan nak tgk wayang sebenanye..tapi disebabkan takde cite yg sesuai utk qaisara, jadinye pilihan kedua kami adalah ke petrosains..bukan taknak letak 1st priority kat kat petrosains ni, tapi aku dok pikir, sara ni kecik lagi..and mcm tak sesuai la nak kasik die tgk mende2 sains ni..tapi rupenye, bila dah masuk situ, ape yg aku pikirkan tu salah sebenanye..banyak je mende2 yang boleh menyebabkan sara ternganga, terlopong, gembira, excited, bila ada kat dalam petrosains tu..walaupun die tak paham ape mende sume tu, tapi at least die happy! yang paling penting, boleh tambah pengetahuan kat ibu ngan ayah die ni yang dah agak berkarat pasal sains2 ni haaa... :D

ok, fees nak masuk, utk dewasa rm12...mmg sangat berbaloi..lagi berbaloi2 drpd masuk ke aquaria tu haaa..(tapi nnt nak g jugak aquaria tu..bawak sara tgk ikan pulak..) mcm sara, free je la masuk kan..lepas bayar fee, kami terus dibawa meneroka ke alam sains dengan menaiki gondola..mcm sebijik bom besar yang ada tempat duduk. dan boleh pusing ke kiri dan kanan, atas dan bawah..memula cuak jugak laa..sbb bayangkan, die bawak kami naik ke atas, dengan kami memandang ke bawah..isk, kang jatuh kang..takut! sambil tu, ade video2 yang ditayangkan, overview pasal petronas..keadaan gelap, so tak dapat nak amik gamba..

sampai kat pintu utama, kami diterangkan ttg section2 yg ada dlm petrosains ni, dan yang best mostly mende2 tu semua boleh dicube.hmm..haruslah dicuba kan..takkan nak tengok aje..hehehe..layan je gamba2 ni eh..banyak nau gamba..aku tepek antara2 aktiviti kami kat dlm tu..

memula masuk je, budak ni dah lari sana sini..suke die tgk gamba2 n kartun2 tu..paling tak tahan, yang gamba atas tu, die mcm nak sembang pulak ngan makcik2 kat gamba tu..hahaha..yg kat bawah tu, ade replika kenderaan..sara bawak kete tu, ibu dok belakang.. :)

section zaman dino..kat sini sara mmg tenganga lah..ayah die ckp, "sara..tu barney.." die tgkkk je..pastu die ckp.."TAK!" hahahaa..die tak tau barney yang die suke sangat tu adalah dinasor! hahha.. kat sini best, boleh baca2 kisah zaman dulu2..mcamana kewujudan dino sume lah..pastu ade gunung berapi..time die meletus, abis satu bilik ni berasappp..

kami rasakan sendiri cemana gemba bumi berlaku..pilih je nak sekuat mana..selalu kita tau je skala ritcher tu, tapi tak penah rasakan gegaran die..hah, rasakan! yang gamba sebelah tu, mcm pemberat tu, yang kita gerakkan die, pastu letak pen, akan hasilkan corak mcm kat bawah tu..cantik!

oh, time ni sara dah jumpe dah section die..tempat mainan kanak2..aku biarkan je die main ngan budak2 kat situ..ibu ngan ayah dok ralit melayan mende alah ni..korang tgk ye..imej2 tu semua terhasil drpd pancaran projector kat atas tu, tapi cemana boleh imej tu bergerak dan memberi respon pada objek yang menyentuh die? cube tgk rama2 yg terbang2 tu..siap naik atas kepala, atas hidung aku pun die nak hinggap..pastu yang bawah kanan tu, imej tu akan bergerak dan berpecah bila aku sentuh die..

ni satu lagi..ade imej pasir turun..bila aku dok bawah die sambil depangkan tangan, pasir tu akan terkumpul atas tangan aku..hmm..cmne boleh jadi gitu eh?

yg ni best, simulasi helikopter petronas..bila masuk dlm ni, seolah2 kita dibawak menaiki heli, utk pergi ke pelantar minyak tu..ohh..merasa la bila heli kene pukul dengan angin, goyang2 sbb cuaca buruk dsb..dan bila dah sampai, sbelah tu kita akan dibawa ke pelantar minyak..bilik2, ruang mereka bekerja..

yg ni paling best! kita main lumba go kart, tapi die punye bergoncang, seolah2 kita berada di litar! kalau tak pakai tali pinggang, kompem boleh tercampak!

last sekali..lepas penat meneroka kat dlm petrosains tu, kami lepak2 kat taman klcc tu..dah lama betul tak dtg sini..dulu masa pegi keje balik keje, lalu klcc, kadang singgah..lepas kawen, dah dok jauh, malas dh nak dtg sini..huhuhu..sara tgk je taman air tu..aku bimbang die nak terjun dlm tu je..yelah, tgk budak2 lain seronok je main air..seb baik die lagi suke nak baik buai..huhuhu..

kami balik around 6.45 cmtu..time balik ni, takde sesak sangat..tapi disebabkan aku pangku sara yang tidur keletihan, makanye, sume org offer aku utk duduk..bagus..bagus..hehhee..sampai kat s.alam around 8 malam..pegi jalan2 lagi cari makan, balik..dan tidooo....

syok aktiviti cmni..aku suke tgk sara happy..nnt nak bawak die pi aquaria pulak..die tak penah lagi g situ..aku ni, pikir 2-3 kali gak la nak pegi sana..sbb apa tau? mahallll..hahaha..kedekut punye ibu neh!! tapi since skang ni die dah kenal binatang2..mmg seronok la kalau bawak die masuk zoo or aquaria tu..die kenal ape itu fish..so boleh la pasni..insyaAllah.. :)

4 pengomen:

Hezesuze February 2, 2011 at 11:01 AM  

rajinnye uols berjalan ye...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. February 2, 2011 at 2:36 PM  

ha'ah kak heze..mmg skang ni pantang je cuti..asyik dok pikir nak berjalan aje..heehehe..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. February 3, 2011 at 1:52 AM  

anak dah besar , dah faham ckit, dah boleh jalan sendiri best je nak gi jalan2.. kalau ada baby, payah ckit kan.. hehehe
best nye gi petrosains.. sy penah gi, tp didi tak penah.. sibuk dia nak tgk trex kat situ.. hr tu petrosains kluar dlm paper.. :P
Try la gi aquaria.. best je.. sebab byk ikan besar gadang! aquaria je didi penah pegi.. adik blom!hehehe

muhsin aminudin February 3, 2011 at 8:49 PM  

tringat time kecik2 pg tgk dinosaur. agak batak time tu