Monday, February 07, 2011

:: Cuti sakan! ::

Salam semua...
wahhh..mesti liat nak bangun g keje pagi tadi kan? hahaha..sama la mcm en.hubby..malas betul die bangun pagi..nak g lewat sket katanye, sbb die yakin sangat pagi ni dah tentu2 jem gilaa..sekali tu, die sms sampai ke bank negara sangat awal, ok! katanye arini magic, jalan tak jem langsung..hmm..ramai yg masih bercuti gamaknye kan?

apa aktiviti u all sepanjang 4 hari cuti tu? kami..balik kampung aje..tapi even balik kampung pun, banyak gak aktiviti yg kami buat..yg paling best bila aku plan nak buat bbq - since semua adik beradik aku ada kat kampung..hari khamis malam tu..perghh..syok gilaaa..khamis pagi2, aku ngan en.hubby pegi ke pasar..sara tinggal ngan tok mama die..aku plan nak cari ikan, daging, sotong dan udang..haaa..perut tong nehh..seb baik sume nye ada je kat pasar tu kan..ready kan duit aje laaa.. :)

sampai umah, terus mama sediakan bahan utk perap ayam ngan daging..perghh..mmg mabeles lah air tangan mama ni kan..yang lagi best, mama standby bubur lambuk utk kami makan tengahari..en.hubby mmg suke sangat bubur lambuk..abg ipar aku pun sama..agaknye kat utara xde kot eh? hehehe..bubur lambuk ni mcm2 style, ikut negeri kot..tapi yg mama aku buat simple aje..tapi mmg nice gila lah..dalam bubur tu ada isi ikan yang diblender, santan, bahan tumisan, lada hitam, pastu campur ngan paku2 hutan..paku tu kaler merah..haa..tu yg specialnye..pastu yang lagi terangkat bila makan dengan ikan bilis goreng garing dan jugak sambal kicap pedass....aisehhhh..tak tau nak kata apa..best!!!

cmni la lebey kurang rupe bubur lambuk tu haa..sedapnye!

lepas maghrib,terus kami siap2 sediakan tempat bbq..along ngan abg apis sampai lambat sket..diorg tgh sibuk kemas umah, sbb abg apis kene berpindah ladang..abg ipar aku ni assistant manager ladang sime darby kat temerloh ni..so idupnye berpindah randah aje lah..seb baik akak aku cikgu, dapat pindah ke temerloh, pastu dekat la ngan mama abah, xdela aku risau sangat kan..ade la diorg utk jenguk mama abah kalau sakit pening.. :)

bbq malam tu mmg mabeles..mama masak jugak nasik utk standby sape nak makan nasik malam tu..pencicah air asam mmg menambahkan lagi kesedapan bbq malam tu..layan laaaa..ikan kembung gemuk2..sotong, udang, ade sosej lagi..daging lembuttt nau..eh, sedap lah! makan pulak ramai2 kat tepi umah, sambil sembang ntah ape2 anak beranak..gelak2 mcm la kampung tu awak yg punye..hahhaa..sara join kejap, pastu die ngantuk, so aku tidurkan aje die..sian pulak..

tukang bakar..aku, en.hubby dan adik bongsu aku yg kat mckk tu..

petang jumaat, aku, en.hubby,sara ngan mama g umah along yg baru pindah tu..kami xde nye nak tolong2 kemas ke ape, sbb pekerja abg apis dah ramai..heheeh..so lepak2 jap minum petang..main bola depan umah die, dah lama tak main bola tampar kan..ha, berpeluh2 masing..tak lama tu kami balik ke umah mama, sbb nak kemas2, kene balik kl la malam  tu..sbbnye sabtu, en.hubby aku kene masuk keje! nyampah tau..mmg aku benci betul..kacau program la xyb nie..pastu bukannye nak bayar  kalau keje time2 cuti nih..iskk..kalau nak bebel pasal 'bekas' tempat keje aku ni, 10 hari 10 malam pun tak abis..benci!

petang sabtu, lepas en.hubby balik dr keje, kami kemas2, nak balik teluk intan pulak..ade majlis sket, utk sambut birthday, kenduri kesyukuran..dan jugak 'meeting' anak beranak utk kenduri kawen adik ipar aku yang lastt..sementara en.hubby keje sabtu siang tu, sempat aku siapkan coklat hadiah utk akak2 ipar aku tu..diorg sambut bday sama2..kebetulan bulan yg sama.. :)

coklat emergency utk akak2 ipar ku..huhuhu..

tak sempat jalan mana2 pun ari ahad tu, just lepak2 aje kat umah..cuaca sangat panasss! sara sampaikan tak boleh tido ari smalam, sbb panas sangat..so die main aje sepanjang hari..dan penyudahnye..die demam arini..tapi xkuat laa..tadi aku kol pengasuh, still ok lagi laaa..iskk..anak ibu ni..dah lama sangat tak demam, tetibe die demam pulak..mmg cuaca kat teluk intan semalam panas betul..kepala aku pun sakit..tapi skang ni dah mmg musim pun kan..so xpelah, demam nak besar kot..hope anak ibu cepat sembuh.. :)

semoga anak ibu yg makin cumill ni cepat sihat ye! :)

korang ade cite menarik utk diceritakan sepanjang cuti cny? jom share eh? :)

5 pengomen:

Hezesuze February 7, 2011 at 12:13 PM  

wah beshnye jadi ipar duai dapat cekelet ahakssss

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. February 7, 2011 at 12:34 PM  

hahaha..sambil bagi, sambil promo gak tu..hehehe..

lydzar February 7, 2011 at 3:45 PM  

kami dlm tempoh kuarantin..cuti panjang melepak kt rumah saje hehe

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. February 7, 2011 at 10:48 PM  

best nye bbq ramai2.. mesti best kan.. sy masa balik melaka krismas hr tu, buat bbq juga.. ramai2 ngan sdare mara semua..siap karaoke.. haha awak hepi.. sy pun hepi~ :):):)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. February 8, 2011 at 9:03 AM  

lydzar : xpe..nak buat cmne kan, dah tak sihat..dok umah,xde la duit terbang ke sana sini kan..hehehe..

lin : haa..mmg best! hiruk pikuk jadinye walaupun family sy xde la besar mana..wah,awak siap karok! dasat..dah jadik kenduri tu namanye kan..hehehe..yezzaa...happy selalu..baru nampak muda..hik!