Tuesday, February 08, 2011

:: Musim demam... ::

Salam semua..
Skang ni mmg musim demam kan? semalam bawak sara ke poliklinik an nisaa kat alam budiman, tgk manusia dlm tu..mak aii!! berderet! bukan budak2 aje..mak budak dan pak budak pun ramai yang tak sihat..masa aku register sara kat kaunter, adik kat kaunter tu tanye aku, sara demam eh kak? die kata, tgk muka sara pun dah tau, sbb selalunye die ceria aje, nak salam ngan budak2 kat kaunter tu, pastu terkinja2 bila nampak akuarium besar yang penuh dengan ikan kat pintu klinik tu..tapi semalam, monyokk aje..adik tu cerita lagi..semua patient yang tgh menunggu tu demam..haaaa kau! ramai gillaaaaa....

kami plan nak g makan dulu, tapi kang lewat2 kang langsung lambat pulak..so tunggu je  lah..sempat la belikan die buku mewarna, pencil color ngan roti untuk die penuhkan masa sementara nak tunggu masuk bilik doktor..jumpe doc, die kata sara demam biasa aje..die batuk, tapi doc check xde pulak la bunyi2 an dalam paru2 die..selsema pun biasa aje..tapi doc tak boleh kasik antibiotik since perut die tak berapa stabil..asyik pegang perut, sambil sebut "takit..takit"..so kami assume, yg perut die masuk angin, sbb banyak minum air aje..aku mmg takmo antibiotik pun..cukuplah ubat2 yang ada ni kan..biarlah antibodi die sendiri yang lawan..anak ibu kan kuat! heh! ha..kuar dari klinik, sebeban ubat kami dapat..hmm..mentang2 lah company bayar..sedap2 aje die kasik ubat itu ini..sabar aje lah...xpelah, janji anak ibu sihattt..

malam semalam sebelum tido, aku kasik die ubat2 tu semua..selalunye senang ya amat nak kasik ubat, tapi semalam terpaksa bersilat ngan ayah die dulu..hehehe..kelakar la anak ibu neh..so malam tadi die tido ngan aman je, tapi pkul 2 cmtu die terjaga, takmo tido sampai pkul 4..isk budak ni..aku biar kan je die main dlm bilik tu..dah kepala tak panas pun, just suam2 je..ntah pkul bape die tergolek sama ngan kami, aku pun xtau..sedar2 je, die dah berdengkur kat tepi, pastu pkul 7 die bangun semula..main2 sampaila kene hantar ke umah pengasuh..die tak sedap badan kot malam tadi kan..xleh nak tido gamaknye..aku xkisah kalau die berjaga malam, tapi tak menangis..haaa..lantak ler nakk ko nak main2..jgn buat ibu pening sudahhh..hehehe..

pagi tadi seb baik badan die dah ok sket..lega aku tau..yelah, ibu bapak mana yg tak lega bila anak die dah kembali sihat kan? takut tau anak demam ni..aku takut je kalau pengalaman lalu berulang kembali..isk, nauzubillahh..
*skang ni ibu ngan ayah sara pulak yang sakit tekak mcm nak start demam tu..aisehhh..harus terus telan panadol nampaknye niiii..

2 pengomen:

cik puan akish February 8, 2011 at 10:52 AM  

anak demam....itula perkare yg paling tak digemari!!!

kite pon asik on op demam....

pastu pegi ke dadif...=(

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. February 9, 2011 at 10:51 AM  

cik puan akish : betul la yang..tak suke sangat kalau anak demam, rela lagi ibu yg demam..huhuhhu..