Friday, January 28, 2011

:: Pentingnya minum air masak! baca ni kawan2.. ::

Salam semua..
dah lama rasenye tak update blog, yelah..2-3 hari tu mmg lama la bagi aku..banyak sbb nape aku dah lama tak update, salah satu sbbnye adalah aku tak sihat..

rabu lepas, aku wfh..dah nak pkul 5 tu  tetibe aku rasa mcm sakit sangat kat area ari2..ingat kot mende2 biasa je..tetibe pulak terasa nak terbuang air kecik..pegi toilet, tekejut yang amat..bila aku tgk air kencing tu kaler merah!! bukan sikit2 tau..merah darah tu..dan bukan jugak ade tompok2 darah tu..tapinye urine tu berwarna merah!! memula aku cool lagi..takde ape kot..tapi bila dah terasa nak kencing every 10 minutes, then everytime kat toilet tu, dok menahan sakit kat ari2 yang amat sangat, makanye aku assume ade something wrong disitu..

dah pkul 6, aku gi amik sara..aku cite kat kak lina, pengasuh sara tu..die suruh aku minum air rebusan lobak putih..haih, mana pulak nak cari lobak putih2 time2 dah nak maghrib tu? so...aku decide nak tunggu en.hubby balik, nak ajak die pi klinik..sampai kat umah, sakit menjadi2..dan jugak urine semakin pekat ngan darah! cuak gila aku..korang bayangkan laaa..toilet bowl tu merah ngan darah..aku call en.hubby..cite kat die..masa tu sakit sangat2..dah terasa mcm contraction nak bersalin pun ada..yelah, masa aku nak bersalinkan sara dulu cmni laa..rasa sakit2 kat ari2 tu terasa mcm nak terkencing, tapi bila g toilet, sikit aje yg kuar..tu pun darah je yg kuar..

en.hubby call bgtau yg die stuck dlm jem kat jalan duta..aissehh..mak tak tahan dah nihhhh..call kak lina, nak tinggalkan sara kat umah die jap, aku g klinik sendiri..menangis2 la budak tu, baru excited nak main2 ngan ibu, kene anta umah pengasuh pulak..smapai klinik, doc kasik aku cucuk sedas..sbb dah tak tahan sakit sangat..die check area pinggang aku..tapi aku tak sakit pinggang langsung..doc kata, mcm suspect batu karang, tapi kalau org yg sakit batu karang, area pinggang mesti sakit..pastu die kasik aku ubat air, utk reduce acidity of urine, dan jugak ubat tahan sakit kat ari2 tu..die suruh aku dtg balik khamis..

malam tu aku xleh tido..makan, prepare sara nak tido, sume en.hubby yg buat..die pun tak boleh nak buat apa, sbb aku sakit kat dalam..pkul 2 pagi, sakit die mencucuk2..siap en.hubby nak bawak aku pegi hospital pagi2 buta tu..tapi aku takmo..nnt la tunggu pagi..hari khamis, kami 2-2 cuti..en.hubby bawak aku ke DEMC.. doc kasik aku antibiotik, dan die kompemkan yg sebenarnye masalah aku adalah urine infection..legaaaa! tapi..still nak kene follow up laa..nnt lepas 10 hari nak kene gi semula, utk kompemkan aku xde batu karang..xpe, 10 kali datang pun aku tak kisah..bukannye aku bayar pun..hahahaa..

pagi semalam, alhamdulillah..urine kembali ke warna asal..itu yg palingg aku lega sekali..sakit sesekali datang, dan alhamdulillah harini aku xde pulak rasa sakit..lega sangat! masa sakit tu aku rasa aku nak mati dah..isk, sakit sangat laaa..agaknye mcm tu la org yg kene batu karang tu rasa..tapi kan, doc ckp sakit yg aku rasa tu adalah tanda2 batu karang tu..cume aku xde sakit pinggang aje..so, nnt tgk lah keputusannye cemana..hope xdelah sampai aku kene tahap mcm tu..hopefully tak..

so, kesimpulannye disini..wah, siap ade kesimpulan ko! haaa...minum plain water banyak2!! setiap kali aku pegi klinik, setiap org yg aku jumpe, tak penah lepas drpd nasihatkan aku utk minum air all the time, supaya dapat clearkan kat dlm2 tu..biar kerap kita ke toilet, means pertukaran air berlaku dlm badan..kita buang yg toksin, kita terima air fresh..mcm aku, aku akui mmg kurang minum air, lagi laaa air masak..jugak, aku jarang bersenam, so peluh tak kuar..so toksin2 dlm urine/badan tu terkumpul, dan disitulah boleh terjadinya infection, sampai satu tahap, ianya akan jadi crystal halus, dan itulah yang dinamakan batu karang..boleh membesarrrr sampi memenuhi buah pinggang..mcm2 boleh jadi, laluan buah pinggang tersumbat, menyebabkan buah pinggang rosak..so banyak2 kan minum air ye kawan2..

nauzubillah!!

6 pengomen:

Hezesuze January 28, 2011 at 2:45 PM  

betul tu uols tapi entah ngape weols payah beno nak minum air msak tu hehehe

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 28, 2011 at 3:07 PM  

tu laa..sama la kite kak heze oii..susah nak nak minum air masak ni haa..tapi actually minum air ape pun ok, as long as ade cecair masuk dalam badan..mcm ain mmg kurang minum, apatah lagi air masak..huhuhu..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 28, 2011 at 3:07 PM  

tu laa..sama la kite kak heze oii..susah nak nak minum air masak ni haa..tapi actually minum air ape pun ok, as long as ade cecair masuk dalam badan..mcm ain mmg kurang minum, apatah lagi air masak..huhuhu..

armouris January 29, 2011 at 4:21 PM  

lagi info tentang buah pinggang di SIHAT SELALU - Kegagalan Fungsi Buah Pinggang

Anonymous February 1, 2011 at 1:15 PM  

kak ain,
kite penah kena camni masa sekolah dulu. susah sgt nak minum air. haaa... amik. sampai ada skali tu doc kata; "either u admitted, drip air or minum air banyak2"
glup.
terus suruh mak ready 4 botol mineral. hehehe



~coffeeaddicts~

kakyong February 2, 2011 at 12:25 AM  

air masak tu memang wajib minum setiap masa.. ;)