Friday, September 03, 2010

:: Ianya satu petanda.... ::

Salam Jumaat semua..
Perasaan tak best masa nak kuar dr umah tadi rupenye ialah petanda..tapi nasib aku baik..alhamdulillah.. kalau tak,pastinye kereta aku remuk,ntah2 aku sekali ikut remuk kot..nauzubillah..ye,pagi ni aku hampirrr eksiden..

alkisahnya pagi tadi masa aku on the way nak p opis,mmg kebiasaan aku akan ikut nkve dr bukit jelutong ke kota damansara..pagi ni jalan tak sesak pun, so sume org bawak laju2..masa aku dekat2 exit subang, aku dok lane kanan sekali, join lane laju..110kmj..tapi,jarak antara kereta aku ngan kereta depan adalah jarak 1 kereta..mmg itu aku praktikkan dr dulu..

tetibe..aku nampak 4-5 bijik kereta depan aku menggelupur, dengan brek kecemasan, dengan asap busuk yg kuar dr tayar nye,tetibe je tau..aku tak tau la apa jadi kat depan sana..aku xnampak..tapi yg aku heran, tetibe kereta depan aku (waja hitam) tetibe menggelupur sama,brek mengejut, padahal kereta depan die ok lagi..aku rasa die terkejut kot..menyebabkan aku pun turut sama brek mengejut, sehabis brek tu aku tekan..kereta aku dah terhuyung hayang dah.. nak ke kiri,tak boleh..ade sebijik crv..belakang aku kereta myvi pun sama, aku nampak asap kuar dr tayar kete die..ya Allah..perasaan masa tu aku rasa nak mati dah..tapi nasib baik aku terus terpikir nak nyelit ke kiri..lantaklah ape nak jadi..korang bayangkan, ianya berlaku dalam a few seconds sahaja..

nasib baik..masa aku nyelit tu, mmg rapat gila kereta aku kat celah waja hitam ngan crv tu..crv tu perasan aku nak selamatkan diri, die pun terus nyelit ke lane ke 3..aku pun stay kat lane tengah..korang tau apa jadi kat 4-5 bijik kereta depan aku tu?haruslah cium bontot sesama sendiri..sadis betul...

aku bersyukur..xde ape yg cacat celanye, sampai opis aku bertafakur kejap..nasib baik jarak aku antara kereta depan agak jauh..nasib baik aku elak ke kiri..nasib baik..nasib baik..iskk..takut!!

so kawan2 semua..ingatlah ye..bawak kete hati2..lagi2 musim raya ni,sume nak balik kampung..xyah lah bawak laju2..ingat la keluarga dlm kereta tu..dan jugak keluarga yg menanti kat kampung..tetibe aku teringat ayat sorg minah yg tepon hotfm semalam.. :

100kmj - keluarga menanti..
120kmj - speed trap menanti..
140kmj - kubur menanti..
160kmj - malaikat maut menanti...

renung2 kan...dan selamat beramal... :)

pstt..pstt..result GA? haaa...jap g eh..aku janji harini kan?harini jugak aku tepek resultnye...tunggguuuu... :)


9 pengomen:

Jieda September 3, 2010 at 9:20 AM  

Nasib baik.beberapa hari yang lepas masa keluar dari highway saya perasan lori kat belakang bawa laju sangat sampaikan kereta saya pun dah terhoyong hayang.Nasib baik tak terbabas.Takutnya saya waktu itu.Lori tu pun satu,yang nak bawa laju sangat apasal ntah.kalau la jadi apa2 pemandu tu sudah tentunya selamat.hisshhh..ngeri bila pikir balik.

ibu_BatRiSya @wardah September 3, 2010 at 10:14 AM  

mintak dijauhkn perkara2 malang dekat2 raye ni...

lydzar September 3, 2010 at 10:25 AM  

haaaa..jgn pandu laju2 walaupon takdek kereta sgt kt jalan dah ye..rilex2 je..bos tak marah pon kan kalau lambat. masa opis ko kan flexi :)

alhamdulillah takdek pape yg terjadi td.

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. September 3, 2010 at 11:44 AM  

ya allah ainie..nasib baik la tak de apa2...syukur la..tp, org kat kl bawa keta mmg laju2 kan..saya pun pelik campur seram!.. bebaik ye..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 3, 2010 at 1:07 PM  

Jieda : huhuhu..seb baik xpape kan?dah lah lori..takutttt..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 3, 2010 at 1:08 PM  

ibi batrisya : aminnn..sama2 la kita hati2 pasni..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 3, 2010 at 1:09 PM  

lydzar : yes,betul bos aku tak marah..tapi,keje aku yg byk..tu yg agak berkejar ke opis tu.huhuhu..tapi aku rasa mcm tak laju mana aku bwk tadi..sbb aku sempat elak..eh,11o tak laju eh? ngeee...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. September 3, 2010 at 1:10 PM  

lin : tu lahh..mmg seram..lagi2 kat hiway..kalau kat jam pulak,xde nye diorg nak kasi can kalau kite nak selit ke hape..nyampah tau

SYaMiLa September 3, 2010 at 1:10 PM  

sbb tu sya tk suka bwk kete dkt2..takut benda2 ni jadi la..kalau ada jarak blh lagi selamtkan diri...:-)

seeloknya ruang antara kereta tu jaraknya blh letak sebiji lagi kereta kancil...