Thursday, July 01, 2010

:: Malang Memang Tak Berbau.. ::

Salam semua..
Sibuk betul seminggu 2 neh..byk keje nak kene disiapkan..
dengan emergency migration nye..so that nak kene test dan jugak execute test plan asap..
lagi la pulak kene buat kerja dengan sara ade kat depan mata..huh,cemana nak siap??

ahad lepas (malam) aku dapat sms dr kak aziah - pengasuh sara..die kata isnin xdapat nak jaga sara sbb anak die masuk hospital..husband die ade kat bangkok atas urusan keje, so die yg terpaksa ulang alik jaga anak kat hospital dan jugak uruskan anak yg still bersekolah rendah..so oklah, isnin aku work from home (wfh) dengan sara ade dengan aku..huh,mmg tak jadi keje la jawapnye..aku sibuk menaip..die sibuk nak tekan laptop,nak panjat sofa+meja+tangga..adehh..mmg saje je tau!

then dapat lagi sms dr kak aziah
"ain,akak mintak maaf banyak2 sbb akak rasa xdapat jaga sara dalam 2-3 hari ni..anak akak still kat hospital, doktor kata ade darah beku dalam kepala die.."

isk, seriau aku dengar..ape lah sakit anak die eh?aku sms tanye, tapi die reply pendek2 je..die sedih kot..oklah,2-3 hari..so terpaksa lah aku bekerja-dengan-sara-from-home utk few days nih..tapi..hari selasa..aku dapat sms lagi dr kak aziah
"ain,akak mintak maaf, akak rasa xdapat lagi nak jaga sara sebab anak akak kene dlm penjagaan teliti.akak harap ain paham, dan janganlah marah akak sebab bgtau ain dlm masa terdekat ni"

alamak!xdapat jaga langsung??tetibe kepala rasa berpusing..teringat balik dulu cemana susah aku nak mencari pengasuh sara dan sekarang ni aku nak kene buat perkara yg sama - mencari pengasuh baru sara! oh my god..aku ni kan,masalah betul kalau ckp pasal pengasuh sara..sensitif betul rasanya..sejak dr kisah pengasuh pertama yg banyakkk sangat masalah dulu..sampai la skang ni,asal nak cari pengasuh, mesti nak kene hati2..tgk umah die cemana..tgk org nye cemana..budak2 yg die jaga cemana..dapat kak aziah ni sangat bestlah sbb die jaga sara the only one! aku sms die semula..ckp ngan die yg takkan die taknak jaga langsung sara kan?sbb mesti semua org akan berharap yg anak die akan sihat semula dan boleh belajar semula..at that time mesti die dah boleh jaga sara semula..then die cuma ckp yg die tak boleh janji...

makanye...aku direct sms en.hubby..tanye die cemana..die kol,suggest kan aku utk anta kat pengasuh ke 2 kat area umah lama dulu..yes!aku kol akak tu..berharap sangat die available utk jaga sara utk temporary..mungkin dlm 2-3 minggu ni..malangnya..akak tu xavailable sbb die baru je start jaga baby yg baru lepas pantang..alahaii..aku kol lagi 2-3 akak yg penah aku kol dulu2 utk jaga sara..tapi semua pun xavailable..yg haku neh, dah berjurai2 air mata dah nih..isk.mmg sku sensitip pasal penjaga sara ni wehh!!

tetibe en.hubby kol..die suruh aku pegi umah kak fariza - one of my neighbour kat sini..en.hubby baik ngan husband akak ni..so aku pegi lah..actually aku kenal akak ni..die ade dtg masa birthday party sara aritu..rupenye die mmg jaga 1 budak..tapi masalah die pulak,die kene ambik anak die dan jugak kawan2 anak die dr sekolah kat bukit jelutong nun..so kereta mmg full sampai duduk 2 lapis mcm sandwich.die takmo la bawak sara dalam keadaan cmtu..tapi die ok utk jaga sara dlm mgu ni sampai ujung mgu depan..sbbnye anak die yg belajar kat UMK - Uni.Mlysia Kelantan ada kat umah bercuti skang ni..so die la yg ambik adik2 nye dr skolah..

fuh! lega dah satu perkara walaupun utk sementara..aku tgk akak ni sangat ok,umah die kemas dan cntik..dan jugak sara ade kawan..anak yg die jaga tu girl, umur 3 tahun..dan anak akak tu sendiri,sekolah rendah..so sara mesti suke..ade akak2 utk berkawan..so,hari rabu aku hantar sara utk pertama kalinya..aku nak kene masuk opis sbb ada project weekly meeting..memula die tak nangis pun..aku pulak yg sedih sbb nak kene tinggalkan sara kat umah org yg die tak kenal..tapi..aku sms akak tu,die kata sara ok je..makan, tido..main..so aku sangat lega!harini aku hantar, even aku wfh..die nangis sket memula..tapi smapai la entry ni ditaip, aku xdapat ape2 berita dr kak fariza - nama akak pengasuh sementara ni..means xde ape yg nak aku risaukan laa..

hope jugak kak fariza dpt jaga sara sampai la bebila..kalau kak aziah dah tak available nak jaga sara lagi..masalah kak fariza tu, aku rasa aku dapat atasi dengan aku wfh, dan ambik sara time lunch hour - masa die nak amik anak die laa..hopefully die setuju dengan cadangan aku ni..aminnn :)

utk kak aziah..hopefully anak die sembuh cepat..berita terbaru yg aku dpt semalam..anak die tak sedar lagi sejak hari ahad aritu,lepas operation buang darah beku.. kata kak aziah, anak die demam panas,then kuman dah naik ke kepala, menyebabkan urat kat dlm kepala die ade yg putus..aku xnak tanye lebih2,takut die sedih..kesiann..anak die yg sakit ni anak sulung, the one and only dotter yg die ada..anak2 yg lain sume laki..skang study kat UNITEN..harap akak tabah..dan harap jugak kawan2 aku kat sini dapat doakan kesihatan anak die pulih ye?InsyaAllah...


kesian anak ibu ni..pengasuh xpenah nye tetap sejak lahir..huhuhu..

2 pengomen:

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. July 1, 2010 at 5:45 PM  

kesian sara...kena pindah ye..awak tgk sara ok ke kat rmh kak fariza tu..?kalau ok and fariza nak jaga sara, takpe la jugak..dkt je dgn rmh awak kan..tapi, kalau dia tak dpt nak jaga sara, start la awak n abg din cari pengasuh baru kan..hrp nya smua dipermudah kan utk awak ye..anyway, sy kesian jugak dgn anak kak aziah tu..sbb demam je..tp boleh jadi teruk sampai mcm tu..sy la paling takut nyawa2 sy demam..mmg siang mlm berjaga2 je..tak pun, ajak mama awak dtg tlg jaga cucu kejap la...hehehehe

.: Ain Rusli :. July 1, 2010 at 6:41 PM  

tu la lin..kesian..sejak lahir sampi la umur 1tahun+ ni,dah ade 4 pengasuh!so far sy tgk okla kak fariza tu jaga..tp tula..xbole lama la pulak..xsuke la lin,nak cari2 pengasuh ni..susah..sy ni cerewet sket..

ha'ah..betul lin..sedangkan org dewasa pun boleh terkena,ini kan pulak budak kecik..sy pun risau kalau sara demam.sanggup xtido malam!ajak mama dtg?die takmo aa..skrg die tgh bz bisnes katering kat kampung..die punye suggestion,antar sara balik kg..biar die jaga..oh,no!!