Friday, February 05, 2010

:: Pengasuh baru Sara.. ::

Salam..

wah..dah lama tak update blog..hampir 2 mgu..ape la aku nih..(ketuk kepala)..byk keje sket skang ni..mcm2 kejadian sepanjang masuk februari ni..tapi pada aku yg paling menerujakan aku ialah pasal pengasuh baru sara!

yes, pengasuh sara telah pun bertukar...dulu masa dok subang suria, ade kakak tu sangat la best, sayang gile kat budak kecik ni..tapi apakan daya..aku x larat la nak ulang alik tiap pagi nak antar die ke subang suria..xde la jauh mana pun actually..tapi disebabkan jem yg teramat kat kg melayu subang tu..aku mintak jugak en.hubby utk cari pengasuh yg dekat2 ngan umah aku..tapi malangnye tak jumpe.. :( sume da penuh..means da ramai la..aku kalau bole xmau la ramai2 ni..huhuhu..mmg aku agak demand..sbb kes sara dulu kan..aku serik! dah puas2 cari..last2 aku try la jugak anta sara ke nursery kat umah aku tu..2 hari aku cuti last week utk standby kat umah..masa aku survey2 tu actually hati aku dah tak berkenan dengan nursery tu..budak2 bersepah2 kat umah tu..mmg la asingkan dr umur 2 bulan - 2 tahun tu, tapi still..ade 9 baby ngan 2 babysitter..pada aku mmg ramai..naluri keibuan aku ni mmg tak merelakan sara dok situ sebenanye!! isk! kesiannn tau..tapi yelah..aku tak salahkan pihak nursery..aku tau..mmg lumrah dok nursery, akan dikumpulkan ramai2 mcm tu kan..tapi aku x bole la tgk anak aku dok dlm keadaan mcm tu.. :(

hari pertama : sepanjang hari sara menangis..aku standby je kat umah..mmg aku tau dah mende ni akan jadi..pengasuh die ckp..die nangis je, sampaikan susu xmau minum, makan pun xmau..sudah! tghari tu aku g sana..tgk die tgh tersedu2 sorg2..korg bayangkan la..aku nak nangis..tahannn je.. kasi die susu,dari pagi die tak minum..suapkan die makan..kesian sangat sara tau..lepas tu..aku tepuk2, die tertidur..penat sangat nangis kot..then,bila die dah lena, aku balik..lebih kurang pkul 3,pengasuh kol lagi..bgtau sara xrenti nangis sejak lepas bangun tido..aku biarkan je dulu..kadang geram jugak..ambik la hati budak tu sikit kan..ni asyik nak ngadu kat aku je..tapi memikirkan tak sampai hati..aku ambik sara bawak balik..bawah mata die sampai naik biru..sbb byk sangat nangis..

hari kedua : pagi2 lagi die dah bangun..aku rasa die mcm dah tau yg aku akan hantar die ke nursery..sepanjang dlm kete die pandang je aku..sedih betul aku tgk..sorry sayang..bukan ibu nak seksa sara..ibu nak biasakan sara dengan nursery ni..isnin ibu nak g keje..

sama mcm semalam jugak..die nangis..tak renti..aku nekad..aku nk biarkan je..tapi sampai dh pkul 2 die tak minum susu and makan ape2..hati ibu mana tak risau? kang demam anak aku siapa yg susah? terus aku ambik anak aku..bawak balik..walaupun rugi rm20 sehari, tapi aku xkisah lah..aku nekad, weekend ni aku nak jugakkk cari pengasuh..walau apa jadi!

so, weekend tu aku g pusing2 ngan en.hubby cari pengasuh..even tho tgh terik tghari..tapi aku xkisah..janji dapat! pusing2 area umah aku, xde..area town house pun xde..then aku ajak en.hubby g area nusarhu..area ni mcm area elit2 sket aa..en.hubby wonder..ade ke org nak ngasuh kat area2 nih? aku yakinkan die..insyaAllah ade..kita try je pusing2..jalan punye jalan..ade 1 umah ni pintunya terbukak..ade ayat quran atas pintu umah die..so aku kompiden la nak bg salam kan..hehehe..tujuannye nak tanye die..ade tak pengasuh area2 situ..sekali tu..tuhan nak bagi jalan..wife brader ni mmg mengasuh budak..baik sangat kak zie ni..walaupun tak penah kenal, die ajaknye kami masuk umah, minum2 sume..tapi die secara jujurnya bgtau yg die tak dpat nak jaga sara..sbb skang ni die ade jaga sorg baby umur 6 bulan..die tak kompiden nak jaga 2 baby dlm satu masa..dalam hati aku, aku respect akak ni, sbb die bukan kejar duit..bukan mcm pengasuh sara yg pertama dulu..(benci!) tapi,akak ni call kan sorg kawan die..die kata akak ni tgh cari budak utk die jaga..wah!pelik nihh..huhuhu..

so aku ngan en.hubby pun pegi la umah akak yg ke 2 ni..kak aziah namanye..umah die mak aii besarnye..semi d 2 1/2 tingkat..bilik ade 7..muahaha..aku lepaskan sara, merata die pegi jelajag umah kak aziah ni..akak ni bgtau, anak die sume da besar2..ade yg dah masuk uni pun..palik kecik pun umur 6 taun..die mmg cari budak untuk diasuh,sbb die boring sorg2 while anak die g skolah..haaa..aku sukeee..tambah2 lagi die taknak ramai2..sorg cukup katanye..alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi..urusan aku dipermudahkan..so kompem ngan akak ni..kompem die nak jaga sara..lagi2 bila dipegang sara, die tepuk2 atas riba..sara boleh tertidur atas riba kak aziah! lega hati aku..tuhan je yg tau..walaupun akak ni mintak rm300..aku sikitttt pun xkisah..lagipun die volunteer nak masakkan bubur sara..tapi aku ckp kat die, aku akan bekalkan, cume kalau aku tak sempat ke..baru la aku mintak die masakkan...

hari pertama hantar sara..aku pass kan sara kat kak aziah..die tak nangis! 1 petanda baik ni..aku pegi keja tu, die nangis sket aa..tapi aku tgk akak ni pandai pujuk..yela..anak 7 org kan..huhu..then,setiap 2 jam aku sms..jawapan die..sara ok..tgh tido, tgh main or tgh makan..alahai..bestnye aku dengar..akak ni mintak kebenaran nk bawak p s.alam..aku ngn en.hubby benarkan..yg bestnye die tak nangis pun..cume ade sekali die nampak sorg kakak ni pakai tudung, dr belakang mcm aku kot..die nangis..sbb ingtkan ibu die..alahai..anak ibu..masa amik die dr kak aziah, tu tgk sara kemas sangat..dah siap mandi, wangi2, comel anak ibu nihh..mcm ni la aku suke..compare dengan keadaan anak aku masa anta nursery aritu..alahai..comot je even da mandi..

hari2 seterusnya..aku dengan senang hatinya tinggalkan sara..oh,hari pertama aritu kak aziah ckp die kurang minum susu, tapi nasi yg aku bekalkan tu habis..tapi hari2 seterusnya tu..ok je..die makan n minum susu..kiranye ok laa..hah! senang sangat hati aku..tralalala~

so..itu lah kisah sara kat nursery ngan pengasuh baru..bukan aku demand ye..tapi memandangkan sara penah ade kes sebelum ni..tu yg menyebabkan aku memilih sket utk cari pengasuh die..aku nak kan pengasuh tu bagi perhatian kat sara..kepala die kene jaga..demam die kene jaga..so, Allah perkenankan doa kami ibu ngan ayah sara utk dapat seorg pengasuh yg baik..alhamdulillah..syukur.. semoga anak ibu ni membesar dengan sihat ye sayang..ibu sayang sara!

sara baru bagun tido..

4 pengomen:

Aizura February 11, 2010 at 9:53 PM  

sara busyuk masyam jer muka baru bgn tido... :D

ummi mien February 12, 2010 at 1:37 PM  

btol. ssh hati kan nak tggl anak kita kat pengasuh. minta2 dipermudahkan olehNya.

.: Ain Rusli :. February 12, 2010 at 5:19 PM  

kak zura : hehhee..tu la pasal..monyok je muke die tu..menampakkan pp nye yg bulat..

mien : ha'ah mien..mmg aku tak yakin..mmg susah hati..tapi nk wat cemana kan..kit anak kene keje..tawakal jela..insyaAllah.. :)

mizatye November 28, 2011 at 5:37 PM  

salam,kak..sorry sy just nak tanyelahh kot2 akak ade kenal pengasuh lain2 dekat nusa rhu..sy skrg tgh cari pengasuh utk baby sy umur nak masuk 6 bln..kalau2 ade tlg bgtau ye kak..sy desperate sgt ni..pengasuh skrg dh nk pndh ujung bulan ni..nak hantar nursery mmg xsangguplah dgn umur bby yg kecik lg ni..ni no fon saye 0197357441 (yati).TQ kak ;)