Thursday, February 25, 2010

:: Alya Qaisara - 9 bulan ::

Lama jugak ibu tak update blog ni kan..dah bersawang dah..hmm..arini da 25 feb..dah 4 hari terlepas..huhuhu..lately ibu agak bz..sejak masuk department baru ni kan..ade byk mende nak kene belajar..oh,pasal tukar department ni nnt lah cite..dlm entry lain eh..

ok..kisah si dobot ibu ni..dah 9 bulan dah pun 21hb feb aritu..clap clap clapp..selamat hari jadi sayang..ibu kasik die cium pipi je on that day..nk kasik kek pun bole mkan sikit2 je..huhuhu..
ok..perkembangan si sara ni xbyk pun kalau nak compare ngan bulan lepas..so,here it goes..


perkembangan sara 9 bulan
1) makan - skang ni makan mmg dah mcm2..tapi yang paling die suke, nasi bubur makan ngan sup..tak kira la sup ayam, daging, sayur..sume die bedal..akak pengasuh pun cite..kalau masak sup,mmg byk die makan..wah!anak ibu nihh..bagus..ikan goreng pun aku kasik jugak..tapi ni mmg kene teliti aa..byk tulang,kan..bahaya..pastu buah2an sume die mkan..aku xde had kan pun..sbb time ni la die nak kenal ngn makanan2 tu sume kan..roti gardenia butterscotch paling die sume..aku cubit sikit2 kasik die..then,biskut farley rusk die masih makan..tapi skang ni 2 keping pagi dan 2 keping ptg..waduhhh..tapi..kalau tgk badan,xdela tembam pun..slim2 mcm ayahnye..huhuhu..

2) susu - masih bfeed, tapi malam sahaja..(fully) siang since die dah mkan, so aku ade jugak bekalkan EBM, tapi dlm 5-8 oz je sehari..die masih setia dengan susu anmum stage 2..air masak pun die suke..

3) berat badan - aku xsure aa..tak timbang pun lately..yelah, since da takde cucuk sampai setahun ni,aku xde la pulak bawak die g timbang..ngeh ngeh ngeh..tapi aku rasa mcm ade pertambahan laa..aritu masa 8 bulan 7.4kg..aku rasa skang ni dlm area tu gak la..or lebih sket..nnt lah aku g timbang die..

4) perkembangan -
- mulut sangat bising..bu, ayah..tapi paling ketara dengar die sebut is ayah laa..kalau kita lalu,tak ambik die,mula la mulut bebel sambil kejar kita..kalau naik kete la selalunye yg aku perasan..mulut die akan menjerit2 mcm org nyanyi..hahah..selalu jadi bahan gelak aku ngan en.hubby je la..dah pandai sebut a few words.. mcm 'dah', 'tak'.. then faham dengan apa yg kita ckp..kalau aku ckp 'jom'..die pun mula la kejar ke pintu..kalau aku tepuk bantal, die akan dtg dan baring kat bantal yg aku tepuk tu..huhuhu..suke sangat tgk perkembangan die yg ni..

- masih belum pandai merangkak maju ke depan..cume merangkak goyang2 bontot,pastu jatuh balik..aku rasalaa..sara ni tak merangkak kot..since skang ni sume mende die nak panjat.yes,tangga umah aku yg tinggi itu dah dipanjatnye..aku folo je dari belakang..laju lak tu..tekejut aku tau..mmg wekeend ni nak kene cari gate la..atas dan bawah.. azza kata try cari kat kedai perabot...sbb bole dapat murah,instead of cari kat kedai barang baby..hmm..kene cari nih..

- duduk dah tegak,tapi mcm tak berapa stabil lagi la..yela,org kata, duduknye akan stabil bila die dah merangkak..tapi selalunye die akan panjat badan aku,then pusingkan bdan die utk duduk..dah takyah tolong lagi dh..

- pantang dengar lagu..or music dr radio or tv..kepala die akan terhangguk2..isk,sape ajar ni? :D

- disamping tu..sangat suke dengar azan,ok..die bole berhenti nangis or main bila dengar azan..nnt mesti kepala tercongok je depan tv tgk azan kat tv..huhuhu..bagusss anak ibu..

oklah..tu je kot utk masa ni..alhamdulillah..so far so good..cume aku tak sabar nak nengok die dah bole menapak..cepat la berjalan,sayang..huhuhu..sabo jelah ibu nihh kan..ibu sentiasa doakan sayang ibu ni sihat tubuh badan,dijauhkan dr segala penyakit..dan sentiasa jadi penghibur ibu dan ayah..we luv u so much,syg!


ini budak suke nyanyiii..

buah hati pengarang jantung ibu dan ayah..

2 pengomen:

penahatiku83 February 27, 2010 at 10:13 PM  

aien... cepat jer besar kan... comeynya dia...

.: Ain Rusli :. March 2, 2010 at 2:44 PM  

hai..yela fiza..kejap je kan..
comey ke?mcm ibunye kot?muahahaha..