Thursday, March 04, 2010

:: Cuti - cuti Malaysia.... Melaka trip::

Dah lama dah cite ni..dah basi pun..masa cuti CNY aritu, fmly en.hubby dtg umah kami..saje la nak melawat kan..mak+abah, SIL2 sume ade lah..kecuali kak yong je yg tak dtg..hari ahad, kami ber 3, mak abah, fmly kak nyah ngan rudi pakat2 g melaka..saje jenjalan..ni kirenye gamble la..klau ada tempat menginap, kami stay,kalau xde, just balik hari je lah..dan diorg pun akan check in kat umah aku jelah..hehehe..


pagi ahad tu fmly kak nyah+abah gerak dulu..since pagi tu aku baru terhegeh2 nak ngemas2,..huhuhu..yela, last minute plan kan..dah la baju baru basuh, nak lipat sume..kami gerak dah dkt kul 11..then dpt kol dr kak nyah, bgtau yg diorg dapat family room kat hotel area banda hilir..kirenye bajet hotel je la..ok la kan..time2 cuti skolah ni..mmg aku dah agak..mesti penuh punye hotel2 ni..so,lepas lunch, terus pegi ke bilik..hotel ape namanye, aku tak ingat..tapi mmg kat tgh bandar, dekat ngan menara taming sari..


biliknya luas, ade 3 bed queen..ok sangat, kitorg g melaka bukannye nak tidur2, rilex2..kami nak jalan2! since this is the 1st time kami bawak si kecik sara ni jenjalan..i mean, yg betul2 dalam ertikata jalan2..hahaha..ape ntah ayatnye.. kitorg lepak2 dlm bilik sat..melepas kan lelah..cuaca panas..tapi pada aku, kalau nak jalan2 ni..better cuaca panas compare to hujan kan?


lepas da siap2 kasi si kecik ni makan,mandi sume, kitorg pun gerak la..jalan kaki je pegi a famosa, dataran pahlawan sume tu..hmm..sara seronok je la..since die just dok atas bahu ayah je..mmg jalan kali ni kitorg xde bawak stroller..mcm leceh la pulak kan..dahla minah ni kureng dah naik stroller..end up, ganti2 dukung la jawapnye..


kami ditengah2 banda melaka..sara asyik jerit2 je sambil jalan2 tu..seronok die..

heran die nengok beca yang colourful tu..ngan lagu2 yang dipasang..hindustan la..lagu keroncong laa..mcm2 cara diorg buat nak tarik pelanggan..but still..aku xmo la naik, sbb die pusing bukan jauh pun..tapi caj rm15..alah..sara nengok je la ye nakkk...heehehe..

ape ni ibu?? hehehe..sara kat atas meriam depan a famosa..

anak ayah!

2 org buah hati pengarang jantung ibu...

us...keluarga kecik kami..

 
pelik nengok replika binantang2 yg berlampu2 nih..

selesai melawat kawasan, siap singgah ke dataran pahlawan sampai en.hubby pun sempat rembat baju kemeja selai..kami pun gerak pulang ke hotel..nengok mak abah ngan kak nyah shopping mcm2 makanan..huhuhu..so, balik mandi then siap2 utk cari port makanan pulak..kononnye nak cari seafood..pusing2 redah je then jmpe 1 kedai ni..3 abdul..hmm..ok la jugak..tapi si sara ni tidooo je sepanjang kitorg makan..kepenatan die..sian anak ibu..huhuhu..

then, lepas makan, abg man - hubby kak nyah ajak g pantai..aku xingat ape namanye..klebang kah?yg dekat ngan eye on malaysia tu..saje lepak2 tepi pantai..nengok org mancing..


jalan ni betul2 tepi pantai..ramai org yg lepak mancing..tapi gamba2 sume gelap..huhuhu..

lama gak la kitorg lepak2..sembang2 ngan mak abah..sara je tido..ape daa anak ibu ni..dlm pkul 12 lebih baru gerak balik ke hotel..itu pun,yg laki2 sume nye turun bawah since kat tepi hotel tu ada jualan mcm uptown/downtown..aku ni, keinginan nak turun tu ada,en.hubby pun ajak..tapi sian lak kat sara nnt..so, cancel je lah..tido lagi selesaaa...hehehehe..

esok paginya..lepas check out dan sarapan..kami ke tempat jualan barang2 kraftangan..aku xsure apa nama tempat tu..dekat2 ngan hotel gak..aku pekene gak tudung saji,table runner..ape ntah lagi barang kecik2..pastu kmi ke menara taming sari..perghh..110 meter tingginya..agak gerun gak la pada mulanya..tapi seronok..sbb kita akan dibawa naik ke atas, sambil berpusing dan of course, dapat tgk satu bandar melaka..

pandangan dari bawah menara..gerun mak..hikhikhik..

dlm pelantar menara taming sari..wah,seronok si kecik nih!



tgkla aksi si kecik ni..dala nampak panties..hehehe..suke sangat die while pelantar tu naik ke atas..gerun gak la..nampak kete kami dr atas..kecikkkk je..huhuhu..
turun je dr menara tu..kami pun terus gerak ke ayer keroh..anak2 sedara tu sume nk pegi ke taman buaya katanye..adehhh..aku mcm dah agak tak larat..disebabkan cuaca panass..sara pun mcm dah gelisah..tapi dah alang2 sampai kan..so aku pun folo je la..smpai kat sana,mcm agak boring..sbb buaya nye da tak byk..pasif lak tu..langsung tak menarik perhatian anak aku..hahaha..die lagi rela tidooo..lepas g taman buaya..kami g cari port makan, then balik..plan asalnya..mak abah ngan fmly kak nyah nak balik perak malam ni jugak, tapi memandangkan kitorg da sampai lewat, so aku ajak diorg stay je malam tu dan balik esok..
kesimpulan daripada cuti2 mesia kami kali ni..sara mmg sangat happy!!dan yg best die mmg tak byk ragam..then,bolela ibu ngan ayah bawak die g cuti2 mesia lagi..insyaAllah ujung bulan 3 ni..wah..best!

4 pengomen:

azzamoro March 4, 2010 at 5:22 PM  

anak ko nih sejibik muke ko ah. aku nak buat cuti-cuti melaka la pulak pas neh..

.: Ain Rusli :. March 5, 2010 at 2:17 PM  

lah,yeke azza?tapi ramai yg kata mcm muke ayah die skang ni..dulu masa kecik2 mmg muka aku..hahaha..mata masing2 kan..
hah,selagi bole berjalan2 ni..g la za..lepas ni ko da xleh p kemana2 2 bulan! hik!

fiza March 7, 2010 at 10:17 PM  

ain... comella sara ni... kening dia cantek... sonotnya bercuti... :) hehehe

.: Ain Rusli :. March 9, 2010 at 4:09 PM  

hai fiza..alhamdulillah..tenkiu..
hehehe..