Friday, February 17, 2012

:: Zikir & Doa Penenang Hati.. ::

Salam Jumaat semua..
Nak share ngan kengkawan, zikir & jugak doa buat penenang hati yang sedang gundah gulana..boleh juga dijadikan zikir buat dendangan utk tidurkan anak2 kecil..juga sebagai amalan harian..

suka dengan suara Munif Hijjaz ni.. :)

Doa ini pula boleh diamalkan utk menenangkan hati..yelah, kadangkala pasti kita diuji oleh Allah S.W.T..betul2 menguji kesabaran dan keimanan kita..maka amalkanlah doa ini, insyaAllah hati akan jadi tenang..contoh doa yang boleh diamalkan..

Ya Allah… gantikanlah di tempat keresahan ini dengan kedamaian,
di tempat kedukaan dgn kegembiraan
dan di tempat ketakutan dgn keamanan
Ya Allah, sejukkanlah gejolak hati ini dgn salji keyakinan
dan padamkanlah bara dijiwa dgn air keimanan..
Ya Allah..buatlah mata yg tdk mahu lelap
merasa mengantuk yg memberi ketenangan,
dan letakkanlah di jiwa yg goncang ini kedamaian,
dan berilah balasan baginya
dgn kejayan yg sudah hampir

Ya Allah… halakanlah kebingungan pandangan hatiku kpd nur cahaya-MU
dan tindakan-tindakan ku yg keliru kpd jalan MU yg lurus..
dan palingkanlah org2 yg menyimpang dari jalan MU
kpd hidayah MU

Ya Allah… lenyapkanlah was-was dgn fajar cahaya kebenaran,
dan hapuskanlah jiwa yg resah dgn falak kebenaran,
dan tolaklah tipu daya syaitan dgn tentera bantuan-MU
dlm keadaan terhina…

Ya Allah,lenyapkanlah dukacita ku, hilangkanlah kesedihanku,
sembuhkanlah kesakitanku.. dan halaulah keresahan dari jiwaku…
Ya Rabb…Ya Tuhanku… Daku berlindung kpd-MU
dari rasa takut,kami bersandar dan berserah hanya kpd -MU,
Daku tdk meminta tolong melainkn kpd-Mu
Engkaulah pemelihara ku….
sebaik2 pelindung dan penolong…
Ameen YA ALLAH

sumber : islamictazkirah

harini dan semalam, hati ini betul2 xtenteram..sentiasa rasa bersedih, bermuram..dan apa yang berlaku disekeliling menyebabkan cepat betul terasa hati dan berjauh hati..terasa diri dah tak disayangi..tak dipedulikan lagi..yaAllah..jauh kan lah perasaan2 begini..mungkin juga disebabkan emosi terganggu time pregnant ni..hmm.ntah lah..sangat perlukan mereka yg betul2 memahami saat2 ini...

semoga Allah tenang kan hati hambaMu ini..dan jauhkan lah dari perkara2 yang tak diingini..amin..

1 pengomen:

Damae June 17, 2012 at 4:13 PM  

nice share, thanks :)