Tuesday, August 09, 2011

:: Pertama kali buat panggilan 999 ::

Tadi tgh syok2 melayan keje2 testing dan jugak surfing, tetibe terdengar bunyi orang menjerit2, disertai dengan bunyi api yg tgh marak..apa lagi, bingkas sy bangun dr kerusi, pegi ke arah pintu sliding belah tepi umah..tetibe nampak la api menjulang2 tinggi, tengah marak membakar lalang2 yang kering kat tepi umah kami ni..dah la angin tgh kuat waktu tu..lalang tu semua bukanlah halaman rumah  ye, tapi tepi2 umah ni, dalam kawasan pagar..sangatlah maraknya, even sy yg dok kat tepi umah ni je pun, dah terasa bahang die..terus capai tudung, wallet ngan kunci, tujuan sy nak alihkan kereta dulu.sbb kereta sy betul2 depan pagar mengadap lalang2..



ada 2 budak (sorang anak akak belakang umah ni ha, satu lagi kawan die) tgh sembur air pakai paip panjang, kalau diikutkan, tak kan boleh hilang punye lah api tu, sbb tgh marak gila..tapi budak2 ni pandai, diorg sembur tepi2 pagar tepi umah ni, dengan tujuan, api lambat marak ke tepi pagar..kalau dah marak ke tepi pagar, boleh jadi api akan sampai ke umah kami juga! tadi mmg sy dah ketar lutut dah..dah la tepi umah saya ni ada 2 bidai yg diperbuat drpd kayu..mmg senang sangatlah kalau nak terbakar tuh..then, buat pertama kalinya dalam sejarah sy menelefon panggilan kecemasan 999. panggil bomba datang..mmg dah blur dah kami waktu tuh..nak harapkan org lain, sume org bekerja..xde kat umah..

sementara tunggu bomba datang, kami bertiga dok sembur je lah api2 tu..mana yg marak tu mmg takleh wat pe lah..adik2 ni pun angkut air pakai baldi, simbah ke arah api2 yg agak marak tu..ada jugak la yg berjaya dipadamkan..dah jadi bomba bidan terjun dah tadi ni...alhamdulillah, api tak bergerak ke tepi rumah saya, sbb dah sembur area tepi2 pagar ni, so that kawasan tu dah lembab, tapi api pergi ke arah tengah pulak..hmm..kalau area situ, tu keje bomba nnt lah kan..


fuh, mmg mencabar betul rasanya..dugaan dibulan puasa..dah la tgh panas, dok angkut air..berlari sana berlari sini..tapi seb baik la ada budak ber 2 ni..kalau nak harapkan sy sorang, smpai sekarang pun mesti tak terpadam punye lah api2 tu..bak kata salah sorang budak laki ni "ada hikmahnye kita tak pegi sekolah arini, kan?" hahahaa..boleh pulak cmtu! hmm..bomba pulak, sampai ke sudah tak nampak muka, ada sorang ni call sy, die kata tak jumpe jalan..hahaah..lawak betul..padahal nye tak jauh pun dari rumah..kawasan rumah kami ni dah la senang jek nak cari..hmmm..xpelah..kami dah jadi bomba dah harini..dah selamat pun..tapi risau jugak la, takut2 ada lagi bara yg tertinggal, dengan angin kuat ni, mesti boleh berlaku semula kebakaaran..haih..hopefully ok laaa..

sewaktu entry ini ditulis, api dah makin mengecil, cume tinggal kepulan asap aje..alhamdulillah..

2 pengomen:

ummi mien August 9, 2011 at 9:32 PM  

erk...tak kan Bomba tu tak jumpa rumah terus tak datang? mesti la nk tau punca nye kan. iishh...ko kena paksa derang dtg gak suh tengok. mana le tau ada penagih dadah ke dlm semak tengah buat projek derang. tak pon terbakar sebab cuaca bahang ke. banyak kemungkinan nih.

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. August 9, 2011 at 9:43 PM  

ha, tu lah..die kata die dah pusing2 tapi xnampak pun kepulan asap ke hape..yelah, diorg dah dekat sejam baru sampai area sini..api dah padam aaa kami kerjakan..die tepon aku, die kata api dah padam kan? so rasenye tak perlulah kami ke sana lagi..muahaha..aku pun malas nak cite panjang..OK je laaaaaa..hehehe..