Tuesday, August 09, 2011

:: Jom ikut cara Wardina latih anak berpuasa ::

Salam semua..
semalam seharian saya sakit kepala..sakit yg mencucuk2 tu..ala2 migrain gitu..nak berbuka, sayang pulak..so bertahan je lah..rasa mcm nak tidoo je, tapi memikirkan keje yg banyak, so buat donno jelah..alhamdulillah, dah ptg2 sket sakit kepala dah berkurang..tup2 time nak berbuka tu, boleh pulak datang semula sakit kepala bila en.hubby call, bgtau yg die xdapat nak berbuka sesama, disebabkan die balik lambat, xmau stuck dalam jam..so die berbuka ngan kawan2 die kat bank negara nun..huhuhu..terus tak berselera nak makan..nasik satu senduk je, itu pun tak habis.. :p

bercerita pasal bukak puasa ni kan, taun ni sy mmg malas betul nak upload gambar2 makanan bukak pose..kalau taun lepas, rajin sangat sy masukkan/cerita ttg makanan berbuka..yelah, masak sendiri kan..taun ni masak lauk biasa2 aje..xpenah lagi buat mende lain selain dari masak nasik dan lauk2..means mcm laksa ke, meehoon sup ke..belum lagi..satu lagi, mood nak memasak tu agak merudum, sbb dah tak cukup tangan nak handle buat coklat tempahan sempena raya neh..hope sempat la siapkan semua sebelum balik bercuti..insyaAllah..

oh, ye..mengenai tajuk kat atas..
semalam sy terbukak satu link youtube ni, mengenai tips berpuasa bersama anak2 yang disampaikan oleh wardina..sy sempat tgk sampai abis..sbbnye berminat sangat dengan tip2 berguna dari wardina tu..antaranya..sebelum kita ajar anak2 kita berpuasa, kene ajar mereka solat dulu..sbb dalam rukun islam pun, sembahyang adalah yg kedua selepas mengucap 2 kalimah syahadah..kemudian yang ke 3 barulah berpuasa..kene tekan kan kat anak2 kepentingan solat, puasa, agar anak2 kita paham makna solat dan berpuasa tu, agar mereka lakukan dengan seikhlas hati, bukan sebab disuruh2..

kemudian, mengenai bersahur, disebabkan anak2 kecik ni tak wajib pun berpuasa, so that die berikan anak die breakfast sebelum pergi sekolah utk gantikan sahur..sy terpikir, kalau tak latih die dari bersahur, xboleh consider la berpuasa penuh kan..tapi kemudian wardina terangkan..tak perlu lah latih anak puasa start dari bersahur seperti org dewasa, sbb mereka tak diwajibkan berpuasa pun sebenarnya..so that boleh kita buat slow..sbb kesian kan,budak2 kalau sahur mcm kita, pastu puasa sepanjang hari, mesti lembik..tu yg wardina bagi anak die breakfast sebelum skolah utk gantikan sahur, then puasalah die sepanjang hari..tapi, kalau anak die mmg tak larat bila dah petang tu kan, wardina tak paksa utk teruskan puasa tu..dibenarkan utk berbuka..tapi tu lah, bila anak2 ni dah rasa nikmat berbuka puasa, mesti diorg sayang nak bukak puasa awal..yg penting, selalu congratulate them, biar mereka rasa seronok, sbb berjaya habiskan puasa...apa yg sy nampak, support dari family tu penting..tunjukkan sifat yang baik, insyaallah anak akan ikut apa yg kita buat..contohnya perbuatan2 baik dibulan ramadhan seperti bersedekah, mengaji, berdoa..dsb..best kan cara dia ni! :)

sy takdelah nak ajar sara puasa skang ni..isk, merepek la kan..maunye kurus kering budak tu kang..dah la mmg badannye cekeding aje..hehehe..tapi sy nak start ajar die solat awal2..skang ni pun, asal saya pakai je telekung, die pun dah berdiri sebelah saya..sambil ucap "Allaaahu Akbar!" alhamdulillah.. :) bila time sy berdoa, die amin kan..selesai doa, die ucap "Aminnnnn..." hehehe..

actually petang semalam, masa sy nak ambik qaisara dari rumah pengasuh, sy nampak sorang budak perempuan dalam lingkungan umur darjah 3-4 gitu, tgh makan aiskrim sambil berjalan..sy terpikir..mak ayah budak ni tak ajar anak die berpuasa kah? at least kalau tak berpuasa pun bgtau anak2, jgn makan depan orang kan..tak elok tu..melentur buluh biar dari rebungnya..hmmmm..


2 pengomen:

Anonymous August 10, 2011 at 1:43 PM  

Kak Ain,
love the video from Wardina!
thanks for sharing.




~coffeeaddicts~

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. August 10, 2011 at 1:59 PM  

Ok aida.. :) akak pun suke..boleh jadi panduan kita utk latih anak2 berpuasa nnt kan? :)