Wednesday, August 10, 2011

:: Murid mati makan juadah berbuka ::

sedihnye baca berita nehh..kesian sangat kat adik Nurdini..hajat die nak makan ABC ngan otak-otak sejak awal ramadhan tercapai, tapi ia merupakan juadah terakhir sebelum beliau meninggal dunia..puncanye, beliau keracunan makanan, cirit2 birit dan muntah2 setengah jam selepas berbuka puasa..kemudian ayah Nurdini menjumpai Nurdini dalam keadaan terlentang dalam bilik mandi, dengan mata terbeliak dan mulut berbuih..satu family die mendapat penyakit yang sama...

gambar ehsan en.google

ya Allah..kesiannye lah adik ni..kesilapan/kecuaian penjual makanan yang menjual makanan tercemar mengakibatkan beliau kehilangan nyawa..ntahlah, mereka2 ni kadang nak untung cepat, tanpa memikirkan product yg mereka jual tu berkualiti (sedap/bersih) atau tidak..sy pernah terkena, beli lauk tambahan utk berbuka (sbb tak sempat nak masak), then bila en.hubby terasa nak makan lepas balik terawikh, tgk2 kuah nye dah basi..nasib baik kami tak apa2..tapi itu lah..kalau nak diikutkan, jarak masa antara berbuka dengan lepas terawikh tu takde la lama mana..samada lauk semalam dipanaskan semula, ataupun lauk tu mungkin dah tercemar, debu, lalat dsb..haih..mende2 mcm ni tak boleh nak jangka..kita bukannye nampak makanan tu dimasak dalam keadaan yg mcmana..melain kan kalau die masak depan mata kita kan? huhuhu..

so, bila dah jadi mende2 mcm ni, sy rasa mmg wajiblah utk saya memasak utk juadah berbuka kami, esp utk si kecik tu makan..kalau boleh, kuih pun sy akan sediakan..tapi mcm mustahil la pulak kalau hari2 nak buat kuih kan..huhuhu..insyaAllah..saya cuba selagi terdaya..
apa2 pun, apa yg kita boleh buat, pilih gerai yg bersih, penjual yg kemas, insyaAllah sedikit sebanyak dapat hindarkan kita dari masalah makanan tercemar ni..

takziah buat keluarga adik Nurdini Mohamad Ali..Al Fatihah..

berita penuh disini...

7 pengomen:

Imaan09 August 10, 2011 at 12:30 PM  

ya ALLAH..kesiannya.. takut lak nk membeli.. selalu xde laa smpi menemui ajal.. org tu jual racun ke?

Diyana August 10, 2011 at 12:58 PM  

bab masak ari2 tu pun,aku pun tgh usahakan.tp tang part kuih tu, aku byk beli frozen je ain..hehe. tp yg pasti,jarang beli di param.:D

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. August 10, 2011 at 1:12 PM  

Imaan09 : kesian kan?ha, tu lah..kene berhati2 lepas ni..ni la yg paling kita takut..lagi2 nak bg makan kat anak2 kecik kita kan? rasanya adik ni meninggal sbb dah banyak sangat muntah dah cirit birit kot..xtau la nape sampai mulut berbuih tu..wallahu alam..
semoga Allah menjauhkan kita dari mende2 mcm ni..amin..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. August 10, 2011 at 1:13 PM  

donat : haa..chaiyok2 mama..ko lagi bahaya kan donat? dah la tgh peknen..kita masak sendiri, insyaAllah terjamin dari segi kebersihannye tu..oo..kuih frozen ek?haa..ok gak tu..boleh la aku cube pasni..hehehe..

naniklang August 10, 2011 at 3:08 PM  

tula..mesti ibu2 kat luar tu tros rasa nak masak je, xnak beli dah..

apalah nak dibandingkan penat memasak setengah jam, dengan nyawa anak..huhu
sedih*
apepunm alfatihah..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. August 10, 2011 at 3:13 PM  

betul3..lagi membuatkan semangat nak masak hari2 tu membuak2..hahaha..poyo disitu..tapi betul laa..nyawa ahli keluarga tu lagi penting..sian adik ni kan..

Ya ALya August 10, 2011 at 7:16 PM  

al fatihah.......