Thursday, April 07, 2011

:: Pagi2 dah spoil mood! huh! ::

Patutnye pagi2 ni, mood kene cantik..barulah best nak buat keje kan..tapi pagi ni, aku bukak je laptop, terus rasa mood merudum jatuh..sebab apa?

selalu pagi2, kat umah sebelum 8.30pagi, sebelum time keje la kan..(time keje kan 8.30 sampai 5.30 aje..hehehe..)aku akan bukak email gmail, bukak blog coklat aku utk check order atau feedback dr customer..tapi bila aku bukak blog coklat tu, tgk kat shoutmix die, ade mesej2 dari manusia yang perasan, yang tuduh aku tempek gamba coklat die kat blog aku...haihhhh..ini sudah mendatangkan kemarahan niiii...heyyy..takde masa lah aku nak menempek gamba org lain, since aku ade BANYAK sangat gambar coklat yang sampai ke harini pun banyak lagi gambar yang tak ter upload..haihh..sangat marah, OK!

tapi kan, aku mmg tak nafikan..suatu ketika dulu..ade sorg customer ni send gamba kat aku, request utk aku buat design mcm dlm gamba yang die kasik..aku tanye die gamba dr mana ni? die kata die tak ingat ambik kat mana..so that, ok lah..aku save la gamba tu kat folder gamba coklat aku..then, ntah bila aku pun tak ingat, gambar contoh tu telah ter upload kat sidebar blog aku, disebabkan aku/en.hubby kan suke tukar2 gambar kat sidebar blog tu, dan maybe telah tidak tersengaja mengupload gambar contoh tu ke sidebar..maybe sebab design die lebih kurang ngan yg aku buat kan..dan manusia ni telah claim yang gambar tu die punye, dan lagi katanye yang aku telah copy gambar die..dan mcm2 lagilah katanye..korang boleh baca sendiri lah kat shoutmix tuh..

ok, masalah nye disini..aku akui aku salah, telah ter upload gamba tu..tapi serious aku tak sengaja..kalau dipikirkan, buat apa aku nak upload gambar org lain eh? padahal punye la banyak gambar product aku sndiri, malahan lebih cantik dr product yang die buat??perlu ke aku buat semua tu??aku tak sengaja, OK! dan manusia ni patutnye tak perlulah nak letak mesej panjang berjela kat shoutmix, bukan ke menjejaskan reputasi aku kalau mcmtu? patutnye, sebagai manusia yang dah berusia (kang kata tua kang, marah pulak..) cubalah bawak berbincang cara elok..tanya elok2...dengan cara, hantar email..ni tak, terus serang dalam shoutmix..tak best la kalau mcm tu..aku sikitttt pun tak sentuh shoutmix die, malas nak besar kan perkara..aku anta email kat die, perjelaskan perkara, dan aku tukar gambar die claim die punye tu..abis cite..kan senang cmtu?

napelah manusia yang bergelar melayu suka menjatuhkan org lain? bila die buat cmni, sikit sebanyak memalukan, dan mengeffectkan bisnes aku..haih, dah ade customer aku yg email, bertanyakan masalah ni..isk, satu hal pulak nak explain..dulu penah terjadi kat aku perkara ni, tapi aku email kat adik ni, nasihat kan die elok2..sbb aku tau die budak baru dalam bisnes ni, dan takde product lagi utk die iklankan..sudahnye, die copy gambar coklat aku, dan tepek kat blog die..mmg salah, tapi aku kasik die peluang..2 minggu lepas tu, die dah ade product sendiri, dan die remove gambar aku tu..haa..salah ke nak menolong org lain? aku email budak tu elok2..xde nye nak tuduh2 ke, nak tembak die walaupun aku tau mmg die copy gambar aku..siap ade label lagi youuuu..susah ke bincang cara elok mcmni??

haih,udah ler..aku sakit hati nih..spoil mood aku pagi2 ni..dah lah..nak sambung keje..utk manusia yang tuduh2 aku tu..aku nak nasihat kan sekali lagi..len kali kalau tak mo org copy gambar awak yang awak perasan paling cantik tu, silalah letakkan LABEL nama product awak ye! ni label pun xde, sesedap hidung je awak nak claim gamba tu awak punye..haih!

11 pengomen:

cacing April 7, 2011 at 10:38 AM  

ouh sabar ibu, biasa lah manusia.. lagi2 melayu.. kompem dengki punya.. kalo org inggeris tu, dia relax je kalo gmbr dia kena copy... tapi tuk keselamatan masa hadapan, ibu taruk je backlink dia besar2...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. April 7, 2011 at 11:10 AM  

tu la cacing..marah betul ngan org cmni tau..betul tu, kalau bangsa lain, rilex aje..yang org ni, marah tak tentu pasal, sedangkan bukannye gamba die tu ade copyright die punye pun..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. April 7, 2011 at 11:10 AM  

tu la cacing..marah betul ngan org cmni tau..betul tu, kalau bangsa lain, rilex aje..yang org ni, marah tak tentu pasal, sedangkan bukannye gamba die tu ade copyright die punye pun..

zahidah dihaz April 7, 2011 at 11:14 AM  

itulah pentingnya watermark kan mama?


New Entry: <a href='http://dihaz17-foryou.blogspot.com/2011/04/sana-sini-dacing-roket-bulan.html>Sana sini | Dacing, Roket & Bulan?</a>

zahidah dihaz April 7, 2011 at 11:16 AM  

itulah pentingnya watermark kan mama?


New Entry: <a href='http://dihaz17-foryou.blogspot.com/2011/04/sana-sini-dacing-roket-bulan.html>Sana sini | Dacing, Roket & Bulan?</a>

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. April 7, 2011 at 11:37 AM  

yes zahidah..correct! akak buat watermark buruk aje kat setiap gamba tu..tapi at least kan..ade la jugak lable kat sume gamba2 tu..

Diyana April 7, 2011 at 12:16 PM  

la ciannye ko ain.hmm tkpe byk2 sabar eh?ko skrg mmg fully keje rumah eh?syiok aa cenggitu..:)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. April 7, 2011 at 12:29 PM  

ha'ah donat..tgh sabar la nih..huhuhu..takde lah full..dalam seminggu, ade la sehari ke 2 hari aku masuk ofc..selebihnye, working from home.. :) syok ke? ko lagi syok, keje half day aje?huhuhu

ummi mien April 7, 2011 at 2:05 PM  

iiee...sape la yg sgt poyo itew? macam la dia sorang choc maker dalam mesia nih. halluu...setakat design cenggitu bersepah2 la. normal la customer mintak design serupa tapi rasa lain.
ye kalu dah tak letak label tok sah dilayan. itu dah terang2 salah dia jadi tak boleh claim apa2 pon.
senang je aini ko wat entry n inform customer ko. terangkan. sekurang2nya tak de la derang suka2 nk tuduh.

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. April 7, 2011 at 2:10 PM  

kalo ko masuk dlm blog coklat aku tu, ko tau la sape di mien..tu lah, sakit hati aku menengokkan perangai nye, mcm budak2..aku malas nak besar2 kan mende ni mien..lantaklah die..rezeki aku bukannye terletak kat tangan die..

mE MysELf April 11, 2011 at 11:41 AM  

biasa la tuh awak.. kite sesame berbisness xleh gak cam tu.. lagi2 klu sesame melayu.. sabar ye, yang penting sesame la kite jadikan pe yang berlaku sebagai pelajaran yang baik untuk kite k.. gud luck too