Monday, April 04, 2011

:: Aktiviti Qaisara di waktu lapang.. ::

Salam semua..
happy monday kawan2..hahhaa..tak happy pun, sbb kembali bekerja lepas 4 hari bercuti..penat2 badan ni masih terasa..walaupun xbanyak keje dibuat masa kenduri adik ipar last week, tapi penat ler jugak melayan qaisara ni..huish, penat mengejar die ke sana ke mari..makin nakal anak dara ni tau! dengan cuaca yang tersangat ler panasss! sampaikan sara pun dah agak2 panas dah badan die malam kelmarin..haish, seb baik cepat kasik makan ubat..arini pulak, adalah agenda membasuh baju sebanyak 2 bakul, sambil menyiapkan keje2 opis..haih, dah la emergency migration pulak petang ni..seb baik setel sudah..tergendala kejap keje2 umah aku..hehehe..!

nantilah2 aku cite pasal percutian aku balik kampung tu..skang ni nak cite pasal Qaisara..dah lama tak cite pasal minah sorang ni..tak lama lagi dah nak masuk 2 tahun ni..bulan depan, tak lama aje lagi..oh, baru teringat nak order cake barney untuk die nnt..jap lagilah order..huhuhu..insyaAllah..small celebration utk sara nnt..mungkin akan order kek ngan main dish aje..yg lain2 tu, ibu akan usahakan utk buat sendiri for my lovely sara! huh..nekad ni..hahaah..

ok, berbalik pada cerita aktiviti sara kan..sejak die dah nak 2 tahun ni kan..aku tgk banyakkk sangat mende yang die belajar dan praktikkan..contohnye..aku ade belikan cd belajar number 1-10..saje nak kasik die tgk..aku tak penah push utk die belajar pun..just pasangkan cd, dan biarkan die belajar..since cd tu ade kartun2, so die suke la tgk..makanye, skang ni number 1-10 die boleh bilang dalam bahasa melayu, dan jugak english! haaa..kelakar jugak dengar die menyebut nombor tu..yang paling tak tahan, bila mengira tu, siap tunjukkan dengan jari tau..so bila sampai number 3 & 4, selalu ter hold kat situ, sbb die sibuk membetulkan jari die utk keluarkan 3 jari atau 4 jari..hahaha..lawak2..nnt lah aku upload video die mengira..internet slow, xdapat nak upload video..selain cd math tu, ade jugak cd lagu2 dalam bahasa melayu dan english, dan jugak cd binatang..so that die dapat belajar dari situ..mengenal huruf..mengenal haiwan sekeliling..everytime org dlm cd tu sebut satu perktaan, die akan ikut..tergelak je aku ngan en.hubby bila tgk gelagat die.. :)

satu lagi aktiviti kegemaran die adalah, aktiviti bermain sticker..luckily skang ni die tak pandai lagi lah nak menampal sticker ke dinding rumah..sbb aku akan belikan die buku sticker utk die tampal..selalunye, aku carikan buku aktiviti mewarna, menulis dan menampal..walaupun die tak pandai menulis, tapi aku suke cara die pegang pencil atau pencil color..mcm dah pro walaupun die cume conteng2 aje..part mewarna tu die cepat boring, tapi kalau part menampal sticker,mmg die suke..dalam buku tu ade disertakan sticker, dan sara perlu cabut sticker tu, dan cari gambar yang sama dengan sticker tu, dan tampalkan..kelakar, bila everytime die jumpe gamba yang sama, die akan jerit "yeayy!! bu, amee.." means 'sama'..so that die akan tampalkan sticker kat box yang disediakan..hmm..pada aku, menarik! sbb boleh menajamkan mata die utk kenal object yang sama, walaupun sticker berwarna, dan gambar sebenar adalah kosong dan tidak berwarna..

sebelah tangan menampal sticker, sebelah lagi pegang makanan..bagus betul anak ibu ni.. :D

khuyuk menampal sticker..sampai duduk pun tak senonoh dah ni..haih

seronok melayan aktiviti die petang2, lepas amik die dari umah pengasuh..sebelum amik die, aku dah sediakan kuih2 ataupun apa2 lah kudapan utk minum petang..bila ambik je die, sampai umah, aku bentangkan tikar kat laman umah, dan mulakan aktiviti ngan die..alhamdulillah...pada aku, aktiviti2 macam ni sangat best, sbb lagipun seharian aku tak jumpe die, kat umah pengasuh die asyik main je kan..so time2 mcm ni laa nak layan die dengan aktiviti berfaedah mcm ni kan..pada aku, dengan umur qaisara skang ni, ok lah dengan aktiviti2 mcm ni..pasni nak surf, nak carik idea, apa lagi aktiviti yang sesuai utk dipraktikkan untuk budak umur 2 taun mcmni..


2 pengomen:

Mama Zharfan April 4, 2011 at 1:29 PM  

so sweet ;) jap jer dh besar kan ;)

JOM vote MZ kalau sudi!

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. April 4, 2011 at 1:36 PM  

hehehe..betul tu kak suzie..kejap je dah besar..hehehe..