Friday, January 21, 2011

:: Sara @ Zoo Taiping ::

Salam semua.. :)
korang penah bawak anak2 pegi zoo tak? mesti seronok tgk aksi diorg bila nampak binatang2 yang selama ni diorg kenal melalui gambar je kan?muka excited lah yg pastinya..sara tak terkecuali..hari ahad lepas, masa balik drpd umah sil aritu, kami ke zoo taiping..saje jalan2..sbb masih awal lagi kan..keluar drpd umah sil pkul 12 lebih kurang..so sampai zoo taiping lebih kurang pkul 1.30pm..

actually ni 2nd time sara pegi zoo..1st time masa kami bawak die ke Lost World of Tambun waterpark (eh, aku xde pun entry kat tambun tu eh? lupe laaa..padahal dah lama, lepas raya aritu kami pegi..huhuhu..) kat tambun tu, lepas penat main2 air, kami ke pet zoo..mmg best! boleh kasik makan burung/ayam atas tapak tangan kita aje..masa ni sara agak takut2..terkejut gamaknye..tapi skang ni, sejak dah pandai sebut banyak perkataan ni, mulut die bising je la menegur sume mende yang die nampak kat zoo taiping tu..

main entrance Zoo Taiping..

train yg kami naik..

suke sangat tgk ikan yg banyak dalam kolam tu..

aksi 2 beranak..

antara binatang2 yg ada..tak amik byk gambar pun..

us..

memula sampai, kami naik train dulu..malas la nak jalan2 dulu..nnt penat..dah xde mood kan..hehee..masa naik train tu, kami dibawak keliling kawasan zoo, dengan penerangan oleh tourist guide (eh, betul ke gelaran tu?) kat sana, binatang campur..ade yg aktif waktu malam, ade yg aktif waktu siang..sbbnye kat situ, yg menariknya boleh datang waktu malam..Night Safari namanye..actually kan, dulu aku dah penah sampai sini masa aku kat UTM dulu..anjuran kelab mende ntah..lupe daa..rekreasi gamaknye..haa..kami bercamping kat bukit larut, sebelah zoo ni..then, waktu malam ada la aktiviti night walk kat night safari ni..best, boleh kenal binatang2 yg aktif waktu malam ni..

yang seronoknye..sara lah..asal nampak je binatang yg die kenal, terus ditegurnya..contoh binatang yg die kenal "gajah", "bird", "fish", "tiger", "lembu" (yg ni kelakar bila die nampak 'babi jokut' pun dipanggil nye lembu"..lantaklah..then, "kangaroo" (sebutan die 'kengyu'), "bear", "monkey"..eh,banyak lagi lah..kelakar sangat tgk muka die bila kami bawak die tgk bear, die mcm pelik..lama-lama tu baru die sebut bear, sambil tunjuk kat bear tu..agaknye die pelik, bear yang ini boleh berjalan kot..hehehe..

lepas turun drpd train, kami jalan kaki pulak..jalan2 pusing2..sara nak berjalan sendiri, tak mo org pegang, bila penat baru la sibuk nak suruh dukung atas bahu..ngade tau..aku saje plan ngan hubby bawak die p zoo, supaya kasik pendedahan kat die..dan new experience utk die..selama ni die tgk kat buku or tv aje kan..haa..skang ni tgk live, baru la die tau..korang pun nnt bila2 free, bawak la anak2 pegi zoo..tak mahal pun fee utk masuk..mcm kat zoo taiping ni just RM12 utk dewasa..best tau..yang penting, si kecik tu mesti seronok! :)

6 pengomen:

Cik Jue January 21, 2011 at 9:32 AM  

excited sara dapat tengok binatang ye...

cik puan akish January 21, 2011 at 11:14 AM  

wahhh sonot amat sara p zoo...

emmm mau bawak dadif g zoo juge la..=)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 21, 2011 at 11:19 AM  

cik jue : ha'ah..mmg excited betul die..lagi2 tgk binatang2 tu semua dpn mata die aje.. :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 21, 2011 at 11:20 AM  

cik puan akish : ha'ah, sila lah bawak dadif p tgk binatang..pasti teruja..hehehee..

Ya ALya January 21, 2011 at 12:19 PM  

ya pun nak sangat bawa sara g zoo taiping ni....zoo negara dah g terjah dah....budak2 memang suka kalau nak g zoo ni kan.....

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 21, 2011 at 2:58 PM  

ya : ha'ah, bawaklaa..syok tgk binatang2 kat situ..betul, budak2 mmg suke laaa..real depan mata kan..hehehe