Tuesday, January 18, 2011

:: Kelas Coklat di Kepala Batas dan Mee Ketam di Kuala Juru ::

Salam semua..
Nak tanye laa..korang punye aktiviti last weekend best tak? mesti ade mcm2 agenda kan? pegi jalan2 ke, masak best2 ke..tak pun, lepak2 ngan anak2 dan suami..actually itu adalah aktiviti yg paling best! betul tak? yelah, dah 5 hari bekerja, mestilah weekend adalah masa utk lepak bersama keluarga dan kawan2..

haa..nak tau apa aktiviti kami bertiga di hujung minggu lepas? kami ke utara lagi! kalini kami ke Kepala Batas, stay kat umah adik ipar kat Bertam Perdana 3..tujuannya..adalah aku diminta oleh SIL utk ajar die buat coklat..dah alang2 kami ke sana, so aku mintak die utk ajak kawan die, dan at the same time rupenye kak zura dan adlin pun nak join sama! kiranya kelas kalini adalah acara jejak kasih la jugak, since aku tak jumpe adlin sejak 8 tahun lepas! bayangkan u all..8 tahun, lepas die kawin, kami dah tak jumpe..sampai laaa sabtu lepas baru jumpe..isk, bila jumpe tu, apa lagi..sembang2 la kisah2 lama..kisah anak2 dan family..banyak sangat dah yg berubah...kalau dulu, umah lin kat bangi tu lah tempat aku lepak time cuti skolah..so aku mmg kenal setiap org dlm family member die..isk, rindu sangat!

tgklah..happy je semua..kelas, kelas juga..yg penting, enjoyyy!! :D

bersama sebahagian hasil..

bergambar bersama peserta kelas..sara pun nak sibuk sama! :)

alhamdulillah, kelas kami berjalan dengan lancar..walaupun ade kekangan dari segi peti ais yang tak berapa sejuk dan jugak cuaca di kepala batas yang sangat panas, mmg menyukarkan aku untuk habiskan kelas on time..korg bayangkan laa..coklat yang baru dikeluarkan daripada peti ais utk dikeringkan, boleh cair semula setelah beberapa minit diletakkan kat atas meja! punye la panas suhu persekitaran hari tu..mmg menggugat kesabaran jugaklah! nasib baik semua peserta begitu sabar, dan komited, jugak positif, makanya, alhamdulillah, dekat maghrib barulaaa kelas abis..usai solat maghrib, barulah peserta beredar..

hmm..pengalaman mengajar..banyak yg aku pelajari daripada kelas coklat kat bertam ni..huhuhu..apa2 pun, thanks so much pada semua peserta sbb sudi join kelas..full story kat link My Chocs For You..

malamnye pulak, lepas semua peserta beredar, aku, en.hubby,sara, SIL dan suami, serta kak zura dan abg awie pergi ke Kuala Juru untuk pekene Mee Ketam! wahhh..sangat teruja aku mendengarkan mee ketam tu..walah! bestnyeee...en.hubby makan mee ketam sementara aku pekene mee udang..walaupun udang die takde la besar mcm kat kuala sepetang, tapi die punye manisss..perghh..sampaikan kuah die pun manis rasa udang tadi tu..sedapnyaa!! ketamnye pulak sekor setengah, haaa..amik ko, terbongkang je dalam mangkuk tu..dapat jugak aku merasa en.hubby punye ketam..manis! sedapnyehh!
pasangan romantis..ahakss..kak zura dan abg awie


adik ipar..kak imah dan abg zainal..even kak imah adik ipar aku, tapi aku lagi muda..so kene la jugak panggil die 'kak'..huhuhu..


oh, mee udang dah tinggal separuh! :D separuh lagi masuk perut qaisara..die suke sangat mee udang ni, even agak pedas jugak laa..


tgk la ketam yg dok tergolek dlm mangkuk tu..bape ketul? haaa..makan sampai lebam!



lepas perut kenyang..kami beredar..aku mmg dah tak larat gila, mata mengantuk, since malam semalamnye aku yg drive daripada simpang pulai smpaila ke kepala batas..sian jugak kat hubby, die ngantuk, sbbnye dahla masa balik keje tadi jam drpd bank negara..sampai bertam dah pkul 2 lebih, sembang2 lagi..pastu 3 lebih baru nak tido..awal2 pagi tadi dah bangun, sbb nak preparekan kelas..pastu masa kelas aku duduk sesekali je..makanye, sengal la seluruh badan aku ni haa..penat woooo...tapi xpe, aku puas hati..seronok! :) hopefully kelas aku tu dapat memberi kan something yang berguna utk semua peserta ye..

haaa..berakhir sudah aktiviti kau dihari sabtu lalu..nntkan cerita utk hari ahad pulak ye.. :)

14 pengomen:

Fieza79 January 18, 2011 at 10:10 AM  

wahhh kelas masakan..best ni rasa cm nk join je...

sedap mee ketam tu..kami pun kalau rasa nk mkn juru la tmpt dia..

Diyana Zulkifli January 18, 2011 at 11:02 AM  

aku pn lm dh x gi juru mkn ketam2an itu ain..tak sempat.hehe.pdhal dkt je ngan umah aku

Hezesuze January 18, 2011 at 12:22 PM  

adeeh bila la akak ada masa nak join ur class kan hehe

ShilaShower January 18, 2011 at 12:25 PM  

uihhh, kompem balik kepala batas raya cina nih, nak kena pi cari mi ketam ni gak. tq for info makan-makan. I LIKE!

nani January 18, 2011 at 2:32 PM  

aku adalah menangis tengok ketam itu beb..
:'(

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 18, 2011 at 2:52 PM  

kak fieza : haa..boleh la pasni akak join kelas coklat ain pulak.. :) haa..akak mesti la tau tempat makan tu kan..yelah, kulim ngan juru tu xdela jauh mana.. :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 18, 2011 at 2:53 PM  

donat : betul donat, tak jauh je dr umah ko kan? haaa..apelagi weekend ni ajakla cik abg ateng ko pegi makan mee ketam kat sana..sedapppp! :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 18, 2011 at 2:54 PM  

kak heze : ohh..kakakku ini mmg sangat bz orgnye..xpe, ain paham..nnt lepas musim org kawen nnt akak joinla kelas ain..takpun, xyah join kelas..akak order je ngan ain..hahaha..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 18, 2011 at 2:55 PM  

shilashower : haaa..harusss!! pegilah, tapi sori laa..terlupa sangat nama kedai tu apa..huhuhu..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 18, 2011 at 2:55 PM  

nani : nangis lah wahai nani..hahaha..betul beb, aku pun xsangka ketamnye tergolek2 gitu dalam mangkuk tu..awwww...saje nak kasik ko lagi meraungggg..hahaha..

azzamoro January 18, 2011 at 6:46 PM  

wah ain dah jadik cikgu now. nanti aku nak menuntut ngan ko lak. tunggu anak aku besar sikit lah. now asyik nak berdukung je leceh gak nak buat coklat. hehe

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 18, 2011 at 7:01 PM  

wahaha...boleh la sket2 azza..aku pun masih menuntut jugak ni..sama2 belajar.. :)
oh, ko nak belajar coklat jugak?no hal..nnt kumpul la kawan2 kite jom belajar ramai2..baru la best.. :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. January 24, 2011 at 10:51 PM  

thanx ainie.. best sgt dpt gi klas awak.. berbaloi2! hehehe

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 25, 2011 at 9:16 AM  

lin, mmg best sbb dapat jumpe awak..dah lamaaa sangat kite tak jumpe kan? anyway, praktikkan apa yg awak belajar tau..insyaAllah, mmg laggiii berbaloi2..hehehe..