Tuesday, January 04, 2011

:: Adisi Last Jalan2 ke Utara - Cocoa Boutique

Wahahaha..cerita panjang sangat, sampai banyak edisi gitu..haa..kalini nak cite pasal lawatan kami ke Cocoa Boutique yang terletak di Jalan Bagan Jermal, Penang..kalau dah nama pun pengusaha coklat, haruslah nak kene lawat tempat buat coklat kan..nak tgk design2 diorg cemana..at least boleh tambah pengalaman dan jugak boleh gunakan idea tu utk aplikasikan kepada My Chocs For You..eceh!

kami sampai sini tanpa sesat2..alhamdulillah..berguna jugak peta penang yang en.hubby cilok daripada hotel mana ntah..hehehe..sampai2 je, xramai pun org kat sini..diorg punye salesgirl alahai, peramah nye lahai..ikut mana kami pergi..takut kami makan coklat free2 kah? huhuhu..tempat nye luas, so en.hubby lepaskan aje qaisara berlari sana sini..seronok betul die!

kat sini ada jual bermacam2 coklat..coklat pedas pun ada, sugar free, tiramisu, perasa durian, almond, mango, fruity sensation, pure strawberry..mcm2 lah! aku sempat la merasa beberapa jenis coklat..hmmm..mmg sedap! tapi......mahalnyeeee...u all bayangkan ye, coklat tiramisu yang ade beberapa bijik aje, about 250 or 500g cmtu, harga die rm40+ tapi sbb nak merasa punye pasal, so kami beli la jugak..share2 satu kereta..hehehe..coklatnye actually diperbuat daripada white choc, yang dalamnye ada almond, kemudian coklat tu di salut dengan serbuk tiramisu..mudah kan? nnt2 aku nak try jugaklah..hehehe..

tak beli pun..bergambar dengan coklat aje..mahal beb!

 then aku pergi ke section homemade chocolate..haa..ni yg menarik kan? tapi apa yg aku tgk, design die sama je mcm yg aku buat..mould yang die gunakan pun sama..cume filling die lagi pelbagai laa..termasuk durian.yang ni, katanye, fresh durian tu dibentuk bulat, dan dijadikan filling..huhuhu..tak sanggup la pulak nak membuatnye kan..tgklah musim durian nnt..mana tau tergerak hati nak mencuba coklat berintikan durian pulak..hehehe..ohhh..lupe nak bgtau..u all nak  tau x berapa harga yg diorg jual utk sebijik coklat buatan tangan ni?? RM 3.50 ok..bapak mahalnyeee..tapi bila aku tanye diorg pakai coklat ape..diorg kata bukan coklat malaysia..hmmm..no wonder.... coklat aku, yg couverture gred A pun baru rm1 je pun paling mahal..tu pun kalau beli bulk, dapat sen sen je sebijik..huhuu...mahal sungguh! tapi yelaa..diorg dah ade brand sendiri, dan jugak pakai coklat luar..so mmg la mahal kan..aku tgk pelancong rilexx je amik 2-3 kotak utk setiap section dan masukkan dlm troli..uiskkk..satu kotak mau cecah rm 50 paling murah..bestnyeee kalau dapat kedai mcm tu satu hari nnt...isk!

suasana dalam kedai..amik gamba pun senyap2 aje..sbb dalam ni tak boleh amik gamba..huhuhu..

ni lah coklat mahal yg kami beli..tapi ok lah..sedap..beberapa ketul je, rm40+..

lepas dah puas jalan2 pusing2 boutique tu, kami keluar daripada kedai, ade satu bas from thailand baru park kat depan kedai coklat ni..hmm..sume teruja nak merasa coklat nampaknye..kami? ape lagi..bergambar laa kat depan cocoa boutique tu..kenangan beb!haa..tu je lah cerita aku kat cocoa boutique ni haaa..x lama pun kat sini...

kami teruskan perjalanan ke pekan..ingat nak g padang kota, nak pekene passembor..sekali tu jalan tutup daaa...tak sanggup nak menapak jauh2..jalan ditutup sbb ade program marathon ke ape ntah..berbasikal pun ada..banyak nau program nye kat penang time kami sampai tu..ade suarasa lah..ade konsert rock apemende  tu lah..mcm2! seb baik laaa kami jumpe tempat stay..dan jalan2 masa sabtu tu x jem..tibe hari ahad jam pulak jalan..terbantut plan kami nak gi makan passembor  yg sedap - kata kak zura..hehehe.. family in laws aku pun baru sampai penang drpd umah wanchu, tapi disebabkan jalan jam, so diorg pun xboleh nak kemana..cume ke pantai je..

tapi seb baik kami sempat la jugak pegi ke komtar...park kt situ..dan jalan kaki cari jeruk..aku bukan penggemar tegar jeruk..tapi beli sikit2 la kan..bawak balik umah..org kata, tak sah kalau datang penang tak beli jeruk..huhuu..kami ke baazar org jual jeruk..tapi aku tgk..semua penjual nye adalah org ca ya nun alip..iskkk..ade sorg tu aku tgk die seluk je tangan die free2 dlm tong jeruk tu..utk kaut jeruk tu masukkan dlm bekas..iskkk..pengotoqqqqqq..en.hubby call abang ipar die, then abgman cakap jalan lagi depan,nnt ade jumpe pengusaha2 jeruk org melayu..haaa...seb baikkkk..ade beberapa kedai yg aku tgk mmg diorg buat sendiri jeruk tu..melayu..yes, kedai nye pun bersihhh je..barulah ade selera nak makan..huhuhu..

lepas jalan2 pekan, beli baju sara..baju kenangan penang kan..huhuhu..then, kami cari lunch dan balik ke umah kak zura dan abg awie..packing2 barang dan gerak2 khas menuju ke KL..ape2 pun, percutian gamble kami kalini sangat best! sbb walaupun gamble, tapi santaiii aje..ok la kan..walaupun aku sedeeyyy sbb xsempat nak makan mee udang ngan passembor..tapi xpelah, next time aku mesti sampai sini lagi..hehehe..

kak zura n abg awie..thanks so much bawak kami jalan2 ke penang ye..time kasih sbb jd tourist guide tak berbayar kami..dan time kasih jugak sbb tumpangkan kami kat umah besar u olls tu..nnt kami datang lagi eh.. :)

5 pengomen:

Hezesuze January 4, 2011 at 10:44 AM  

hope uols tak jual cekelet sampai RM3.50 sejibik ye haruss fengsan weols nanti haha

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 4, 2011 at 11:09 AM  

hahahaaha...
xde maknenye nak jual mahal2 cmtu kak heze..we ols jual murah2 je, esp utk kak heze! :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) January 4, 2011 at 6:31 PM  

lebih kurang macam kat serdang : BERYLS

ummi mien January 5, 2011 at 8:28 AM  

mahalnye coklat tuh. pelancong bole la nak borong duit depa banyak weh. hahaha

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 5, 2011 at 9:11 AM  

mama amana : yup, lebih kurang beryl's kan? :)

mien : tu la pasal mien..mahal nak mampos..huhuhu..kalau ko nak murah, beli ngan aku eh..ngeee