Wednesday, December 01, 2010

:: Qaisara @ DEMC Shah Alam ::

Salam semua..
Korang nak tau tak bebaru ni qaisara demam lagi? haishh..awatlaa antibodi anak ibu ni lemah sangat ni..tetibe je demam malam..dari tgh malam bawak ke pagi, badan die panas..kirenye panas sangat sampaikan tapak kaki pun panas gak! makanye, aku ni yg cuak tgk keadaan die cenggitu, aku sumbat je la ubat b*ntot tu..sejam kemudian, badan die ansur kebah daaa..baru la aku dapat lelapkan mata sekejap..tu pun dah nak pagi..isk, kesian nau aku menengoknye..so siangnye aku ingat nak cuti, tapi disebabkan skang ni tgh sibuk ngan testing phase, so aku kuatkan hati, hantar je die ke taska..kononnye nak half day je la kan..sekali aku kol akak taska tu, die kata sara tak demam pun? elok je dia makan, main dan tidur..hmmm...

then, isnin malam aku bawak die ke DEMC..aku tak buat appointment, just walk in aje..sbb doctor yang aku nak which is Dr. Roliza, waktu malam die full 6 - 8 mlm..tapi die still accept walk in sbb kiranye aku dtg awal jugak laa..area lepas maghrib gitu..so check la badan ape sume, masuk jumpe doc, doc pun check la satu badan die..die amik la details pasal sara..1st soalan yang die tanye..

Doc :  Time u keje, Qaisara tinggal dengan siapa?
Aku :  Nursery..
Doc : No wonder....

Hmm..mmg betul pun, doc explain kat kami yang budak2 dok kat taska mmg akan berpusing2, antara satu sama lain..mcm passing gitu kan..cara yang terbaik utk elak sara terkena jangkitan ngan budak2 lain adalah, asingkan bekas makanan..mcm sudu, mangkuk ape sume lah..tapi kalau kita pikir2 balik.let say masa die main sesama diorg tu kan boleh jangkit jugak? terbersin laa..air liur meleleh laaa..so, doc kata yg ni mmg tak boleh elak laa..cuma skang ni try to asingkan bekas makanan semua..sbb apa yg doc tgk, qaisara punye antibodi badan agak lemah..so cara yang terbaik buat masa ni, asingkan dulu makanan die ngan budak2 lain..

overall, aku lega..sbb lepas doc check sara, die kata sara is a healthy girl actually..tapi disebabkan persekitaran die, menyebabkan mudah dapat penyakit..so doc bagi die ubat utk kuatkan antibodi badan ( i guess..lupe la..) dan sample susu Pediasure utk die try..doc kata susu ni mmg selalu die kasik kat budak2 yang under weight..aduhaii..serius la kawan2..berat qaisara ringan aje lah! mmg tak sesuai dengan umur die.. :(  kecewa betul.. tapi xpelah..since skang ni aku tgk die suka susu tu, dan jugak tgk selera makan die bertambah, aku postponed dulu utk hantar die cucuk 18 bulan tu..kasi berat die tambah sket..dan dah sihat, baru la aku hantar die utk amik jab..sbb aku xnak kene bebel ngan doc Syikin kat poliklinik annisaa nnt..hik hik hik..

so total cost RM 276..mahal kan? yelah, swasta..tapi servis tip top..seb baik insuran company aku cover utk outpatient..including anak dan suami..makanye, gunakan aje lah kemudahan yg ada kan..huhuhu..hope pasni sara akan bertambah sihat laa eh..ibu lega betul bila doc kata anak ibu ni tak sakit pun..cume antibodi badan je lemah sket..

ni gamba2 die main kat paed clinic kat DEMC tu..xamik byk gambau pun, xsempat..hehehe..



p/s : utk peserta2 contest Teka Berat Qaisara, mintak maaf ye..contest masih dibuka ni..xdapat nak tutup lagi..sbb qaisara masih xpegi cucuk 18 bulan pun lagi..so harap bersabar ye semua..nnt akan aku announce kan kat sini bila aku tutup penyertaan dan jugak nnt aku listkan para pesertaa..harap bersabar ye! :)

8 pengomen:

cik puan akish December 1, 2010 at 10:57 AM  

ho alah....sian sara...saba ye mommy...ubat jgn miss yah...

neway...ai pon penah dapt sample pediasure tuh..tp harem..dadif namo langsong...reject abes2san...last2 buang gtu aje...=(

azzamoro December 1, 2010 at 11:27 AM  

now sara dah sihat lom? take careee

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 1, 2010 at 3:46 PM  

puan akish : tu lah..sian dak kecik tu kan..ubat?haruss.. :)
oo..yeke? seb baik si sara ni ok je ngan susu tu sbb rasa die ala2 enfagrow je..so boleh la die telan..xde pulak wat muka pelik masa minum tu..huhuhu

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 1, 2010 at 3:47 PM  

azza : alhamdulillah, dah sihat dah..tapi xtau la 2-3 hari lagi..tgh monitor la ni..hopefully xde la lagi demam teruk2 dah.. :(

Anonymous December 2, 2010 at 12:39 PM  

Kak Ain,
Qaisara amik jab pneumococcal x? bcos it is recommended vaccine for babies yang kena hantar p nursery. i've been postponing for Umar. huhuu.. harap2 ada masa nk p dlm bulan ni.

Get well soon, Sara!



~coffeeaddicts~

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 2, 2010 at 2:05 PM  

eyda..akak tak bawak lagi sara pi amik jab tu laa..tu la, ramai yg ckp cenggitu..insyaAllah dalam masa terdekat ni kot..aritu dah tanye kat DEMC..diorg ade provide..hope by end of this month boleh lah pi amik..

Hezesuze December 2, 2010 at 2:12 PM  

owh Qaisara demam ye..hope cepat smbuh ye

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 2, 2010 at 2:25 PM  

ha'ahlah aunty..sara demam..tapi skang ni alhamdulillah dah baik dah..hehehe..dah aktif mcm biasa..aunty doakan sara sihat selalu ye.. :)