Tuesday, November 30, 2010

:: Anony mengganas!! ::

Korang kan, kalau kat ruangan comment tu, korang letak tak word verification? aku kan, dah lama gila remove mende alah tu..aku xsuke nak letak, sbb aku tak suke kalau gi kat blog org lain, nak komen, sekali ade word verification..kalau internet laju, oklah sbb word tu terus display kat situ kan..tapi kalau internet lembab mcm siput, makanye nak tunggu word tu kuar punyalah lama! selalu kalau aku nak komen kat blog kawan2, tiba2 word tu tak kuar..makanye aku akan tekan je X kat atas nun..close page lah..malas nak tunggu...huhuhu...sama jugak kalau nak komen je, sekali kuar new page utk komen..iskk..lambat la weh..dahla internet slow..senang buat pop up aje, terus boleh komen..cepat dan pantas! :)

sbb tu aku pun malas la nak letak mende alah tu kat blog aku..nnt org lain pun malas nak komen kat blog aku..kalau skang ni, komen then submit, terus display aje..kan senang tu? tetapiiii..aku nengok skang ni kan, dengan tidak adenye word verification tu, makanye SPAM comment tu datang dengan suke hatinyeee..memula tu oklah kan..1, 2..then sampailah skang ni banyak nye lahaiiii...memula aku ignore lagi sbb die komen kat entry yg lama2 ntah page yg mana..xkisah lah kan..lantak je lah..tapi bila komen tu masuk kat entry aku yg bebaru ni, aisehhhh xleh jadi la kalau cmni kan..sakit hati aku..pulak tu, ntah ape2 la spam komen tuh..iskkk..tu laaa..blogspot dah sediakan word verification tu utk elakkan mende2 cmni berlaku la kan..tu la tujuannye..tapi aku xsukee nak letak mende alah tu sbb leceh aaaaaa...

nak letak comment moderation? lagi laaa aku malass..hehehehe..aku ni jenis xkisah..apa org nak kata, apa org nak komen, komen ajelah..yg baik, yg buruk sume aku terima aje..ape2 komen yg baik tu kita jadikan la pengajaran kan..komen yg buruk/hentam tu kita jadikan la sempadan utk jadikan kita lebih baik..eh,eh, ade ke org nak hentam blog aku..wahahaha..so far xde kan..kawan2 aku kat sini sume baik2..kih kih kih..
satu lagi pilihan yg ada ialah setkan registered user including OpenID utk comment..or user with google account..tapi...buat mereka2 yg takde google account cemana? bukannye semua pengkomen ni ade google account kan..contohnye wordpress ke kan..hmmmm..

ade sesapa yg tau cemana nak elak spam comment tu masuk dlm entry kita without letak word verification tu? aku nak blog ni mesra alam dan jugak mesra pengguna..share ye! thanks... !

cube tgk dlm minggu ni ade 2 anony spam komen kat blog aku..

sangat annoying lah!



buat sementara ni terpaksa la aku enable kan word verification..mintak maaf la kawan2 eh..mende yg aku tak suke, terpaksa aku buat jugak..yg ni untuk temp aje,nnt aku dapat solution yg lagi best, aku disable kan semula wrd verification ni.. :)

5 pengomen:

cik puan akish November 30, 2010 at 9:57 AM  

mmg saket pale otk tgk komen cenggitu!!!

Aizura November 30, 2010 at 11:25 AM  

akak nyer bkn takat spam kt komen.. kt shoutbox pun ada spam gk.. huhu.. kt komen leh la ltk verification, kalo shoutbox.. cam ner eh.. x study lg.. hihi

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 30, 2010 at 11:42 AM  

cik puan akish : betul lah wak..sakit hati nau menengoknye..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 30, 2010 at 11:43 AM  

kak zura : yeke? aisehhh..melampau betul lah..nyampah tau mereka2 neh..ade la kak, kalau kita pakai oggix.com ade verification rasenye..kalau shoutbox mmg xde

kakLuna November 30, 2010 at 8:53 PM  

mmg kedua2 nya annoying (word verification dan spammer)..tapi saya malas nak amik peduli. ada je tetamu tak diundang, delete je. kat chatbox pun sama. ban je IP dorang tu.