Monday, November 29, 2010

:: Fruit Tart.. yummeh!! ::

Sabtu lepas aku free drpd kerja2 membuat coklat..saje nak jalan2 ngan family dan jugak nak buat aktiviti masak memasak..puas dok pikir, mende apa yg aku nak masak? pikir punye pikir, tetibe teringat kan blueberry cheese tart..aduhaii..sedapnye lahai..so bila kuar cari brg umah, aku pun cari la sekali barang nak buat tart ni..adehh..tak jumpe la pulak cheese..pelik betul aku, sebesar2 giant KD tu, cheese xde?huh, xde stock kot kan..tapi xpelah, aku capai la jugak buah anggur, ngan kiwi utk plan B..hahaha..

Haa..ni lah die plan B yang aku maksudkan..

wohoho..best best..sila maafkan susunan buah yg tidak teratur tu ye..biasala..amatur wat keje..keh keh keh

best masuk peti ais..sejukkk masuk dlm tekak..

tak kisah lah xdapat blueberry cheese tart, janji dapat jugak fruit tart! ngeh ngeh ngeh..utk pengetahuan korang, aku mmg penggemar tegar tart..tak kiralah apa jua jenis tart..even tart nenas sekali pun..aku tetap suke! Tartlet lover..huhhuhu..so, tgklah hasilnye kat atas nun..serius lah korang, ni 1st time buat, menjadi dengan sedapnye, esp die punye shell ngan krim tgh die tu..maveles lah..huhuhu..

meh la aku share resepi kat sini..mana la tau korang nak try jugak..cube la weh..sangat senang dan sedap! aku buat shell die byk2 then simpan dlm tupperware..nnt nak pakai lagi, just pipe kan krim dan letak buah2 segar or canned..tak kisah lah..ikut tekak masing2..meh kita layan resepi neh..

FRUIT TART
BAHAN2 PASTRY:-


• 113 g mentega
• 75 g gula halus
• 1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
• 250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)

BAHAN2 KRIM PASTRY:-

• 300 ml susu segar
• 3 biji kuning telur
• 50 g gula halus
• 20 g tepung gandum*
• 20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
• 1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin

Cara-cara


1. UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.

2. UNTUK KRIM PASTRY:- Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim. Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang. Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.

3. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.

4. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.

5.Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan diatas redai.

6.Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.

7. Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat.
haaa...dah siap dahhh..senang je kan? cubalah!
 
* makanye, bertambah lagi lah koleksi product kat My Chocs For You pasni..insyaAllah.. :)

4 pengomen:

Aizura November 29, 2010 at 3:14 PM  

wah.. dah buat tart.. besh nyer.. akak ni dh lama berangan nk buat.. acuan pastry pun dh lama beli.. masih belum terbuat lg.. nak cari mood rajin lah weekend ni.. harap2 berjaya.. hehhe

Hezesuze November 29, 2010 at 3:31 PM  

aduaaii fruit2 nye beso2 belaka haha kenyang kalo ngap...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 29, 2010 at 3:58 PM  

kak zura : haaa..dah lama jugak teringin nak buat mende alah ni, samalah, acuan nye dah lama ade..buatnye tertangguh2..hehehe..ha, silah buat ye..pastu akak tepek la kat blog eh! :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 29, 2010 at 4:12 PM  

Hezesuze : ha'ah, mmg besar2..saiz M tu..senang sket membuatnye dan cepat siap! hehehe..