Thursday, December 02, 2010

:: Penyelesaian bagi rambut bermasalah seperti gugur & kelemumur ::

Huh, ye ye je lah tajuk aku arini..

Korang mesti ade masalah rambut kan? esp bagi yg dah ade baby..kan? kan? kan? masalah mcm rambut gugur, bercabang..kejung sume tu mmg masalah biasa la bagi org pompuan ni..mcm aku, rambut gugur adalah masalah kronik ok! sampaikan setiap hari nak kene sapu bilik, sbb ade rambut di mana2..dulu, start drpd aku sekolah rendah lagi, rambut aku adalah panjang mengurai, lurus, dan lebat..dh mmg gen mcmtu..hehehe..tapi skang ni..makin lama makin nipis pulak rambut aku tgk..

satu lagi masalah yang aku rimas adalah kelemumur..yg ni terjadi bila kepala berpeluh, berminyak, makanye kelemumur membiak dengan jayanye..(membiak? mende hidup ke?huhu..) yg aku perasan, mende alah ni makin banyak lepas aku lahirkan sara..mmg rimas oooo..so, terpaksalah basuh rambut selalu..tapi, yelah..masalah la jugak kan bagi kita yg bertudung ni bila nak basuh rambut setiap masa..kadang tu bila dah terpaksa, sarung jugakla tudung bila nak kemana2,even rambut basah..bukan ke cara mcm tu boleh menyebabkan kepala jadi kepam, berbau, rambut pun rosak? haiyaaa..mcm2 la pulak masalah kan..

dah banyak product aku cuba..dari herba2 sampailah ke chemical punye product..sume hampeh! kelemumur xdela kronik sangat, tapi yg paling teruk ialah rambut gugur..syampu jgn ckplah..sume aku bedal..kononnye luruskan rambut pakai jari lah..ape sume tuh langsung tak berkesan kat rambut aku! lagi menebalkan kelemumur adalah..ohhh..satu syampu yg aku suke, dan mmg boleh hilangkan kelemumur adalah Head & Shoulder mint ..sejukkk je bila  pakai..mmg aku pakai yg ni je sampai ke sudah..tapi, rambut gugur tetap ada... :(

satu hari tu aku tanye kat en.hubby..nak mintak kebenaran utk potong rambut kasik pendek2..huh, tak pernah2 dalam sejarah idup aku berambut pendek atas bahu tau..yelah, dah rimas dah ni..mana lah tau dengan berambut pendek masalah rambut gugur boleh selesai ke? ceh, ntah ape laa kaitannye disitu..en.hubby aku benarkan, mungkin die pun dah tak tahan tgk bini die yg dh mcm pesakit leukimia ni haa..maybe jugak dah boring tgk rambut disana sini yang menyebabkan sekali sekala die kene capai penyapu utk sapu rambut2 aku yg bersepah atas lantai..

makanye, last week kami ke Alam Sentral..kat situ kan banyak tempat utk potong rambut..time tu awal pagi jugak laa..saje jenjalan, sarapan..then terus cari kedai potong rambut..byk kedai yg tak bukak lagi time tu..jalan2 punye jalan sekali nampak De Wajah Beauty & Spa..ade provide potong rambut disitu..so masa potong tu, akak tukang potong rambut tu ckp kat aku yg rambut aku dah tersangat jarang..sampai nampak kulit kepala..whatt??? akak tu siap tunjukkan aku pakai cermin belakang..nak tunjukkan betapa kroniknye masalah keguguran rambut aku ni..wahhh..berderau darah jap..serius...takut aku nengoknye..lepas potong, akak tu offer aku barangan De Wajah utk aku try..ala..korang mesti tau kan..yg si Annahita jadik model tu..3 barang iaitu Hair Shampoo Treatment, Conditioner Treatment dan jugak Hair Tonic..disebabkan time tu dah gaji, dan jugak mmg hajat dihati nak try, makanye aku amik ke 3-3 barang tu..


harganye :
Hair Shampoo Treatment = RM 29.90 (320ml) - byk neh..pekat syampu nye..pakai sikit aje
- Sesuai utk penjagaan rambut lurus yang rosak, kering, berwarna dan perm agar lebih sihat, bermaya dan lembut. Gunakan 2 kali seminggu

Conditioner Treatment = RM13.90
- Digunakan selepas penggunaan syampu. Ia melembutkan rambut, menyihatkan kulit kepala dan mengawal rambut rapuh sambil merangsang pertumbuhan rambut. Tahap pelembab yang seimbang memudahkan rambut diurus.

Hair Tonic = RM 12.90
- Merangsang pertumbuhan rambut, mengawal kulit kepala berminyak, kegatalan kulit kepala, sambil menjadikan rambut lembut dan bersinar..

haa..korang kira lah sendiri total die..tak mahal mana kan? so, cara pemakaian die xsusah..mcm syampu ngan pakai conditioner mcm biasa..cume hair tonic tu je kene pakai hari2, walaupun xbasuh rambut..dan hasilnye???? setelah 5 hari aku pakai, alhamdulillah..xde rambut gugur..korang percaya x? mcm tipu je kan..5 hari dah nampak kesan..tapi serius la weh..selalunye kan..kalau aku raut rambut pakai jari, mesti ade sekali rambut yg gugur kat tapak tangan tu..skang ni xde! kelemumur pun xde! rambut wangi..sbb hari2 pakai tonic rambut tu..serius aku tak tipu..kalau xberhasil, takdenye lah aku nak explain bagai kat sini kan..xpasal2 je promo free gitu..

haa..sape2 yg ada masalah ngan rambut tu try la weh..mana la tau berkesan jugak..yelah, lain kepala lain la masalah dan solution die kan..tapi xsalah mencuba..and kalau xsilap aku ade trial pack utk dicube kot..kot laa..aku pun xsure..hik!


13 pengomen:

mama rifQy December 2, 2010 at 2:47 PM  

waahhhhhhhhhhh..terjawab persoalan saya!sukeeeeeeeeeeeeee..THanx yaa dear!!

az rina a.k.a jaijina December 2, 2010 at 2:57 PM  

salam..erm, mmg betul pon..rate² yg dah pas salin tu mmg ade masalah rambut gugur & kelimumur..setakat ni rina selang sehari mmg shampo..tp tatau plak dewajah ade hair tonic, kene cuba ni..

Hezesuze December 2, 2010 at 3:24 PM  

produk de wajah ke uols?? haruss cuba nie...

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 2, 2010 at 3:37 PM  

mama Iqy : hehehe..tu lah, haritu kan ain kata nak update pasal product ni..haa,ni la die..ok..selamat mencube ye!

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 2, 2010 at 3:39 PM  

azrina : betul tu ina, rambut gugur melampau nau haaa..kebetulan jumpe product ni ha, tak sangka pulak berkesan.tapi yelah, tak semua berkesan kan..no harm trying.. :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 2, 2010 at 3:39 PM  

Hezesuze : yelah wak..try lah! hehehe..

Aizura December 2, 2010 at 4:54 PM  

walaupun tak penah bersalin lagi.. tapi akak pun ada gak masalah rambut kelemumur dan gugur.. nak try jgk lah produk de wajah ni.. cam best jer.. :D

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 2, 2010 at 5:10 PM  

ha'ah kak, try lah..wangi je rambut nnt..berkesan la pulak kat kepala ain ni haa..

lydzar December 2, 2010 at 5:44 PM  

orang laki boleh cuba tak?

kang lepas bersalin dan tetiba kepala aku mengalami musim luruh, mungkin aku cuba..sekarang ni rambut tgh bersemangat..peknen la katakan

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 2, 2010 at 5:50 PM  

erk..rasenye takde masalah la lydzar..product2 mcmni sume boleh je utk org laki kan? aritu din try brand ape kenama yg Jackie Chan jadi model tu..huh, tak berkesan langsung!huhuhu..

Diyana Zulkifli December 3, 2010 at 1:12 PM  

ain.rambut aku pun teruk gugur.tp aku mmg rmbut dah pendek pun..tp produk ko beli neh,mcm menarik jg.nak try jgla.

MiSzfieLah December 6, 2010 at 2:22 PM  

isk..terus rs terpaksa try... mcm mana ni? hahahahahah

Angin Selat Melaka January 14, 2011 at 9:34 PM  

As'kum...
Di sini saya ada pertolongan khas buat para rebonder sahaja. Ia akan tolong men-'urus'-kan rambut bermasalah lps setting:

Rawatan rambut bermasalah lepas pelurusan atau rebonding

Semoga sukses. Tq.