Wednesday, December 29, 2010

:: Muffin marble gebuuuu.. ::

Semalam mama,abah, ajis,una ngan roy datang umah..tujuannye, arini abah ngan mama nak anta roy, adik bongsu aku ke MCKK..dah tingkatan 5 dah die..haih, kejap je masa berlalu..adik bongsu aku dah nak masuk form 5 dah pun..ni die balik skolah awal, sbb die pengawas, ade kursus dan jugak nnt  nak handle pendaftaran budak2 baru masuk..tu yg nak kene antar arini..

so semalam dok pikir2..nak masak ape utk minum petang? jalan2 kat blog2 resepi..tetibe terjumpe resepi Muffin Marble kat fotopages Rinnchan..aku mmg suke ngan fotopages rinnchan ni..gambar2 makanan sume cantik2..walaupun resepi die kadang tu simple je, tapi bila kita tgk gambar hasil die, mmg tertarik utk kita cube..huhuhu..contohnye mcm aku, lepas tgk2 fotopages die, mcm teringin pulak nak try muffin marble die..asalnye resepi tu daripada Mat Gebu..alah, sape tak kenal ngan mat gebu kan, blog Dapur Tanpa Sempadan die tu mmg glemer seantero dunia..ahaks! :)

semalam, lepas tgk resepinye, dok godek2 dalam gobok cari bahan2 nye semua..rupenye complete lah..sume ada..so boleh la tryy..siap ade tambah2 choc chip lagi tu haa...nak tgk hasilnye? haaa..ni diaaa..

oh,marble yang tak berapa nak jadi marble nye..gasaklah, nampak la jugak marblenye sikit2 kan..hehehee..

comel2 je muffin ni..dalam die, kek lembab..sedap!

proses penyediaan..

serius, kek ni bila kuar drpd oven, gebuuuu gitu..cantik sangat naiknye..bila dah sejuk, die jadi lembab2 gitu..mmg sedap resepi ni..tak rugi pun cube..cume aku tak reti sangat lagi nak corakkan jadi bentuk marble..tapi xkisahlah, practice makes perfect kan..lagipun, mama aku ckp..nnt dah masuk perut, hancur juge..yg penting rasenye! eh, betul jugak kan? tapi xmo la comot2 sangat..sbb rupe pun boleh menarik perhatian org kan...kalau comel, gebu, cantik, mesti akan membuatkan org tertarik nak merasa, betul x? oh, sara pun sukeee..sekali die makan, 4 ketul ko! mmg suke betul die kek ni..uiskk..panjang betul aku membebel..jom kita tgk resepi nye, in case korang nak try..lets check it out.....

Marble Muffin

BAHAN-BAHAN :


180 gm mentega
140 gm gula halus
220 gram tepung gandum
2 tsp baking powder
2 biji telur gred A
100 ml susu segar
1 tsp esen vanilla
1 tsp coklat emulco - jadikan coklat die lebih terasa

CARA-CARA:

1. Panaskan oven pada suhu 175 darjah celcius. Alas acuan muffin dengan paperliners. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula halus hingga sebati, masukkan telur dan terus memutar hingga putih dan kembang.
3. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Putar sebati.
4. Akhir sekali masukkan esen vanilla, kacau rata dan bahagikan adunan pada 2 bahagian. Satu warna asal dan satu lagi dicampur dengan coklat emulco (serbuk koko) , kacau rata.
5. Sudukan adunan kosong ke dalam muffin cup tadi, diikuti adunan coklat, isi 3/4 penuh dan lorek menggunakan tooth pick sehingga mendapat kesan marble.
6 Bakar 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas rak dawai sepenuhnya sebelum dihidangkan.

Tu je..sempoi kan? tak sampai sejam, dah siap dah muffin aku..heh, mmg puas hati lah..muffin sempoi pun, buat org tak benti makan! cubelah!

p/s : bertambahlah lagi product aku kat My Chocs For You..sesuai sangat kalau nak bagi kat tetamu sebagai doorgift..hehehe..


5 pengomen:

Hezesuze December 29, 2010 at 8:01 PM  

kalo order jek bleh kan haha

kakyong December 29, 2010 at 8:19 PM  

memang nampak sedap.. mesti cuba nanti.. ;)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 29, 2010 at 10:20 PM  

kak heze : no problem kak..bisa di aturrr... call ain eh! :)

kak yong : mmg sedap lah kak yong..gebu aje..try la nnt..mesti anak2 akak suke.. :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. January 1, 2011 at 1:25 AM  

alala ainie.. sedap nampak nye kek awak ni.. boring dah mkn yg sendiri.. haha

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. January 3, 2011 at 3:13 PM  

lin : hehehe..awak buat lagi sedap lin..tapi kalau awak nak rasa yg sy buat pulak, bgtau je la..nnt sy pos kat awak.. :)