Tuesday, December 21, 2010

:: Kemalangan bas ngeri di km 15 jalan Cameron Highlands - Simpang Pulai ::

Iskk..xtau la nak kata apa..terkejut bila tgk buletin utama malam tadi..rasenye kemalangan ni adalah antara yg terburuk kat negara kita ni..yelah, melibatkan 27 nyawa! ya Allah..korang layan video drpd hmetro online ni haa..


ni adalah senarai mangsa yang terkorban..

1. Omar Shahidan, 48, pemandu, rakyat Malaysia

2. Soontorn a/l Kian, 38, (pemandu pelancong lelaki keturunan Siam Malaysia)
3. Charcart Knagsuwan, 48, (lelaki)
4. Thanvaraj Poolsang, 36, (perempuan)
5. Nutthiya Inyyim, 50, (perempuan)
6. Poonporn poolsaene, 41, (lelaki)
7. Sumruay Swatphet, 48, (lelaki)
8. Putharee Akkrarachaw Wanont, 42, (perempuan)
9. Ponethanest Akkrarachaw Wanont, 45, (lelaki)
10. Suchanchida Chaiaueai, 40, (perempuan)
11. Sriwai Swatphet, 42, (perempuan)
12. Prinya Prassakulchai, 48, (perempuan)
13. Chutima Throukool, 25, (perempuan)
14. Thitisak Pongtanarat, 51, (lelaki)
15. Junpen Pongtanarat, 50, (perempuan)
16. Phayong Kruanjinli, 59, (lelaki)
17. Ekachai Na Bangxang, 64, (perempuan)
18. Mantana Phromduag, 51, (perempuan)
19. Rung Da (perempuan)
20. Darunee Songserm (perempuan)
21. Isariya Thiangtham, 25, (perempuan)
22. Ampaiwan Thiangtham, 50 (perempuan)
23. Malinan Mekmahaprom, 53, (perempuan)
24. Achara Wiwat, 36, (perempuan)

oh..senarai ni tak update..27 yg meninggal kan? walaupun mereka2 ni bukan rakyat negara kita, cume ade 3 org je warga tempatan, tapi still, sedih..kesian kat kuarga diorg ni semua..takziah utk mereka..





Kalau mengikut kata pemberita dalam video kat atas tu, masa kejadian .. bas yang dalam perjalanan turun dari Cameron Highlands ke Kuala Lumpur.. Ketika dilokasi .. pemandu bas dikatakan hilang kawalan dan melanggar pembahagi jalan sebelum bas terbabas ke laluan bertentangan dan terbalik di longkang. yang ni tak tau lah disebabkan jalan licin ke, bas dibawak terlalu laju ke..ataupun mungkin bas tu ade rosak kat memana..tunggu jelah polis, jkr, dan pihak2 yg berkaitan tu menyiasat perkara ni..

ape2 pun..accident2 cenggini menyebabkan aku seriau nak nak bas.....

2 pengomen:

lydzar December 21, 2010 at 11:28 AM  

bas oohhh bas...baru je cadang2 nak naik cameron bulan depan..camno ni

Hezesuze December 21, 2010 at 11:34 AM  

memang now weols takot nak naik bas..