Monday, December 27, 2010

:: Edisi jalan2 ke Utara - Perjalanan yang menyeronokkan! ::

Alhamdulillah...weekend 2 minggu lepas (entry tertangguh nii..huhuhu..), kami sekeluarga pegi jalan2 makan angin ke utara..selamat pergi dan balik..syukur! aku ngan en.hubby start cuti khamis lepas, so malam rabu tu dah bertolak balik ke teluk intan. actually hari rabu lepas adalah hari yg kelam kabut, sbb aku nak kene siapkan 16 pcs strawberry cupcakes yang kawan opis tempah, (dahla last minute nak kene pecut ke giant sbb stok buah strawberry xde!), jugak coklat couverture yang mana proses nak membuatnye agak rumit - akak opis tempah..dan juge, barang2 yang tak berkemas lagi..dan yang paling penting,sume dokumen keje aku nak kene serahkan sebelum aku pergi bercuti, sbb hari ahad tu adalah hari migration project ke production..seb baik verification boleh buat isnin..kalo tak, aku nak kene keje la jugak ahad tu, tapi WFA..ataupun 'Working From Anywhere'..hahaha..istilah aku sendiri la tu..yelah, kat mana2 je aku berada, kene la remote ke desktop server..haihh..malas! seb baik sume keje2 tu setel..cume barang2 je tak sempat nak kemas abis, sbb apa yg aku dah kemas sket2 tu, bila amik je qaisara drpd umah pengasuh, abis die kumbah semula baju2 yg aku dah masukkan dlm beg..haihh..nak kene budak nehhh..seb baik en.hubby balik je, die tolong kemas apa2 yg patut..hmmm..seb baik laaa memahami.. :p

actually 2 orang SIL aku ikut serta, tapi diorg tak cuti khamis ngan jumaat tu, so kami gerak dulu ke penang..diorg gerak hari sabtu, dan cuti sampai la isnin..so kami bawak mak (MIL) dan jugak opah ke penang..FIL taknak ikut, sbb die tak berapa sihat..pagi2 khamis tu, lepas amik opah kat Bota, kami gerak2 khas menuju ke penang, ke umah adik ipar aku kat Bertam. kami lunch kat hentian Sg Perak, beli buah2, solat dan teruskan perjalanan..cuaca hujan time tu, tapi sikit pun xganggu perjalanan kami..aku teruja tgk sawah padi yg menghijau..yelah, org jarang jumpe sawah kan..huhuhu..aku suke travel ke utara, sbb suke tgk sawah padi..uisk, cantik betul kan?

glemer, u!

i likeee...

excited budak kecik neh.. :)

uisk, kalau xsalah, die tgh nyanyi time ni..hehehe

kami sampai ke Bertam around 5 lebih..tu pun sbb tunggu adik ipar ngan husband die balik keje..sampai umah, mandi solat dan berehat..penat wooo..

esoknye, kami ke Lunas, umah makcik (wanchu) kat sana..die kurang sihat, so kami melawat laa..dah kebetulan sampai sini kan..then, lunch kat umah wanchu, lepas en.hubby solat jumaat, kami lepak2 jap sbb ujan, dah bila dah reda sket, kami gerak ke Kulim pulak..kalini cume kami bertiga, mil ngan opah stay kat umah wanchu..tujuan kami ke kulim adalah untuk pergi ke umah kak zura dan abg awie..lama dah tak jumpe mereka nih..disebabkan jumaat diorg bekerja, so kami pun xreti nak gi mana2 area kulim tu, so kami menghala ke Kulim Hi-tech tempat abg awie bekerja..tunggu die abis keje, dan terus ke umah diorg kat taman merawan. cantik dan besar sungguh umahnye..semi-d gitu..lepak2 jap..then siap2 utk mkn malam...destinasi kami adalah Puncak Mutiara di Kg Pelet..
love this pic...muah!

sara disamping pakwie dan jugak auntie zura..

my chicken chop..huish..sedap!

juadah kami..

kat Puncak Mutiara ni best, sbb segala mala daging nye adalah segar dari ladang..belakang kedai ni ada kandang kambing, lembu, dsb...masa kami datang xde la nampak binatang2 tu semua..tido kot..huhuhu..makanan2 semuanye sedap2..macam2 ada..tempatan, western..sume ada.. :)

sara la yg palingg excited..sbb kat situ banyakkk ikan koi, besar2 lak tu...cantik je berenang2 dalam kolam kat situ..siap nak masukkan kaki dalam kolam lagi..gambar xsempat nak snap, sbb sibuk nak handle budak kecik ni..kang xpasal2 masuk dlm kolam kang..huhuhu..

sambil kami makan2..actually kami berbincang pasal aktiviti keesokan harinye..nak jelajah satu pulau la kononnye kan..tetibe kan, ntah sape punye idea..nak bermalam kat penang! ohhh..mmg gamble punye percutian kalini..xtau la dapat tempat stay ke tidak..dah la cuti skolah, dengan program2 yg berlangsung kat penang tu lagi..kebarangkalian utk dapat tempat stay tu adalah sangat kurang! xpelah, nama pun gamble kan..kalau xdapat tempat nak stay, kami balik la semua ke pangkal jalan, dan check in semula kat umah kak zura ngan abg awie! hehehee..

ok, utk cuti2 kat penang, aku update di lain entry ye..! :)

6 pengomen:

Myra Jay December 27, 2010 at 10:57 AM  

Nk mai Png xhabaq kat MJ... hehe..
So akak jenjalan mana kt Png??

cik puan akish December 27, 2010 at 12:09 PM  

jln2..mamam2...mmg syiok kan qaisara.....

Fieza79 December 27, 2010 at 12:50 PM  

wahh dtg kulim tak bagitau..hehee leh jumpa2...

amboi bejalan sakan ye...sonok..!

Hezesuze December 27, 2010 at 1:11 PM  

wah meriahnye balik kampung hehe

Diyana Zulkifli December 27, 2010 at 2:08 PM  

weh ain!dekat ja tuh lunas ngan umah aku..lem kali mai ,kontek aku.leh singgah umah :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 27, 2010 at 3:25 PM  

MJ : ooo..akak xtau pulak MJ dok penang..hehhehe..kat sana akak p butterfly farm,jalan pantai ferenggi, night market, cocoa butique, eh, banyak gak laa..hehehe..

cik puan akish : betul la bonda dadif..mmg syok jenjalan and makan2 ni..hehehe..

fieza79 : aik? akak stay kulim eh? alahaii..xtau pulak..aiseh..mmg banyak rumah yg ain tak sempat singgah neh..nnt kalau g utara lagi, ain bgtau kak fieza eh.. :)

kak heze : ha'ah kak..jenjalan..syok! :D

donat : hehhee, insyaallahh donat..cuti 4 hari aje, melawat sedara mara lagi..xsempat nak jalan umah kawan2..insyaallah len kali aku p sana, aku roger hang