Monday, December 27, 2010

:: Edisi 2 Jalan2 ke Utara - Jom pi Penang! ::

Pagi2 lagi kami dah bangun..nak kemas2 baju sumbat dlm beg kecik..then, sarapan pagi - meehoon sedap yang dimasak oleh kak zura..then kami menuju ke Rope Walk, butterworth..kat sini mcm ala2 uptown, banyak la mende pelik2 yg dijual..aku ngan kak zura xde mende lain..asyik laa masuk kedai jual tudung aje..saje, nak cari shawl..huhuhu.. xde hasil pun kat sini..just beberapa helai tudung sahaja..


lepas jalan2 tgk2 barang, kami menuju puncak ke arah kepala batas utk jalan2 cari makan kat sana..haaa..tujuan kami adalah Pak Din Ikan Bakar! wuishhhh...yg ni aku mmg tak leh tahannn..lagi2 ada pulak ikan terubuk bakar! aisehh...seb baik kami sampai agak awal, so pilih meja hujung yg mana takkan ade sesapa yg mengganggu kami utk menikmati ikan bakar + daging bakar yg enakkk..hahaha..mmg la xde org nak kacau, tapi si kecik ni yg kacau ibu die makan..sebok nak main wallet ibu..haihhh..korang layan je lah gamba2 neh..


yang kiri sekali tu, daging bakar..namanye Harimau menangis..ha,xtau la ape sebab nama die cenggitu..tapi daging die lembut, manis..yg mmg sedap!!cicah pulak ngan air asam..perghh..xtau nak kata.huhuhu..

Lepas memenuhkan perut, kami terus ke jeti utk naik feri..haaa..time ni qaisara tido..ape daa..anak ibu ni, time naik feri die tido pulak..so aku pun xdapat la nak kuar dari kereta masa atas feri tuh..yelah, dok memangku budak kecik ni..aku nampak en.hubby, kak zura ngan abg awie dah sibuk posing amik gamba..oh, tak boleh jadi..terus aku kejut si qaisara..jom nak oiii..kite tgk laut! ni 1st time pengalaman si sara naik feri nehh..

sian anak ibu...still ngantuk2..tetibe nampak laut, terus excited!

korang tgklah baju aku tu, terbang2 ditiup angin, menampakkan aku seperti wanita peknen 7 bulan! oh, no!

sampai2 je sana..terus kami jalan2 arah batu feringgi..kalini misi kami, sambil jalan2 sambil usha2 hotel/resort/motel/homestay/apartment/mana2 sahaja tempat yang kami boleh stay utk malam nye..ade part sadis sket kat sini..masa kami pusing2 cari tempat stay tu, aku punye lah teruk, sampaikan boleh terlupa nk tukar diapers si sara ni..semenjak 2 menjak ni kan, waktu siang, mmg 2-3 kali tukar diapers..die banyak nau minum air + susu..so bila tghari je, diapers nye dah berat..tapi sepanjang kami cari tempat nak stay tu, sara duduk atas pangku ayah nye..tetibe, ayahnye menjerit "eh, basah! sara kencing atas ayah!!" oh, no! yes, diapers nye bocor, dan habis basah suar en.hubby dan yg paling sadis, terkena atas seat kereta kak zura!! oh,noo...sabar jelahhh..mintak maaf sangat2 la kat kak zuraa..salah aku, sbb tak tukar pampers die siap2 atas feri tadi..isk, actually aku pun mcm nak tukar kan diapers sara ke jenama lain la lepas ni..Huggies Dry tak membantu dah skang ni..will look for another brand lepas ni..nnt i bukak satu entry pasal ni yee... lepas sesi menyalin seluar, perjalanan diteruskan..sian kat en.hubby, terpaksa tukar suar pendek!dahla seluar/baju bawak sikit aje..sbb mmg plan nak stay 1 malam sahaja..huhuhu....

kami sambung perjalanan, setiap promotion yang dibuat oleh hotel/motel sume tu, kami stop dan call..tapi semuanye fully booked..mujur, masa benti kat satu trafc lite tu, aku ternampak satu number ni, dan call..org tu kata ade kosong dan boleh walk inn..terus u turn dan terjah ke Good Hope Inn kat situ..tapi, xde bilik asing2..kalau ada pun, kami akan stay di blok berasingan, dan jauh pulak tu..so kami sepakat, book bilik besar dengan 2 king bed..haaa..sumbat semua dalam tu..takat nak tido je kan..xkisah pun..jimat lagi..huhuhu..

then, lepas selesai urusan amik kunci bilik, letak barang semua, then kami teruskan agenda kami..hajatnye nak ke Penang Butterfly Farm..sara teruja tgk butterfly yg besar kat pintu masuk tu, tapi bila jumpe real butterfly yg jinak2 ni, tetibe die takut pulak..haihhh...




waa..syokla boleh pegang rama2..tapi yg aku tgk, mcm tak berapa banyak spesis...mostly spesis yg sama aje..tapi still seronok tgk rama2 yg banyak, terbang sana sini..sara pulak takut..ape daa anak ibu nehh..aku tak sure kalau nak compare yang kat kl punye dengan kat penang ni mana yg best...sbb aku penah pegi taman rama2 kat kl ni, dah lamaaa dah..masa tu aku tgh study kot..hmm...xpelah, nnt bebila nak bawak sara pi yg kat kl pulak..

next destination, kami just jalan2 tepi pantai aje..aku xsure pantai ape, tapi rasenye area batu frenggi jugak kot..hehehe..xingat lah, just stop tepi jalan dan kuar pi jalan2 tepi pantai..dah lama sebenanye kami tak ke pantai..last sara pegi pun kat kuantan aritu kot..lepak2 jap sambil makan2 + minum2..


lepas lepak2 sini..kami pun gerak2 khas menuju ke night walk..time tu diorg tgh setup gerai masing2..lebih kurang uptown jugak, tapi banyak souvenir2 utk pengunjung..aku takde la pulak sempat nak snap gamba, disebabkan mendukung qaisara yang kepenatan..ngantuk pun ada tu..yelah, tido kejap sangat siang tadi masa kat atas feri tu kan..overall aku tgk ok jugak, menarik la jugak barang2 die, esp utk pengunjung laa..mcm2 souvenir ada..aku pun sempat jugak rembat key chain utk dihadiahkan kat kawan2 kat opis..then, kitiorg cari kedai makan utk memenuhkan perut..kami makan kat mamak aje malam tu, sbb dah penat nak g memana..tapi sedih, sbb roti nan cheese aya tandoori aku tak sampai2..sekali tanye, habis sudaaa...dah lama tak makan ayam tandoori neh..takpelah, mamak memana pun ada kan..hehehe..aku tapau je kfc buat dinner aku kat bilik malam ni..

lepas makan, sambung jalan2 kat night market..makan ais krim lah..qaisara bukan main suke lagi die..tapi xlama lepas tu, ngantuk terus tido atas bahu..adehh..senget sudah bahu ibu nieh..en hubby cari suar murah2..utk dipakai esok..yelah, seluar jeans banyak bawak, tapi selai je yg dibawak ke penang ni haa..tadi siang abis kene kencing qaisara, nak pakai suar pendek, tak selesa katanye..hehehe..seb baik la jumpe suar yg die nak..then, lepas dah lenguh kaki, kami pun balik ke bilik..mandi, kemas2 apa yg patut dan zzzzz...zzzzz...penat!

esoknye, ada beberapa lagi destinasi yg menarik..nnt lah aku hapdet ye..penat dah jari ni menaip..
daaa...~



5 pengomen:

Myra Jay December 27, 2010 at 5:31 PM  

Syokkan jenjalan kt penang nie :)

Norry December 27, 2010 at 10:48 PM  

Bestnya jenjalan, norry tinggal jejak kat sini, kat shoutmix mcm tal leh je

Aizura December 28, 2010 at 8:16 AM  

wah.. sudah update cerita.. akak x sempat lg.. huhu

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. December 28, 2010 at 10:59 AM  

MJ : Yup, mmg syok! kebetulan kami mmg pencinta pantai..hehehe..tapi tu la, banyak tak sempat nak pegi..esp makan passembor..aiseh..next time dtg lagi..hehehe..

Norry : Ok norry..noted..thanks ye! :)

Kak Zura : haaa..ha'ah..tapi ade curik gamba sket eh..hehehe..akak cite la cepatt.. :D

xplorer December 28, 2010 at 6:42 PM  

lama btul saya tak makan ikan bakaq din kat kepala batas.by the way rope walk tu bukan kat sebelah stadium penang kat sebelah pulau ke?kenapa kat butteworth plak