Tuesday, November 02, 2010

:: Scotts Emulsion untuk anak anda... ::

Korang ade bagi scotts utk anak2 korang x? aku dari dulu lagi nak bagi..tapi mende alah ni kan cume utk budak setahun ke atas..so tunggulah sampai umur die setahun baru aku kasik..tapi lepas tu aku terlupa..sampailaa skang ni haa..sejak lepas umur setahun qaisara ni kerap sangat selsema dan batuk..barula teringat and hegeh nak cari kat kedai..heehehe..

actually aku punye plan dlm kepala nak cari yg perisa oren..so smpai je kat tesco, aku pun carilah..and nampak kat rak ubat2 tu..belek2 sket..dan terus amik..sekali bawak balik umah, kuarkan botol..aisehh..nape kaler die putih??sekali aku check, ORIGINAL daaa..aisehhhhhh...silap beli lahhh.. padahal dah belek tadi,ok? ape yg aku pikir time tu ntah, sampaikan tak perasan pun perisa die ape..hampeh betul..

dulu masa aku kecik2, takde lagi perisa oren ni..so abah aku dok pulun la paksa kami makan perisa plain ni..so aku dah tau la rase die cemana..punye la tak sedap! so skang ni aku pun tak gamak la nak kasik qaisara yg perisa plain ni..alahai..cemana la boleh tersilap nehh??

doa2 sket takut si qaisara ni taknak..almaklum lahaii..bau nye je pun tak menyelerakan langsung..hanyir semacamm aje.. kalau masuk tekak, dah minum air pun, still terasa kat tekak tu..eeeeeeiii..teruk kan aku ni? aku suruh en.hubby rasa pun, die taknak..bau pun dah tak boleh katanye.heheehe..aku tuang kat sudu seperti arahan, dan panggil qaisara..sekali telan, muka die berkerut..sudu ke dua, lepas die telan, siap jilat sudu ko!! terkejutttt!! die suke! seb baik lahaii..takde la membazir ibu g beli minyak ikan kod ni haaaa..

mmg comot tak hengat time ni..huhuhu

mcm anak2 sedara aku mmg refuse bila kasik scotts perisa oren, sbb pahit katanye..so diorg pun makan yg plain..isk, tekak apekah mereka2 ini..hehehe..tekak aku je kot yg tak boleh terima..org lain lekk aje.. :p

ok, kebaikan minyak ikan kod, ataupun scotts emulsion ni utk kanak-kanak :

- boleh menghalang kepada jangkitan seperti batuk dan selsema. minyak ikan kod membantu sel2 epithelial di ruang pernafasan supaya sentiasa sihat dan mengurangkan risiko jangkitan organisma dlm badan

- mengandungi vitamin2 utk pertumbuhan badan dan zat2 penting utk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yg sempurna. vitamin A adalah perlu utk pertumbuhan..ianya memainkan peranan penting utk pemeliharaan kesihatan dan kecergasan kanak-kanak dan juga org dewasa. vitamin D perlu utk petumbuhan dan pemeliharaan tulang dan gigi yg kuat. ia adalah khasiat pentin bagi pencegahan penyakit tulang lemah.

utk kanak-kanak 1- 3 tahun, cume kasik 2 sudu teh (10 ml) sekali sehari sahaja..ape pun , dos jangan terlebih ye..vitamin A dan D yg berlebihan boleh memudaratkan!!


8 pengomen:

Nigina November 2, 2010 at 11:22 AM  

tulah i pun terbeli yang original.. adam pun taknak minum .. mula 2 nak lama dia dah taknak... ingatkan nak beli perisa oren utknya

zurazari November 2, 2010 at 12:16 PM  

baru jer plan2 nak bg adam...
coz adam ni cepat sgt demam nyer..
lalalala=)
mahal tak?

Diyana Zulkifli November 2, 2010 at 12:46 PM  

weh,huhu..hanyir kan yg ori tu?camne anak ko bleh telan?haha.power tu,deria rasa die..hehe

..::daria::.. November 2, 2010 at 1:48 PM  

teringat kt semesta dulu kalau fail subjek KH kena paksa makan scotts emulsion putih tu dgn cikgu hatta..rasa dia..errghhh T_T

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. November 2, 2010 at 5:25 PM  

nigina : yeke? samalah kite kan? tapi..seb baik lah sara nak je makan yg ori tu..huhuhu..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. November 2, 2010 at 5:26 PM  

zura : ha'ah..elok sangat la tu zura..drpd kita asyik bagi ubat klinik je kat anak kan..tak mahal lah..ain beli yg kecik ni je as trial..baru 6 hengget lebih je.. :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. November 2, 2010 at 5:27 PM  

donat : tu la pasal donat oiii..mmg hanyir tak hengatt.aku pun xleh nak telan..heeheeh..ntah cemana ntah die boleh suke lak..hehehe..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. November 2, 2010 at 5:28 PM  

noma : ha'ahlah noma..tapi seb baik aku tak penah kene..aku xingat sape, tapi die kata cikgu hatta kejam sbb bg makan scotts..hahaha..