Tuesday, November 02, 2010

:: Kelas buat homemade chocolate ::

Semalam aku cuti..mmg xde langsung bukak internet..mintak mahap ye kawan2..xdapat nak bw..actually tujuan aku cuti sbb hal lain..tetibe telah bertukar arah! aku attend kelas buat coklat,ko! last minute punye plan ni..mmg xde langsung dlm plan sebelum ni..huhuhu.. tapi tu lah..mmg syok aaa..aku dah la suke mende yg kiut miut nih..walaupun ade yg agak cerewet cara pembuatannye, tapi hasil die maveles lah..kagum ngan diri sendiri!! huhuhu..

memula aku ade lah shortlist kan beberapa kelas yg agak menarik utk di attend..setelah pikir masak2 dr segi kos, location dan jugak presentation oleh tuan punye blog/fotopages..akhirnye aku telah memilih kak ayu utk jadi sifu coklat aku..lokasi nye adalah sri kembangan..memula mmg pikir..jauhnye lahai nak pegi, tapi compare ngan lain2 kelas yg kat bandar baru bangi, wangsa maju semua tu, aku rasa sri kembangan lagi dekat..mmg dekat je lah dr LDP..1st time aku sampai sini..takde sesat lak tuh..mmg senang la lokasi die tu..

kelasnye bermula dr 9 pagi sampai lah 5 petang..aku siap awal sket, almaklumlah aku sorg je pelajar ari tu..so ok la kan..bolehla kak ayu concentrate kat aje kan..hik hik..pkul 8 lebih aku dah tercongok dah kat umah kak ayu sebenanye..aku kuar umah awal, sbb takut jem..rupenye xde jem pun..so oklah..bak kata kak ayu..mula awal, boleh abis awal..

ni lah dia hasil yg aku bawak balik..coklat dengan pelbagai perisa, filling dan bentuk..heaven!

banyak mende yg aku belajar drpd basic ape itu coklat, cara pembuatan, penjagaan, cetakan, proses mewarna hinggalah kepada packaging..sangat seronok ok! kak ayu pulak jenis yg tak kedekut ilmu..siap bagi tips2 bagai..enjoy betul belajar ngan die ni..yg paling seronok, berpuluh2 coklat dengan pelbagai jenis dan rasa, dapat aku bawak balik utk en.hubby..huhuu..die mmg hantu coklat..so tak salah lah aku pilih kelas buat coklat neh..

see? cantik kan chocolate oreo neh..dlm die ade biskut oreo yg rangup!

lollychoc pelbagai perisa dan bentuk..sesuai utk kanak2.. :)

alhamdulillah..bertambah lagi lah ilmu aku pasal masak memasak ni..nak aku pulak bukak kelas?? oh..nnt lah dulu..kasik aku amik order, practice dulu ape aku dah belajar ni kan..nnt rasa dah mahir sket, insyaAllah..nnt aku bukak kelas buat coklat pulak..

kawan2, sesiapa yg nak mencuba coklat yg aku buat ni, silalah emel kat aku ain.rusli@gmail.com ataupun call je direct, 019-2992844..manalah tau kot2 korang nak rasa kan..tak kira utk ape jua function, aku sedia terima tempahan..ecehhh..buat masa ni xde blog khas lagi lah..nnt aku dah buat, aku war war kan kat sini, ok? :)
pagi tadi adik aku bawak coklat2 tu ke tempat keje die..dan tadi die sms aku.."angah, ade order banyak nehh..ade yg nak buat utk hantaran, utk majlis cukur jambul, utk door gift..bla..bla..bla.."

oh, bukankah itu rezeki namanye? syukur, alhamdulillah....

3 pengomen:

Aizura November 2, 2010 at 8:57 PM  

wah!! ain dah maju setapak lagi.. Alhamdulillah.. best nyer.. nanti leh akak g belajar kat ain lak.. :D

Aleyn November 4, 2010 at 12:03 AM  

Wah...menjadi...sumer pun nampak menyelerakan...

BTW, sudi2lah join contest I yer..hehe

Anonymous November 29, 2010 at 11:57 PM  

Danke sehr an den Webmaster.

Gruss Nanna