Thursday, November 04, 2010

:: Bila angan-angan dah pun jadi kenyataan.. ::

Salam kawan-kawan...
2-3 harini aku dah jarang update blog..bukan tak mau ye..update blog adalah mende yg mesti dalam aktiviti harian aku..tapi, disebabkan si qaisara sepanjang minggu ni tak anta ke taska, makanye keje aku adalah melayan die je lah..seb baik la keje opis tgh tak byk..so boleh lagi lah aku melayan karenah die yg macam2 itu...dahla makin menguji keimanan dan kesabaran! huhuhu..lagi pulak internet yg lembap ni membuatkan aktiviti blogging dan blogwalking aku terbatas! menyampah tau!

sebab qaisara tidak dihantar ke taska? ari ahad aritu dapat sms drpd owner taska yg mak die tgh nazak, dan die terpaksa balik ke kampung..so masa aku attend kelas buat chocolate tu, sara aku tumpangkan kejap kat kak aziah, baby sitter die dulu, sebelum die masuk taska aritu..ingat kisah yg anak die sakit tu? aku malas nak cari entry tu utk link kan kat sini..mengejar masa ni..sbb qaisara tgh tido..so,masa dapat berita tu, aku terus call kak aziah, tanye die boleh tak aku tumpangkan die? seb baik die sanggup..walaupun anak die tak sihat, tapi anak die tu dah boleh berjalan sendiri pakai tongkat..kirenye dah boleh berdikari la sikit2 kan..
then, isnin dan selasa taska tutup, tetibe ari rabu pulak mak mertua akak owner taska tu pulak meninggal..innalillah..makanye terus la ditutup sampai la ke hari ini..

mcm aku, oklah..aku boleh la working from home..kalau parents budak2 lain tu cemana la agaknye kan?

ok, berbalik pada kisah aku nak cite sebenanye..
dulu kan..aku selalu berangan2 nak jadi businesswoman..tapi kalau boleh, product tu biarlah product aku sendiri..means aku yg buat sendiri mende alah  tu..dari dulu lagi lah aku angan2..mcm2 aku nak buat..itu ini..tapi boleh dikatakan tak berapa nak menjadi..mungkin aku tak berapa minat sebenanye kot..buat MLM sume tu..iskk..fail la beb..tu pasal aku kalau boleh nak ada product sendiri...tak kisah la..jahit menjahit ke, masak memasak ke..

bila lama2 tu..aku nengok mama aku boleh berjaya dalam catering masak memasak ape sume tu..syok jugak lah..tapi kalau aku nak buat mcm die, hampeh la..aku ni periuk besar pun xde..kuali besar pun ntah kemana..nak wat catering cemana kan? nak kene ade modal tinggi lak tu..makanye, aku try la wat cookies, biskut, dan try la jual kat kawan2..oh, dulu aku penah jual kek lapis asam manis, dan ramai yg order utk wat hantaran..mmg kencang gak lah bisnes time tu..masa tu aku wat praktikal rasenye..baru abis study..then, lama2 bz ngan keje, terbantut gak la bisnes aku tu..disebabkan tak larat nak amik order..tak terbuat nnt..

so skang ni barulah aku hegeh semula nak aktifkan diri dengan berbisnes..yes, masih product aku..aku mula kan dengan cookies mcm yg aku iklan kan tu..alhamdulillah..sambutan die menggalakkan la..tapi bukan drpd kawan2 alam maya ni, tapi dprd kawan2 punye recommend...alhamdulillah..berpuluh2 balang cookies aku kene buat..ha, amik ko! nak sangat kan? so skang ni baru 5 dah sampai ke tangan customer..yg lain2 bakal menyusul..termasuk esok pagi aku kene antar kat beberapa area KL..

then, lepas aku attend kelas buat chocolate aritu, adik aku pulak bawak rezeki, bila die bawak sume coklat2 yg aku buat tu ke tempat keje..makanye, berpuluh2 order mintak aku buatkan coklat bermacam perisa dan bentuk..wah, teruja tau! next week, aku ada tempahan utk siapkan lollychoc utk majlis cukur jambul..akak tu ade mintak aku buatkan sekali kek muffin, tapi aku mcm malas nak sentuh oven lagi dah, makanye aku suggestkan aku akan buatkan coklat..xtau la die setuju ke tak..tunggu adik aku balik keje petang ni, nnt die bawak list of orders, katanye..disebabkan order nak kene siapkan mgu depan,tu yg semalam aku terpaksa angkut si qaisara ni pegi cari bahan nak buat chocs..dengan mould ape sume..yelah, 1st time kan..haruslah kene sediakan semua..yg paling aku teruja, ade yg percayakan aku utk  buatkan coklat hantaran sempena majlis perkahwinan die..aiseh..aku takut sket, tapi aku cubaa..insyaallahh..aku akan buat yg terbaikkk!! :)

haa..tu la kisah aku, impian dan angan2 skang ni dah jadi kenyataan..bak kata adik aku..siapla ko angah..silap2 kaki pun kene bekerja sekali nnt..means, tak cukup tangan la nak siapkan sume orders..huhuhu..moga Allah permudahkan...yg paling penting, restu drpd en.hubby penguat semangat aku..ape2 pun..syukur..Tuhan makbulkan permintaan aku yg satu ini..semoga bisnes aku berjaya! aminnn.. :)

5 pengomen:

Y@nty November 4, 2010 at 4:01 PM  

yeah ain, semoga berjaya! nanti cik apa nak oder utk raya haji ni! hihi

bz2 pun jgn lupa join contest cik apa ya! ahaa~ suka mak!



okies! dadadididuuduusss

fyh November 4, 2010 at 5:55 PM  

it's great to know that you are in the track! welcome to the club,ain :)
believe me,this area will put you much in heaven. sweat and tears will be your routine but at the end you will be proud of yourself.

wishing you best of luck. sape tau in future, we'll be partners.

lynnlyana November 5, 2010 at 12:21 PM  

good luck ain!! chayook!chayook!! :)

haszuraidah ishak November 7, 2010 at 7:43 AM  

wahh..bestnyer dah bergelar bizzwoman yang berjaya..tahniah ain..

ade entry utk ain..

http://myapeapeaje.blogspot.com/2010/11/mengenai-belle-of-month.html

dan ain ditag utk ga

http://myapeapeaje.blogspot.com/2010/11/sape-nak-hadiah-free-dari-paris.html

ummi mien November 9, 2010 at 8:03 AM  

gud luck ainie. untung la org tgn kreatif mcm ko. aku ni tgn keras. tak de seni langsung. ehehhe...aku pon minat wat bisnes2 ni tp buat masa skang maseh mencari apa yg aku minat. kata org kalu kita buat apa yg kita minat insya-Allah berhasil kan? wish u all da best my fren.