Thursday, November 11, 2010

:: Qaisara demam.. ::

Sedih ok..tgk keadaan die yg lemau je..kebelakangan ni kesihatan die asyik la tak menentu..drpd chicken pox aritu, pastu bawak ke selsema, batuk..dan semalam pulak, start demam..pagi masa anta ke nursery semalam, mmg aku dah rasa dedar badan die..aku just standby ubat demam la utk bawak ke taska..tapi bila akak taska tu kol kata sara lembik, muntah2 segala dan taknak minum susu..smlm terpaksa la aku balik dan sambung wfh..seb baik xde mende yg urgent semalam...dan aku sangat lega bila doctor kata yg demam die demam biasa aje, sbb doctor tgk die yg aktif, walaupun badan panas..

oh, info utk semua..doc ade inform aku semalam..kalau anak demam, then bila kita bagi die ubat, pastu panas badan die berkurang..pastu beberapa jam kemudian, panas balik..pastu kene bagi ubat semula..haaa..kalau keadaanye mcm tu, ianye adalah demam biasa dan tak ada apa yang nak dirisaukan..sbbnye, badan bertindakbalas dengan ubat yg diberikan.tu pasal badan die kurang panasnye..dan doc tu ckp lagi..demam mcm tu akan berlarutan hingga ke 3-4 hari..tapi kalau lebih dprd 7 hari, kene lah bawak semula ke klinik utk amik darah..tu dah demam lain dah tu namanye..

satu lagi keadaan, bila kasik die ubat, panas die tak berkurangan langsung..panas cenggitu jugak sampai ke sudah..sampai laaa turn ubat seterusnya..ha, kalau cenggitu keadaannye, baiklah kene bawak ke hospital..kemungkinan denggi, sbb demam denggi ni degil sket...susah nak kurang panas badannye..satu lagi yg paling takut, jangkitan pada selaput otak, ataupun meningitis (betul ke spelling aku ni? ) yg ni la yg nak kene amik cucuk pneumococcal tu..anak korang dah amik? qaisara belum, ok! sangat culas ini mak bapak..haih!

aku ni kan actually, bila anak demam ni, aku risau kan suhu badan die..satu yg aku risaukan, start mlm tadi sampai la ke skang ni, bila die poo poo, keluar kaler merah tau..oh, bukan darah ye..aku dah kompemkan..ianya adalah air sirap yang sara minum! tapi heran kan..apesal buleh kuar terus mcm tu aje? dah la poo poo die tak busuk pun! aku call la doc nak mintak pendapat die..rupenye, ianya kesan drpd ubat antibiotik..so doc suruh aku stop kan..sian jugak..dah kerap sangat poo poo..sampai kan selalu la kuar word "takit...takitt..." means "sakit".. sian nau menengoknye..haih..

skang ni die tgh tido..aku pulak mmg amik cuti, sbb malam tadi aku tido hanya beberapa jam sahaja..itu pun bergilir ngan en.hubby...en.hubby pun cuti separuh hari tadi..aku ni, seb baik ade cuti free, which is replacement leave yg aku kene keje sabtu 2 mgu lepas..so aku gunakan laa arini..

aku hope sangat qaisara cpt sembuh dan kembali ceria mcm biasa..xsuke tgk keadaan bila die demam..serbe nye tak kene..aku pulak rezeki tuhan nak bagi..minggu ni banyak nau tempahan coklat..ade yg nak bawak balik kampung adik nak kawen laa..as a doorgift la kan..pastu ade yg nak bawak balik kampung sempena raya aji laa..cookies lagi..pastu tadi kawan opis pun nak tempah,nak ari isnin nnt..aiyaa..hope aku dapat la siapkan sume  tempahan tu ujung minggu ni..insyaAllah..

pada sesapa yang tak pernah berkunjung lagi ke blogshop aku, silalah lawat http://mychocs4u.blogspot.com/ ya..promosi raya haji masih lagi berjalan sehingga 30 november ini.. :)


6 pengomen:

cik puan akish November 11, 2010 at 3:18 PM  

hope qaisara syg cepat bek yah....:)

Diyana Zulkifli November 11, 2010 at 3:36 PM  

huhu..mmg musim kan demam..:(.wah bile ko bukak blogshop neh?tahniah2.nnti aku pi jenjalan?utk pembaca blog mrangkap member,ade diskaun lebih dak?hehehehe. aku tkde blogshop,jual telekung kat blog sndirik ja..mai2 sila,tgk telekung utk budak.spesel utk saiz sebaya damia sahaja.:D

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 11, 2010 at 3:41 PM  

mama dadif : thanks..hopefully... :(

donat : ceh, nampak sangat ko x check email eh donat..ade laa..aku siap kasik quotation harga lagi utk ko..cis cis..yup,nnt aku nak order gak telekung tu utk mama aku..nnt aku cekidout kat blog ko pulak..meh kawan2..p blog donat, utk dapatkan telekung saiz budak kecik yg comel.. :D

haszuraidah ishak November 11, 2010 at 8:38 PM  

auntie has doakan semoga sara cepat sembuh..

Diyana Zulkifli November 11, 2010 at 10:49 PM  

ek?ade ek?masuk spam apa.nnti aku check lain emel.ko hntr kat nurdiyanazulkifli@yahoo ke kat emel aku yg lain?

Diyana Zulkifli November 11, 2010 at 11:06 PM  

dah check.tk tau emel ko tersesat mn..hehe.ko tny pe dlm emel tu?bley tny lain tk?hehe