Friday, November 12, 2010

:: Cerita tentang UPSR.. ::

Aku pasti, ramai mak2 kat opis tu bercerita pasal upsr anak masing2 kan? ade yg bercerita macamlah anak die sorang dapat straight A's..huhuhu..yelah, excited woiii..ko ain, cube anak ko nnt dapat straight A's masa pekse nnt..tak ke ko pun terkinja2 gembira? hmm..ok!

tahniah buat adik2 yang dapat straight A's..korang mmg tor hebat lah! buat adik2 yg tak dpat straight A's tu, xpe..cube lagi dlm pekse2 akan datang eh? :)

cerita pasal upsr ni..aku tetibe teringat masa aku kecik2..umur 12 tahun, about 16 tahun yang lalu..haa..korang dapat la teka bape la umur dak ain ni kan? ngeee..sudah tua lah! dulu masa upsr dulu, aku dok jauhhh dari family..sian kan? aku dok ngan mak angkat je masa tu..actually abah aku keje pegawai felda..masa kami dok kat Bandar Muadzam Shah, Pahang..pastu masa aku darjah 6, abah aku kene bertukar ke Pusat Penyelidikan Pertanian Tun Razak, kat Jengka nun..masa ni dok pikir2..nak ke aku ikut mama ngan abah pindah? sbbnye aku sayang kawan2 aku..aku sayang cikgu aku..ohh..teringat kat Cikgu Md Noor..mana ntah die skang ni??

aku xnak pindah..tapi aku nak dok ngan sape? abah pun xkasik..suruh jugak aku ikut pindah..sedih ok! so terpaksa la jugak ikut..masa aku mula skolah kat skppptr, sume mata mandang jakun kat aku..sbb apa? aku dulu masa skolah pakai baju sepasang putih, ok..aku dulu pengawas kat SKBR - sek keb bukit ridan, muadzam shah tu..so mcm tetibe je la kan..masa perhimpunan, aku pakai baju putih semua..huhuhu..satu lagi..aku dulu masa kecik2..pakai tudung labuh! ko tau tudung labuh? ala..tudung bulat tu laa..haaa..alim ko! tak ke pelik budak2 skolah rendah masa tu pakai baju n tudung cenggitu?

hari 1st masuk skolah skpptr, aku dah kene rotan kat tapak tangan..sbb apa? masa tu kan dah nak dekat upsr, cikgu roslan, cikgu math kat skolah tu wat gerak gempur..aku dulu mmg suke math..sokmo la skor A je kan..tapi ntah cemana msa tu, aku boleh pulak salah satu soklan! makanye, markah aku 98..aku dah kecut perut..mana taknye, tak penah2 cikgu Md Noor wat aku cenggitu masa kat skolah lama..then, nama aku dipanggil..kene sedas kat tapak tangan..sakit wooo..rasa nak nangis..korang bayangkan budak yg salah 10? 20? takke lebamm tapak tangan? sepanjang hari kat skolah tu aku xpegang ape2 pun tangan kiri aku tu..sbbnye, aku nak kesan lebam tu xilang..biar abah aku nengok nnt..biar die tau aku kene rotan..biar die tau yg aku tak suke skolah itu!!!

mmg taktik aku menjadi..aku buat2 muka sedih..tunjuk kan result gerak gempur..sampaikan abah aku ckp.."melampau..." aku ckp kat mama aku nak skolah kat skbr..aku nak skolah lama.. :( rupenye dlm diam mama bincang ngan abah..dlm diam jugak abah kontek ngan ppd..then, rupenye..permohonan abah utk tukarkan aku semula berjaya!!! yes! suke! 3 hari je aku skolah kat skppptr tu..jumaat tu, kemas barang..dan challooooo... syok ooo..jumpe kawan2 lama semula..sume excited jumpe aku semula..dan aku jugak boleh terus masuk kelas aku semula..6 Bestari..konon kelas2 dak pandai laaa..huhuhu..

masa UPSR, aku kene join budak2 yang namanye pangkal W,X,Y ngan Z..sbb skolah kami xde dewan masa tu..so pekse dlm kelas..aku dok last2 sbb aku kan kirenye kemasukan semula..yg no giliran aku dah jadi no last..aku xkisah..walaupun dok jauh ngan kawan2 aku..tapi aku tau aku boleh buat..then, masa result UPSR pulak..cikgu Md Noor masuk kelas ngan muka ceriaaa...die ckp laa..bape org dapat 4A..masa tu 4 je la kan..xde sains..masa tu jugak result kat bilik pengetua..kami belum dpaat secara sah lagi laa..cikgu sebut la beberapa org yang die ingat..dan yg paling aku terkejut bila cikgu ckp kat aku.."nama awak saya tak perasan laaa..xde rasenye.." rasa mcm nak meletup je dada masa tu..sedih ok..tetibe teringat mama yg jauh..aku tak puas ati..dalam sedu2 tu..mintak cikgu md noor check kan semula nama aku..punye la kompiden dapat 4A tu!

then, dr kelas kami, aku nampak cikgu md noor masuk semula bilik guru besar..sbb blok kami sebelah2..then, aku nampak cikgu md noor tunjuk kat aku, tunjukkan 4 jari..dan jugak wat 'good' kat aku..hah, melompat haku ko tau!!! tak ingat dah aku pakai tudung labuh ape sume..budak2 kan..ape laa tau masa tu..seronok tak hengattt..cikgu md noor bgtau, die tak perasan nama aku sbb nama aku kan dok bawah sekali dlm senarai no giliran..tu yg die tak perasan memula tu..so balik skolah tu terus aku cari public phone, call mama..nangis die dlm phone tu..terharuuuu!

masa tu aku sedih tau..dok jauh ngan family..tu pasal aku sedih sangat kalau xdapat 4A..rasa xberbaloi aku dok jauh ngan family..korang bayangkan darjah 6 aku dh basuh baju sendiri..gosok sendiri..sume aku buat sendiri..sbb mak angkat aku mmg takkan buat mende2 tu..then, sbb tu aku masuk sekolah menengah, asrama penuh..aku dah terbiasa jauh ngan family..dah terbiasa buat kerja2 sendiri..dah terbiasa berdikari!

haaa..tu lah serba sedikit kisah aku masa upsr..semua ade kisah masing2 kan? suka..duka..tapi, zaman aku kecik2 dulu tak berapa best dari segi berkawan..sbb aku tak duduk lama satu2 tempat..terpaksa ikut abah pindah randah.tu pasal aku xramai kawan yg stay dr aku sek rendah..ade je skang ni..tapi jarang snagat dah kontek..

ok..tu je lah kisah aku pagi ni..menaip punyelah laju..sementara qaisara tidur..die masih demam, tapi dah kurang sket..lega rasanye..oh, ade kisah pasal die semalam yg aku nak share..nnt aku share kan ye?
ok kawan2..aku nak bw mana yg sempat..sorry ye korang..semnejak 2 menjak ni agak bz ngan aktiviti sendiri, especially sara tak berapa sihat, dan kerja opis yg banyak..tu yg tak sempat bw..lagi pulak, broadband ni hampeh time malam..menyampah ok!nnt sempat aku terjah blog korang..bye!

5 pengomen:

Cik Jue November 12, 2010 at 10:30 AM  

tulah budak sekarang pandai2kan...

Aizura November 12, 2010 at 1:21 PM  

nak wat gak lah entry psl upsr.. tp sempat ntah nk wat.. hehehe

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 12, 2010 at 2:24 PM  

cik jue : betul la cik jue..pelik gak kan?contoh mcm spm,banyak nau A yang diorg boleh kutip..hmm..mmg diorg makin pandai or..soalan makin senang?huhuhu

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. November 12, 2010 at 2:24 PM  

kak zura : sila lah kak..meh kite share2 cite zaman dulu kala..seronok kalau nak diingat kan balik kan? :)

Hezesuze November 12, 2010 at 5:14 PM  

owh sepupu weols just dapat 3A sajork...ok latuh kan yg lain dpt B..

tahniah pada yg dapat 5A