Thursday, October 07, 2010

:: Pesanan drpd PDRM..Please take note!! ::

Salam kawan-kawan..
aku sangat bz 2-3 harini..actually selasa malam kami terpaksa bergegas balik ke teluk intan sbb uncle en.hubby meninggal dunia..then, pagi tadi baru sampai ke s.alam..sori sangat2..mmg tak hapdet la blog neh since xleh nak online pun kat kampung aritu..

harini pulak ade training whole day, maybe sampai esok..adehhh..oklah..nnt kite cerita2 lagi..nak bw kat blog kawan2 pun tak sempat..nyampah ngan training ni tau..anyway, ni ade peringatan yg aku nak share yg aku dapat dr email...


Peringatan dari PDRM

Tips menghalang jenayah seperti yang diberi oleh Polis DiRaja Malaysia .

1. Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

2. Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

3. Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan PJ).

4. Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

5. Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama...).

6. Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, kalau terjaga tengah malam, cuba "on and off" kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa peka).

7.. Tekan butang merah alarm kereta anda jika anda mengesyaki pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

8. Sekiranya terlihat orang asing yang mencurigakan di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya mereka ini naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala).

9. Pesan dengan jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah anda dan mengaku saudara anda bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefon pejabat kepada jiran supaya mereka boleh memaklumkan pada anda.

10. Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

11. Adakan senarai nombor telefon kecemasan 999 seperti polis, bomba , 991 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafal nombor tersebut. Ini memudahkan
anda untuk membuat sebarang panggilan telefon.

12. Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

13. Lampu porch & lampu belakang rumah sebaiknya jenis automatik ,ia akan menyala bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi makan angin.

14. Kalau perlu mengambil cuti panjang,sentiasa memberitahu jiran2 anda supaya mereka dapat membantu menyimpan surat dlm mail box. Peti surat yg penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

15. Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

16. Kereta PROTON merupakan kenderaan yang paling mudah dicuri. Kalau kereta anda baru dibeli, sekurang-kurangnya anda perlu mengunci gear & stering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi ia dapat membantu melambatkan pencuri).

17. Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua sekiranya berlaku kebakaran.

18. Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

19. Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

20. Kalau menyewa di rumah baru, pastikan anda menukar padlock baru,kerana mungkin penyewa terdahulu masih mempunyai kunci pendua.

21. Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.

PLS TAKE NOTE OF THIS INFORMATION
You can't clean away smashed eggs on the windscreen with the wiper and sprayed water. Please take note of this.
If you are driving at night and are attacked with eggs, do not operate the wiper or spray any water.
You can drive with whatever visibility remaining until you reach a safer place.
Because eggs when mixed with water becomes milky and block your vision up to 92.5%.
Then you are forced to stop at the road side and become a victim of robbers
This is a new technique used by robbers in Johor Bahru.
Please inform your friends and relatives.

Please take this seriously.
Sumber: Bukit Aman PDRM

4 pengomen:

haszuraidah ishak October 7, 2010 at 9:48 PM  

wahh..diorang ni mcm2 cara diguna, sampaikan telur pon dibaham gak..

nak bitau ade award utk ain..http://myapeapeaje.blogspot.com/2010/10/are-you-beautiful.html

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. October 7, 2010 at 11:54 PM  

patut la lama x ngapdet.. sy ingat awak gi shopping sudah! hehe rupa nya balik kg. takpe la.. thanx dear for this useful info.. :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 8, 2010 at 9:10 AM  

has : tu la pasal..mcm2 taktik diorg ni..so kite kene laa sesama beringat.. :)
oh, ade award? wahh..thanks..sat g ain amik kat blog has..thanks! :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 8, 2010 at 9:11 AM  

lin : hahaha..ade pulak shopping..duit dah abis la lin..tunggu next gaji pulak..hehehe..