Wednesday, October 13, 2010

:: Maxis/Celcom Broadband or TM Stremyx?? ::

Ohh..sehari suntuk aku xdapat online..dr tghari semalam..sbbnye, smlm aku wfh, broadband tetibe je wat perangai..aku pelikla..xpenah2 wat perangai cenggitu kan..then, call maxis center tanye ade network issue ke kat area shah alam? diorg kata, xde pun..then, call en.hubby..sbb broadband tu die yg punye..oppss..office die yg punye actually..dapat free..huhuhu..aku mintak die tanyekan no akaun bband tu sbbnye org maxis tu nak tau no akaun kalau nak tau details on that bb..

then, tak lama pastu, en.hubby call semula bgtau rupenye bb tu dah kene TERMINATE! cehhh.. sabo je lah..cemana aku nak wat keje??takkan nak g opis kot..dah petang dag time tu..makanye, dok diam2 kat umah je lah..ingat kot xkan ade bb dah pasni..rupenye diorg nak tukarkan dengan yg baru..yes!boleh la aku wfh mgu depan..katanye, nak tukar kepada celcom.hmm..kite tgk lah cemana speed nye nnt...hopefully xdelah terkedek2 mcm maxis broadband aritu...

actually aku ada subscribe Stremyx..pakej student tu..pakai nama adik aku yg kat uitm shah alam tu laa..actually..die yg plan nak pasang tu, sbb ade dapat netbook percuma..aku layankan je lah..sbb at the same time aku pun boleh bekerja kat umah dengan senang hati sbb internet dah laju..masa tu ade booth TM kat uitm..sempena majlis ape ntah aku pun xingat..dah lama dah nih..masa ni aku rasa bulan 5-6 cenggitu aaa..

dari sehari ke sehari..mgu ke mgu, bulan ke bulan...langsung senyap!! aku tanye jugak adik..apesal xde pun org TM datang pasang? die kata die sendiri ade call tm sbb nak tanye, then everytime tanye, time tu la diorg hegeh2 nak confirm kan alamat laaa..nak tanye details la..ape laa..nape tiap kali kite call baru nak tanye itu ini? aiseh..hangin jugak la kan..sbb masa tu en.hubby dah terminate maxis bb yang die subscribe sendiri..tapi pastu seb baik opis die baik ati nak kasik kat die foc..(then jadi hak aku la kan..hik hik..) kiranye kami xde la nak kuarkan duit utk bayar internet tetiap bulan buat masa ni..

bebaru ni aku tanye lagi adik..ape cerita? die kata, die dah malas nak folo up..sbbnye bukan die je yg kene cmtu..sume kawan2 yg subscribe at the same time ngan die aritu, sumenye masih tertunggu2..isk..ape daaa..rugila tm kan..customer depan mata, buat cmtu pulak..cemana nak maju..dahla pesaing2 ramai..mcm2 promo yg diorg buat..kalau mcmni lah kan..xde maknenye lah aku nak subscribe tm tuh..service ntah ape2..at least kalo ade problem ke,lokasi tak sesuai ke ape ke..bgtau la kan...seb baik laa aritu xde nak kene bayar ape2..cume sakit hati je laa..makanye, sampai ke harini aku masih setia dengan broadband jelah nampaknye..tak kirelah..maxis ke,celcom..aku xkisah..lagipun free..hehehe...

korang pakai ape kat umah utk access internet eh? ok x? ade sesapa yg kene mcm aku kah? jom share cerita?

17 pengomen:

lydzar October 13, 2010 at 11:06 AM  

aku penah pakai streamyx time duduk penang dulu. in term of speed mmg puas hati, siap boleh set up wireless network dalam rumah..

tp kalau nk mobile bawak ke sana sini, tak cukup best kot streamyx ni. aku tak reti sgt term mobile streamyx yg dorang ada iklankan tu..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 13, 2010 at 11:28 AM  

hah, betul laa..tapi service mereka tak selaju speed stremyx tu laa..sakit hati aku..

kalo nak kesana sini..mmg broadband la pilihan hati..aku pun tak tau apemende nye mobile streamyx tuh..

Aizura October 13, 2010 at 11:29 AM  

sharing my story bout tm gak.. :D

http://www.shaqura.com/2010/10/luahan-berkenaan-tm.html

mamaqari October 13, 2010 at 11:38 AM  

mamaqari pki maxis bb..mmg sgt2 slow..dh call service centre bnyk2 kali br la laju skit..nk kena push skit diorg nih..haish~

siti nurkhijah October 13, 2010 at 12:21 PM  

ct pon penah tanya gak kat kedai TM tu nak pasang streamyx ni tapi depa kata isi borang dulu pastu tunggu 3-4 bulan baru bleh p pasang sebab ada barang tak de stok...

Fieza79 October 13, 2010 at 12:30 PM  

kfieza skrg pakai strymx...laju...ni skali pakej netbook free utk pekerja gaji paras bawahan...netbokk je lom smpai lg...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 13, 2010 at 1:52 PM  

kak zura : ha'ah..dah baca..dah komen pun.. :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 13, 2010 at 1:53 PM  

mamaqari : maxis bband tu mmg dah ramai sangat org komplen kan? lagi2 waktu puncak,mmg laaa slow gile..huhuhu..sabo je lah..nak subscribe tm, service lembab pulak dah..lahaiii...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 13, 2010 at 1:54 PM  

siti nurkhijah : barang xde stok?? 3-4 bulan nak kene tunggu??aisehh..biar betul diorg nehh..ape ntah laa service cmni kan..kata customer 1st... :p

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 13, 2010 at 1:55 PM  

kak fieza : oo..eh?tu laaa..tau yg streamyx ni mmg laju laa compare to bb kan..tapi nk wat cemana kak..service nye cam siput..hmm..bukan netbook tu kite kene amik sendiri ke eh?

kak ina kl October 13, 2010 at 2:24 PM  

alhamdulliah jarang terkena macam ini..kadang-kadang ajer terjadi.kat giant dan C4 ada jual

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. October 13, 2010 at 8:53 PM  

lin pakai maxis bb.. before ni dah try celcom.. area lin ni, lbh krg je spped nye.. tp sbb modem celcom hari tu, and org celcom tu layan cam hampeh je, terus lin terminate!! haha maxis bb ni kdg2 sengut2 gak..lagi2 kalau hujan.. ada teringin nak try stremyx, tp lin suka heret merata bb ni.. maka nya, stay la dgn bb ni dulu..hehehe
jiran dpn rumah lin pakai streamyx..mmg lambat gila dia pasang.. and bila ada prob, lambat gila diorg dtg fix!!! huhu so, lembap di bahgian servis nya!!! :P

zahidah dihaz October 13, 2010 at 9:36 PM  

sama lah kak, saya pun dari bulan 5 hari tu lagi tunggu streamyx tapi sampai sekarang tak pasang-pasang lagi...dah la bil telefon nak kena bayar tiap-tiap bulan...memang bengang je rasa...ayah dah suruh potong je terus tapi tu pun diaorang tak potong lagi line telefon tu...padahal hari tu masa isi tak de minta pun telefon....

sekarang ni saya pakai celcom bb...so far setakat ni memang celcom je lah yang ok line kat kampung ni...saya pakai yang RM48 per month...promosi baru hari tu...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 9:54 AM  

kak ina kl : thanks dtg sini, kak ina!! hehehe..teruja pulak bila otai dtg sini.. :)

oo..kak ina xpenah kene..alhamdulillah..kami2 ni je la yg tak bernasib baik..hehehe..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 9:55 AM  

lin : mmg senang pakai broadband..tapi tu la masalahnye pulak bila network yg mcm siput tu, mula la kite naik hanginnn..
hmm..tu laaa..ramai sangat yg kompen cenggitu..servis tm lembabb!!!

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 9:56 AM  

zahidah : ooo..zahidah pun sama eh? sampai skang pun still senyappp je kan??prob betul la diorg ni..
pasni akak pun pakai celcom..hopefully oklah network kat area umah akak tu..

Tihara October 15, 2010 at 11:42 PM  

aku pkai stremyx..asik putus lin ejek..asyik wat repot jek sampai nama aku dah glemer..ape yg bgus sbnrnye..??