Wednesday, October 13, 2010

:: Apa maksud nama anak anda? ::

Bila pegi mana2 dan orang selalu tanye sara.."nama ape ni...?" then aku lah kan yg akan jawapkan..takkan sara nak jawap sendiri..mau demam aku nnt..heh! aku jawap laa.."Alya Qaisara..." pastu nnt response diorg kebanyakannye akan ckp.."sedapnye nama...." hmmm...sedap ke?

pada aku..biase aje..nama sara ni, aku yg letak..sbbnye aku suke ngan nama 'Alya'..dulu along aku beriya2 suruh aku carikan nama utk anak die..then aku letak "Alya Batrisya" tapi kene reject..die amik Batrisya je,then depannye tukarkan pada Ameera..jadilah Ameera Batrisya.. mcm aku, bila dah ade anak sendiri, aku pun letaklah nama Alya sbgai pilihan nama utk bakal anak aku tu nnt...(masa tu la kan..) then, puas pikir nak letak nama apa utk nama kedua lepas Alya tu..Alya dah dekat2 ngan Ain..so yg kedua tu haruslah dekat2 ngan nama ayah die pulak..kang merajuk pulak pakcik tu..nama ayah die..Kamarudin..adehh..susah nau nak cari nama gegirl start ngan hurup K neh..cari punye cari..terjumpe Kaisara..tapi aku xsuke lah guna hurup K neh..makanye, aku tukar kan kepada Q, dan sememangnye ejaan dalam jawi pun gunakan perkataan Khof utk eja nama Qaisara ni, dan membawa erti Permaisuri...

itu kisah nama sara, Alya Qaisara yg bermaksud Ketinggian seorang Permaisuri.. :) aku tak pikirkan nama yg sedap utk disebut..sbb nnt alih2 nama pendek gak yg org panggil kan..tapi aku lebih suke kepada nama yg mempunyai maksud yg baik..sbbnye..pilihan nama yg baik membawa kebaikan kepada anak itu sendiri dimasa kecik mau pun dah besar nnt kan..cube korang baca kat sini tentang rahsia disebalik nama dan panduan pemilihan nama anak..

secara kesimpulannye :

# Pilih nama yang baik untuk anak anda kerana nama ini menjadi doa buat dirinya. Dengan nama ini juga dia akan dipanggil di akhirat kelak.

# Nama adalah identiti dan nilai diri. Pengenalan awal diri seseorang bergantung kepada nama. Bahkan, harta pertama yang diberikan ayah atau ibu kepada anaknya adalah nama.


# Ibu bapa bertanggungjawab memilih nama anak dengan penuh teliti dan berhemah.

# Islam menegah sama sekali ibu bapa melakukan sesuatu yang mengaibkan anak.

# Ada nama Melayu diterjemahkan ke bahasa Arab mempunyai makna buruk dan memalukan.

# Nama baik boleh memberikan kesan jiwa atau rohani kepada pemilik nama untuk berkelakuan baik seperti namanya.

inilah die 'Permaisuri' hati ibu dan ayah.. :)

carita pasal nama anak korang cemana pulak? ape nama anak korang eh? sekarang ni kan ramai yg pilih nama anak yg best2..canggih2..tapi aku percaya, ramai ibu bapa skang ni yg pentingkan maksud yg baik..jom share kat sini eh? :)


8 pengomen:

Nad @ MamaZakwan October 13, 2010 at 3:39 PM  

nama zakwan : zakwan afif najmi ~ yg cerdik, punya harga diri bintangku :)
mmg sedap nama alya tu..maksud yg elok lagi bagus :)

haszuraidah ishak October 13, 2010 at 5:27 PM  

hihihi..almost nak taruk alya jugak..tp sebab nama anak kawan pon alya dah, so nakmo ar letak..hihihi..

nuryn zahra : cahaya yang berseri

zahidah dihaz October 13, 2010 at 9:31 PM  

nak share nama saya jugak ni: Nazurah Zahidah...Tak pernah lagi jumpa orang yang sama nama...kalau ada pun just Nazurah or Zahidah. Tak de gabung dua-dua...tapi saya lebih suka pakai nama zahidah sebab saya tak ingat maksud nazurah tu...kalau zahidah tu maksudnya perempuan yang zuhud, yang membelanjakan hartanya ke jalan Allah...jadi saya lebih suka kalau orang panggil saya zahidah...semoga saya menjadi perempuan yang zuhud...amin...

cik puan akish October 14, 2010 at 8:48 AM  

time me dulu...mau name yg unik2..tp dalm sakan memilih mau name yg unik2 tuh...ramai plak yg bersyarah begitu begini....akhirnyer....cr2 lalu on9...terbekenan name HADIF...owhhh mcm sweet la bile sebot hadif tuh..cm sejok aje ati....ADAM pulak...itu gara2 tgk drama nurkasih yg sket time dulu tgh pemes...sgt suke ngn name adam tuh...rase cm...owhhh...adam....pon cm sejok je ati bile sebot...

neway means dia:

HADIF : yg mempunyai matlamat
ADAM; Manusia yg pertama..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 9:31 AM  

Nad : Zakwan tu pun best..mcm nama org2 hensem..hahahaa...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 9:32 AM  

has : eh, has..ain pun dulu nyaris2 nak letak Nuryn jugak..sbb dah dekat2 ngan nama ain..ngeh ngeh..kensel sbb ape ntah..tak ingat.. :D

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 9:34 AM  

zahidah : yelah, tak pernah lagi dengar nama Nazurah Zahidah..tapi betul laa..maksud die baik kan..insyaAllah..apa yg Zahidah inginkan tercapai..hehehe.. :)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 14, 2010 at 9:37 AM  

cik puan akish : ye lah, 2-2 nama tu mmg sedap disebut..yg nama Adam tu, mcm hensem je nama die kan?hehehe...