Saturday, October 02, 2010

:: KUTU - haram? ::

Korang ade dengar tak HotFM masa AM Krew pagi kelmarin? diorg bincang pasal kutu...bukan kutu hama kat kepala tu ye..tapi permainan KUTU yg selalu sangat org dok main tu..kumpul 12 org, letak 100 sebulan..then akan dapat 1200 sorg ikut turn..korg penah main x?

aku? selalu........
dulu masa kat ofis lama..mmg akulah 'kepala' kutu..hahaha..lawak la pulak gelaran tu..yelah, ketua utk permainan kutu ni la maksudnye..aku main ngan budak2 opis..then ade jugak antara peserta2 yg aku tak kenal, tapi kawan kepada kawan opis aku..haaa..so ade perantara disitu..selalunye duit akan aku serahkan pada tuan empunye giliran, bila semua duit aku dah kumpulkan, selalunye lepas dapat gaji la kan..(entry ni pun aku buat sbb teringat kan gaji yg baru masuk..hikhik..)

so, sebagai ketua kutu ni, aku bertanggungjawab utk pastikan semua ahli dlm kumpulan aku ni akan bayar on time! means end of setiap bulan, means semua org pun dah gaji time tu..dan jugak tuan punye giliran akan dapat secepat yg mungkin, papling lewat pun biasanya 3hb setiap bulan..nak menipu??takde dlm kepala aku..sbbnye,dahla main ciput, rm100 je..pastu yg peserta2 nye pulak mostly adalah opismate..yg aku tak kenal tu pulak, kawan kepada opismate..iskk..gila ke hape nak menipu kan...

kebaikannye?
of koslah aku akan dapat duit sedebukkk dan boleh digunakan utk tujuan2 tertentu..mcm kami dulu, giliran ditentukan oleh undian, dan kalau aku nak dapatkan giliran2 tertentu, contohnye aku nak bulan 5, tapi aku dpaat bulan 1, tryla kow tim ngan org yg dapat giliran no 5 tu...mende ni xstrict..asalkan 2-2 pihak setuju, on je lah..then,mcm aku lah kan..turn aku masa tu bulan 5, taun lepas la kan..which is bulan due aku utk lahirkan si sara..alhamdulillah..ade la jugak backup utk aku incase aku kene operate kan..haaa..nampak x kebaikannye di situ??? satu lagi..ade sorg peserta ni, die nak bulan tertentu, yg mana pada bulan tersebut die kene bayar duit roadtax kereta! haaa..tgkk..kan menyenangkan kita tu??

tapi...rupenye2 kutu ni haram eh kat mesia nih..
sumpah aku xtau! aku ingatkan xde akta pasal main kutu nih..kirenye suke2 antara kita je..tak sangka la ade akta bagaiii..tapi kalau dah jadi mcm kes suami isteri yg  kaut 30juta hasil drpd skim kutu secara wang pos tu..mmg patutla diharamkan!!! gila kan? boleh kaut 30 juta!! tapi aku tak paham cara cemana minah ngan laki die buat sampai kaya mcm tu..wallahualam la kan..

manusia akan hilang ingatan kalau dapat duit banyak2..huhuhu..

hmm..inilah keburukan kutu..bila 'kepala kutu' tak jujur..bila dpt duit, hilang ntah kemana..tu yg kene pilih ahli kutu yg kita kenal..bila tak kenal,takut duit lesap ngan kepala2 tu lah..hmmm..satu je yg aku nampak..yg lain..takdak!!

ok,berbalik pada kisah kat Hot.fm yg aku dengar tu kan, FBI, fafau ngan AG ade call sorg drpd pejabat agama..aku xingat  negeri mana..dan penjelasan drpd ustaz tu,mengatakan dr segi agama Islam, ianya adalah HARUS..tak menyalahi hukum Islam pun...tapi bila dah ade penyelewengan dlm permainan kutu ni, ini yg jatuh HARAM..katanye lagi..mana2 aktiviti pun, bila ade penyelewengan dan sesuatu yg buruk, akan jatuh pada hukum yg tak baik lah...betul la kan??

sooo..apepun..tepuk dada  tanye selera kitalah..
pada aku, kalau nak main kutu ni aku main lah jugak...tapi make sure kawan2 terdekat, or sedara mara..kalau kepala lari, senang kite nak kejar die sampai dapat!!

Main Kutu Haram Di Malaysia

KUALA LUMPUR - Aktiviti main kutu yang popular di Malaysia dan banyak dianjurkan secara kecil-kecilan di kalangan masyarakat di negara ini sejak dahulu lagi rupa-rupanya salah di sisi undang-undang.

Ramai yang tidak menyedari hakikat itu. Mengikut undang-undang, tidak ada individu mahupun syarikat di negara ini dibenarkan menganjurkan pelaburan wang kutu termasuk mengutip wang orang lain bagi tujuan membina rangkaian perniagaan.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.

"Pelaburan itu sama sekali tidak dibenarkan memandangkan ia menimbulkan kekhuatiran berlaku penyelewengan yang akan merugikan pelaburnya.

"Skim kutu diharamkan. Jika sabit kesalahan individu terbabit bakal berhadapan dengan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara meksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 3 akta yang sama," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.


2 pengomen:

umialya October 2, 2010 at 9:14 AM  

akakpn pnah main gak

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 5, 2010 at 8:25 AM  

haaa..tulaa..susah la kalau dah haram kan ni..kan?sbb membantu gak kutu ni sebenanye..