Friday, October 22, 2010

:: Kesan kepada susu ibu yg makan pil perancang? ::

Salam Jumaat semuaa...
Harini aku nak tanye korang soalan laa..musykil neh..nak g tanye doctor, bila sampai klinik, asyik lupe jee..g google pun mcm tak jumpe je apa yg aku nak cari..

persoalannye cenggini..
aku skang ni, utk planning aku amik pil perancang Yasmin..ade sebab2 tertentu,kenapa aku amik pil neh..masa tu si qaisara dah tak berapa nak menyusu badan..so aku xdela amik Noriday ke ape kan..betul kan pil Noriday utk ibu menyusu kan? dan ade beberapa sebab lagi lah...

ok, yg menjadi kemusykilan aku adalah..aku ade penah terdengar yg salah satu pil perancang ni xsesuai utk ibu yg menyusu anak..means dr segi kandungan ubat tu akan disalurkan kepada baby..tapi aku xtau apekah jenis ubat tu..aku takut la kalau2 ianya adalah pil yasmin! sbbnye pil yasmin ni kan sebenarnye akan mengurangkan susu badan..so maksudnye xsesuai jugaklah utk ibu2 menyusu..tapi mcm aku, even aku dah amik ubat tu dah lama,sampai skang ni pun susu tetap ada, dan qaisara tetap menyusu mcm biasa, esp waktu nak tidur..tapi susu nye xdelah banyak pun..tapi still ada utk buatkan die lena..

so aku takutlah..adekah kandungan pil yasmin tu bahaya utk sara eh? korang ade info tak pasal ni? aku try google, tapi mcm tak jumpe pulak laa..risau la kan..kalau2 ianya mmg bahaya, haruslah aku cube utk tukar pil lain, or stopkan bf..since sara pun dah nak setahun setangah dah pun..menyusu pun kadang2 je..cume time demam ni laaa..asyik nak gayuttt je, die taknak minum susu die skang ni..tu yg aku terpikir..elok ke susu yg die minum drpd badan aku ni sebenarnye??

tolong ye kawan2..kalau ade sesapa yg tau, please share ye..risau lah..takut jugak kalau2 kandungan ubat tu bahaya utk baby..kalu betul, aku kene bertindak segera lah ni..

thanks in advance ye kawan2.. :)

ini bukan gambar qaisara dan ibu ye kawan2..hikhik..

4 pengomen:

kakyong October 22, 2010 at 12:05 PM  

tak dapek nak mbantu, sbb kakyong tak penah makan apa2 pil perancang..

cacing October 22, 2010 at 1:04 PM  

alah... cacing laki... jadi tak tau nak jawab ape.. hehehe...

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 22, 2010 at 1:09 PM  

kak yong : ohh..yelah, planning ni kan mcm2 cara..xpe, kita tunggu pendapat org lain..hehehe..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 22, 2010 at 1:09 PM  

cacing : yelah cik abg oii..planning ni kan org pompuan aje.. ;p