Friday, October 15, 2010

:: Cara nak check saman trafik melalui SMS ::

Salam semua....
Sedar2 dah hari Jumaat, kan? kojapnye..syok, esok dan lusa adalah hari utk guling2 ngan qaisara!hehehe..

ohh..nak cerita pasal saman..
semalam mama call..

mama : "angah..awak dapat surat cinta lah!"
aku : "loh..sape pulak nak kasik surat cinte neh??"
mama : "polis lah! awak kene saman!"
aku : " hah??saman? kat mana pulak nehhh??"
mama : " mama bukak eh..nnt mama bacakan.."
mama : " kat area Bidor la angah..had laju yg sepatutnye..60kmj..tapi awak bawak 83kmj"
aku : " cehhh..ni nak balik raya aritu la nihh kan??"
mama : "ha'ah..12/9..time nak balik ke pahang drpd  teluk intan.."
aku : "hampes..."

balik umah..cite kat en.hubby..
aku : "abg, tadi mama cite, ain dapat surat saman..kat area Bidor..abg bayar eh..abg yg bawak kete.."
en.hubby : " ksjd$%^*dj*&^()$((_++ " (bengang)

hahahaha...
gelak, tapi dlm hati geramm..
adehhhhh..saman lagiiiii..actually kan, aritu masa aku balik ke kampung sbb nak bertunang..lama dah ni..taun 2007..masa tu mmg aku speed sket aa kan.korg tau je la highway LPT tu..kan lengang je..nak2 hari2 bekerja..tapi rerupenye ade abg polis dok tunggu bawah jambatan, tembak kete aku..hampeh..kene dah..
aku kene rm300 ko! sampai skang aku xbayar2 lagi...

cik abg pulisss tgh ready nak tembak kete aku..muahahaa...

saman ke 2..aku kene masa aku parking tepi jalan kat Kastam, sbb time tu aku nak g JANM, ade keja..tapi disebabkan takde parking, aku park je lah tepi jalan kat kastam tu..bukannye org tak biasa buat..sekali kene saman jugak daa..seb baik rm30 aje..tapi still...tak bayar jugak lagi...hmmmmm...

yg kali ke 3 neh?? tak tau lah lagi..tapi rasa aku samalah ngan yg 1st tuh..rm300 jugak kot..sbb saman traffic, saman had laju ni kan..tak tau lah..dan yg lagi tak best aku dengar..kalau Ops Sikap ni..xde kompaun!! no diskaun!! adehhh...

korang dah check saman ke? haaaa..baik check..kita kan baru lepas musim perayaan..mana la tau kan..kite ter langgar had laju ke..mcm aku laaa..tak perasan kot kat area tu 60kmj..tapi terbawak lebih sket..83kmj..aku rasa kalau 80kmj, diorg maap kan lagi kot..hmmm..musim perayaan kan abg2 polis tu kan mmg rajin nau wat ops sana...ops sini..adehhh..

dan yg laaagi tak bestt..skang ni aku dengar..kalo kite nak renew road tax kete, kite kene setelkan sume saman2 tu dulu..baru laaa boleh renew road tax..ohhh..apakah??? aritu aku renew road tax xde la pulak diorg suruh aku setelkan saman yg 1st tu..padahal saman tu tahun 2007..hmm..undang2 baru kot?? aduyaaiii...duit lagiii...

hmm..kat sini aku nak bgtau korang cemana nak check saman kita melalui sms..senang aje..

Taip POLIS SAMAN(no IC ataupun no plat kenderaan)
hantar ke DAPAT ataupun 32728

nak detail lagi??

TAIP POLIS SAMAN (no IC ataupun no plat kenderaan)(emel anda)
hantar ke DAPAT ataupun 32728

haa...nnt dapat la tgk berderet la saman korang..kalau ade laaa...tapi kan..aku musykil laa..aku sms ke DAPAT ni tadi..tapi xde pulak saman aku yg terbaru tu? tapi member aku ade pulak dah berupdate? hmmm..aku sms en.hubby..die jawap "hmm..sistem tu sengal..lambat update.."

hmm..pulak!!

5 pengomen:

fyh October 15, 2010 at 11:55 AM  

satu lg cara...everyday aku akan check!abg zan smenjak dua menjak ni suke sgt speeding.hangin aku!influence kwn2 exora club die..hampeh!

http://www.rilek.com.my/

aku pun ade 1 saman speed trap..xbyr2 lg.haha.tp lps je renew road tax.saman yg kita sign sdri atas kertas saman mmg xleh renew roadtax.saman ekor, xpe.itu kata father i,polis bukit aman maa!haha

*note:nk tgu smpai ade diskaun baru nk byr!

Y@nty October 15, 2010 at 2:39 PM  

ain, aku dpt byq muka en.hubby bangang...hahha...lagi satu ...

ikan belaan ko ni bla nak besar ...bg mkn tak hengat tp..dok kecik camtu la

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 15, 2010 at 2:47 PM  

feiyah : eh, betul eh? aku pun dengar cenggitu..saman yg kita sign kene setelkan jugak utk renew roadtax..tapi bebaru ni aku ade dengar saman ekor pun dah start kene setelkan weh..

haaa..kalau dah 'bapak besar' dr bukit aman ckp cenggitu, betul la tu..hehehe..
samalah..ade diskaun baru nak hegeh bayar! :D

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. October 15, 2010 at 2:48 PM  

hahaha..ko bayangkan je la muka hangin die..hehehe..

ha'ah..ikan tu xkan besar2..xkan beranak pinak..nnt kalo dah takde lauk, tangkap jelah..goreng pun sodap..hahaha..

inspirasicyber July 24, 2011 at 7:05 PM  

terima kasih yer sebab share kat blog