Friday, October 15, 2010

:: "ibaa....tantikkk..." ::

Itu adalah bahasa Qaisara..skang ni, mana2 pegi, ape yg die nampak cantik, mmg itulah yg kuar dr mulut die..TANTIK... tapi xpenah pulak die tunjuk kat muka ibu die ni sambil cakap TANTIK...hahahahaa...dah mmg ibunye tak tantik..sweet aje..kan? heh! then, so far sesekali je aku dengar die panggil aku "ibu.." sbb most of the time die akan panggil aku "ibaaa.." sbb mmg word ibu tu susah bagi budak kecik kan..lainlah kalau mama or mummy..tak kisah lah nak..iba pun ibaa lahhhh...janji ibu paham ape yg sara nak..kan sayang?

"tantikkk...." tgk lah jarinye tu..elok je tuding kat bunga tu..

skang ni..byk dah word die yg aku paham..contohnye, bila kuar dr kereta, masuk dlm umah, nak kuar pintu pagar..mulut die akan bising "tutup..tutup.." maksudnye die nak tutup pintu tu laaa..kalau aku tgh buat susu, die akan mintak aku penutup botol susu tu sambil sebut 'tutup'..maksudnye, die nak tutupkan botol susu tu laaa... kalau aku ckp.."jom mandi..." nnt mulalah die terkedek2 mencari tuala die.. most of the time kalau nak ape2, die akan ckp "nak" sambil hulurkan tangan..tgk lah ape yg ada dekat die..or apa yg ada pada aku..kalau nak susu, "nak cucu"..tapi kalau nak nenen, die akan sebut "cucu" sambil tunjuk dada die..ohhh..sape yg ajar neh?? :p

kalau dr segi perbuatan, buat lah ape sahaja..mmg die akan ikut apa yg kita buat..sangat bahaya ini budak skang ni tau..makanye, aku kene lah tunjukkan yg baik2 sahaja..contohnye..aktiviti menyiram pokok..nnt kalau kuar dr umah, aku sibuk cucuk tanam, die sibuk la suruh aku isi air dlm bekas, then die nak tuangkan dlm pasu...so sweet lah! lepas menyusu, pandai pulak letak botol kat atas meja, walaupun terpaksa menjengket..sbb dapur aku tunggi..singki tu tak tersampai dek ketinggian die tu..baju kotor pun aku biasakan die letak dlm laundry basket..then, diapers kotor pun, silalah buang dlm bakul sampah ok? kalau mainan die sepah2..aku buat2 laa kutip masuk dlm bekas..then die akan terkedek2 dtg kat aku, buat mende yg sama..so aku pun kenelah sentiasa remind en.hubby supaya sama2 berkelakuan baik depan sara..heh! xdelah..contohnye, jangan nak sepak2 barang ke, ataupun kuis barang ngan kaki ke..sbb nnt die ikut..kan tak best tu..

mari kita menyiram pokok..

ohh..itu lah cerita2 qaisara skang ni..kira perkembangan die setakat ni lah..syukur pada Tuhan..die membesar dengan sihat dan banyak belajar..hope berterusan lah sampai bila2 ye sayang! insyaAllah..

tapi...ade satu peel die yg ibu tak suke skang  ni...tgk nih!

suke panjat kerusi dan lepas tangan!!

meja ikea tu pun dia dah pandai panjat sendiri!! oh no!

ohhh..nak kene puk ngan ibu ke ni???


2 pengomen:

Mama Zharfan October 15, 2010 at 5:18 PM  

tomeyy :)

haszuraidah ishak October 16, 2010 at 1:52 AM  

huhuhu..same ar ngan Zahra, kalu ade krusi kat meja makan, dipanjatnyer sampai meja makan..